2013-08-20

#241: Pes baskervillský - 95 %

Pes baskervillský
Vydalo nakladatelství Alpress v brožované vazbě v roce 2011. Vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur se slevou.

Scénář: Petr Kopl podle Arthura Conana Doyla
Kresba: Petr Kopl

Sehnat tuhle knihu nebylo vůbec jednoduché, protože v kamenných obchodech je snad vyprodaná. Nebo alespoň ve všech, kam jsem se dostal. Nakonec jsem si ale komiks přece jen objednal a tahle knížka se ke mně dostala. Trochu ze mě vyprchalo to šílenství po všem, co má na sobě Petrovo jméno, ale když jsem se do knihy začetl, opět se mi připomnělo, proč je tenhle člověk tak skvělým a proč by měl být uznávaný jako jeden z nejlepších komiksových autorů, které v současnosti máme. A rozhodně ne jen za Broka Špindíru, který má v knize "Pes baskervillský" takové malé, skoro se mi chce říct hitchcockovské cameo.
Vzhledem k tomu, že se na téhle knize dá těžko co kritizovat, odbytu si to negativní hned na začátku. Tím největším problémem je formát. Alpress vydal komiks v neskutečně malém formátu, navíc v ne příliš kvalitním rozlišení, protože při tisku se zde ztratily detaily. A to je sakra škoda, protože právě detaily jsou u Petrových děl naprosto zásadní. V tomhle formátu si knihu rozhodně neužijete tak, jak byste měli, což snadno zjistíte ve chvíli, kdy se začtete do závěrečných bonusů a objevíte drobnosti, které jste ani objevit nemohli. Zlatý formát "Tří mušketýrů" nebo "Krále Artuše". A tohle je i jediný důvod, proč jsem knize nedal 100 %, protože po obsahové stránce je ti prostě poklad.
"Pes baskervillský" je dílo notoricky známé a není jednoduché ho adaptovat, ale Petr Kopl má svůj vlastní styl a adaptace pojímá velmi volně. Tentokrát se také tak stalo a závěr komiksu vás pravděpodobně docela překvapí. On vás ale překvapí i ten zbytek. Je zde neskutečné množství narážek na jiná díla z viktoriánského období, které budou součástí projektu "Victoria Regina", jenž zatím čítá tuto knihu a pak ještě "Tajemný hrad v Karpatech" a "Dracula". Už se ale netrpělivě čeká na další Sherlockovo dobrodružství s názvem "Poslední případ". Tenhle svět je neskutečně široký a Petr Kopl už hovořil o tom, že pracuje na dalším Sherlockovi a také na "Ztraceném světě", na který se těším skutečně hodně.
"Pes baskervillský" obsahuje hlavní zápletku, která je dobře známa z románu. Prokletí je spojeno s rodem Baskervillů, ale zdá se, že je zde přece jen již doba, kdy prokletí skončí. Vypadá to, že na světě je poslední Baskerville, který by měl dostat rodinné sídlo. Lze však očekávat, že i on skončí krutou smrtí v zubech temného psa. Jenže to by tu nesměl být Sherlock Holmes, který se postará o to, aby se případ vyřešil. řece nebude všechno tak temné, jak se na první pohled zdá. Anebo ano? Román je napsán téměř hororově, a to se Petrovi podařilo přenést i do komiksu, který má pořád specifické kouzlo. Petr Kopl dokázal humor přenést i do tohoto komiksu. Možná to zní trochu překvapivě, ale ono to opět funguje. I v tomhle případě. A funguje to skvěle. Nesměju se u komiksu často nahlas, ale v tomhle případě se mi to podařilo hned několikrát. Opět tak musím zatleskat Petrovi, který dokázal, že když má člověk dobrý smysl pro humor a umí ho používat, každé dílo, které napíše, bude něčím specifické.
Petr má však hlavně vypravěčský dar. Přejímá postavy, nechává jim jejich základní vlastnosti, pro které je milujeme, ale podává je po svém, aniž by je tím ničil. Tohle je schopnost, kterou se skutečně nemůže pyšnit každý spisovatel. Tak trochu o tom něco vím, protože tohle psát není jednoduché. Navíc v takovém množství, v jakém Petr tvoří. Doufám, že se jeho komiksům bude dařit, protože my si tyhle komiksy zasloužíme. Jen doufám, že si k nim bude nacházet cestu stále více lidí, protože český  komiks není jen art a underground, je to i Kopl.

6 komentářů:

  1. No, já jsem ji koupil v Levných knihách za 29 korun rovných. Nekecám. Kresba báječná, akorát ten tisk mi přijde takový odfláklý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na to v těch Levných knihách koukal jako blázen. Předtím jsem to nemohl skoro sehnat v normálním knihkupectví a pak jich byly v LK desítky. Souhlas, ten tisk nic moc. Vydání Kopla od Zoner Pressu je lepší. A větší.

      Vymazat
  2. No me dostalo to zacleneni postav ze Ztraceneho sveta ,mazec :D :D a mam dojem,ze i Mary Poppins se tam mihla,ze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, přesně tak. Až se divím, co to všechno snese :-)

      Vymazat
    2. Zaujmulo,pobavilo,POTESILO ! Snad jedina ta velikost je minusem,ale opravdu jen kvuli detailum kresby,jinak format knizky ´na cesty ´je velmi zajimavej,a rekl bych neotrelej napad,na to,ze se jedna o komiks..nebo aspon jinak jich moc v tehle velikosti neznam,rekl bych.. :) ani mi diky tomu nevadilo chybejici cislovani stranek :))

      Vymazat
    3. Já se bojím, že velikost je dána hlavně tím, aby to nakladatelství vyšlo co nejlevněji, i když je pravda, že kapesní komiks by byl docela dobrý záměr :-)

      Vymazat