2013-06-19

#139: DMZ 2: Tělo novináře - 75 %

Komiks bez humoru, zaměřený na válku a politiku a přesto je neskutečně zábavný, respektive čtivý. Tohle je "DMZ" Briana Wooda. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/dmz-telo-novinare.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



DMZ: Tělo novináře (DMZ: Body of a Journalist)
Vydalo nakladatelství BB/art ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 6 až 12 série "DMZ" u Vertiga (odnož DC Comics). Souborné vydání vyšlo u Vertiga poprvé v roce 2007. České vydání má 168 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Brian Wood
Kresba: Riccardo Burchielli a Brian Wood

V komiksové sbírce "DMZ: Válečná zóna" se nám představil Matty Roth, mladík, co se z něj tak trochu náhodou a nedopatřením stal válečný reportér v demilitarizované zóně, kterou se stal Manhattan. Ano, ten Manhattan v New Yorku. Je to místo, kde lidé mají co dělat s tím, aby přežívali, navíc se jim do toho dost vtírají obě znesvářené strany – armáda USA a Svobodné státy. Matty se stal pravidelným dopisovatelem a vlastně i jediným, který skutečně dodává zprávy rovnou z linie, kde se válka prozatím zastavila. Jenže asi tolik, jako jsou zastavení závodníci na startu velké ceny Formule 1. Ta skutečná vřava může vypuknout každou chvíli.
Čím bych charakterizoval celou sérii? Napadlo mě to už při čtení prvního dílu, ale u druhého jsem si to uvědomil naplno. "DMZ" je série, která v podstatě naprosto postrádá jakýkoli humor. Nejsou zde žádné hlášky, žádné komické situace, všechno je vážné, jako kdyby si neměl čtenář ani na chvíli oddechnout a prostě pořád musel přijímat skutečnost, že demilitarizovaná zóna je pořádně drsné místo pro život. Je takovým, ale pořád je zde naděje, radost, láska, ale prostě pro humor není místo. Svět tohohle místa má být drsný a je takový, proč ho zkrášlovat? Ten výsledný efekt je pak přesně takový, jaký Brian Wood zamýšlel. Drsný, depresivní, ale stále se zlomky naděje.
Sbírka "DMZ: Válečná zóna" se točila hlavně kolem toho, že se nám celé místo představovalo, druhý díl v tomto směru dotahuje sérii k dokonalosti. Poslední sešit této sbírky je přímo zaměřen na to, že je zde uvedeno, jaké jsou kulturní možnosti v DMZ, kde je nějaké občerstvení, představují se celebrity, apod. Je to docela zajímavé pro dokreslení děje, ale na druhou stranu, když si uvědomíte, že to vyšlo jako jeden sešit, který si čtenáři koupili, přijde mi to, jako kdyby byli okradeni o děj. Myslím, že mnohem zajímavější by bylo, kdyby podobné informace o DMZ vycházely v rámci normálních sešitů jako bonusy a ne jako jeden zvláštní díl. Ale budiž.
"DMZ: Tělo novináře" se točí hlavně kolem toho, že novinář, s kterým Matty do demilitarizované zóny cestoval, ve skutečnosti nebyl zabit, ale stále ještě žije a je držen jako rukojmí Svobodnými státy. Matty je zástupci Svobodných států vybrán jako zprostředkovatel výměny. Svobodné státy jsou ochotny uvězněného novináře vyměnit za určité požadavky, které má Matty přednést armádě Spojených států. Že je tam těch států požehnaně, co? Matty je několikrát zmlácen, unesen a vydírán, aby se nakonec skutečně stal tím, kdo ovlivňuje situaci a kdo velmi silně zasáhne do děje.
Původní obálka ke komiksu "DMZ 10"
Woodův pohled je v tomto případě trochu jednoznačný – armáda Spojených států jsou hajzlové, co jim nedělá problém někoho zabít. Vedle toho vojáci Svobodných států jsou ti praví Američané, s kterými lze soucítit. Ale jen si počkejme. Není to ale tak úplně jednoznačné, což bude ještě patrnější v dalších dílech série, které ukazují, že ve válce není nikdo hrdina, ale každá strana má své mouchy, které z ní dělají parchanty. Některé události jsou trochu uzpůsobeny ději a zjednodušeny, ale zase to tolik nekazí celý dojem. Z hlediska válečného dramatu jeden z nejlepších komiksů na hodně dlouhou dobu, který má ale ještě lepší momenty v dalších dílech.

Komiks "DMZ: Tělo novináře" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na stránkách Comics Blog najdete recenze na knihy:
"DMZ 1: Válečná zóna"
"DMZ 5: Skrytá válka"

Žádné komentáře:

Okomentovat