2013-05-19

#74: Sex and Violence (komiks financovaný přes Kickstarter)

V dnešním příspěvku mi nejde o to, abych hodnotil nějaký komiks, ale abych vám představil to, co můžete dostat, pokud se rozhodnete financovat komiks přes server, jako je například Kickstarter. Objevil jsem tuhle možnost teprve loni, ale myslím si, že je to skvělý způsob, jak se dostat k zajímavým komiksům, které jinak těžko získáte, anebo se o nich ani nedovíte. O crowdfundingu jsem tu již článek měl. Jde o to, že přispějete na projekt. Pokud stejnou touhu vyjádří i ostatní, povede to k tomu, že se projekt skutečně realizuje.
Jedním z takto realizovaných projektů byl i komiks "Sex and Violence". Zaujal mě hned dvěma skutečnostmi. Zaprvé, scénář k němu napsali Jimmy Palmiotti a Justin Gray, což jsou scénáristé, kteří jsou známí i u nás, a to díky knize "Jonah Hex: Tvář plná násilí". Jedná se o celkem uznávané autory, kteří dělají na mainstreamových projektech jako série "All-Star Western" pro DC Comics, ale i na dalších projektech mimo mainstream - vydavatelství Paper Films, pod kterým vyšel i komiks "Sex and Violence".
Druhý faktorem, proč jsem se rozhodl pro spolufinancování tohoto komiksu, je i fakt, že jsem překvapen z toho, jak se mainstream vyvíjí z hlediska erotického obsahu. Není problém kreslit komiks, kde jsou ženy neskutečně obdařené, jejich výstřihy jsou naplněné, křivky skutečně svůdné, ale jakmile by se mělo ukázat něco více, je to již tabu. A to i u komiksů u nezávislých studií. Děsí to, protože není problém kreslit sexistické postavy, není problém mí v komiksu násilí a stříkající krev, není problém, že postavy mluví jak zasloužilý dlaždič, ale jakmile se objeví nahé ňadro, všechno je v háji a komiks je okamžitě nepřístupný mladším 18 let. Morálka je v tomto směru pokroucená. Chtěl jsem tady vědět, jak se s touto výzvou, která je obsažena i v názvu, vypořádají Jimmy s Justinem a jak moc se odváží.
Recenze na oba příběhy, které jsou součástí komiksu "Sex and Violence" ještě přinesu, ale nyní k tomu, co jsem získal jako ten, kdo projekt spolufinancoval, jako backer. Nejprve scan titulní stránky (Omluvte černé rámečky, ale pokud bych nechal kresbu v plném znění, nejspíš by mi fotky a scany je z netu stáhli, takže bohužel jen cenzurované verze. Pokud byste měli zájem o necenzurované scany, dejte vědět.)
A aby to bylo kompletní, tak i zadní strana komiksu:
Komiks je v brožované vazbě na skvělém, silném papíře, ale nečekejte nic úžasného, protože komiks je sám o sobě poměrně tenký, dohromady zhruba 60 stran se vším všudy. Když se stanete backerem projektu, mnohdy se vaše jméno objevuje na stránkách díků.  Ty jsou v případě komiksu "Sex and Violence" vzadu. Jako důkaz uvádím i následující fotografii s mým jménem. 
Kromě komiksu samotného, který jsem obdržel i v PDF podobě, jsem získal ještě čtyři kresby na čtvrtce, které byly vytvořeny Amandou Conner, která s oběma chlapíky spolupracuje, a také samotným Jimmym Palmiottim. První zvětšenina je kresbou obálky Od Amandy Conner. Papír je skutečně tvrdý a dobrý, nemusíte mít strach, že by se kresby cestou nějak poškodili. Zabalena byla celá dodávka velmi dobře.
Další kresbu má na svědomí sám Jimmy Palmiotti. Nejedná se o postavu z komiksu, což koneckonců platí i pro další kresby, ale o jakési bonusy, které za své vložené finanční prostředky dostanete.
S další kresbou se vrací Amanda Conner. Mimochodem, všechny kresby jsou podepsané autorem, a to jak v případě klasického podpisu, který zvěčňují autoři ke kresbě, tak i podpisem přímo na čtvrtku.
A ještě jedna od Jimmyho. Jimmy Palmiotti a Justin Gray podepsali i obálku celého komiksu.
A na závěr pár fotografií z komiksu. Není to zrovna příliš velká kvalita, ale aspoň abyste měli představu, jak stránky vypadají uvnitř.



"Sex and Violence" má stále stránku na Kickstarteru. Jimmy Palmiotti a Justin Gray už navíc začali další projekt s názvem "Weapon of God". Zde ukázka obálky:
The limited AMANDA CONNER cover.
Můžete projekt financovat. Pokud jste sami financovali nějaký projekt na Kickstarteru nebo někde jinde, klidně se ozvěte a můžeme z toho udělat nějaký článek. Myslím, že je zajímavé, co můžete jako backeři dostat. Někdy to opravdu stojí za to. V případě "Sex and Violence" to není úplně ono, hlavně po stránce příběhové, ale bonusy špatné nejsou.


Žádné komentáře:

Okomentovat