2013-05-11

#56: Green Lantern: Pomsta Green Lanternů - 70 %



Green Lantern: Pomsta Green Lanternů (Green Lantern: Revenge of the Green Lanterns)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2013. Původně vyšlo jako čísla 7 až 13 série "Green Lantern" (konkrétně se jedná o čtvrtou řadu tohoto jména) u DC Comics. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 2006. České vydání se prodává v plné ceně za 399 Kč.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Carlos Pacheco, Ethan Van Sciver a Ivan Reis

Co si budeme povídat, budu se na úvod opakovat. "Green Lantern" v této podobě není komiks, který by měl hrdinu zásadně přiblížit českému čtenáři. Naopak, myslím si, že může být příčinou toho, proč ho český čtenář nebude mít moc rád. Neznáme historii, ale to už není takový problém. První kniha, která u nás s Green Lanternem vyšla - "Green Lantern: Tajemství původu" - byla knihou, která nás s historií seznámila dostatečně, bohužel se pak nakladatelství BB/art rozhodlo, že bude vydávat v pořadí čtvrtou řadu Green Lanterna úplně od začátku. Na první pohled by se zdálo, že to není takový problém, ale při pohledu druhém je jasné, že člověk potřebuje víc než pouze tuhle sérii, aby se v příběhu orientoval.
"Green Lantern: Pomsta Green Lanternů" nám nejprve představuje příběh, který není špatný, jedná se o příběh, kde se Green Lantern setkává s dalším zelenáčem, v tomto případě Green Arrowem. To je superhrdina, který vypadá jako Robin Hood, ale bohatý je jako Tony Stark a nepotřebuje zase tak chudým dávat. Akorát jim pomáhá. Když se to vezme kolem a kolem, Green Arrow je takový Iron Man v DC Universe, jeho postava má podobné základy. Jen tolik nechlastá. Za to má rodinné problémy. Takové seznámení s Green Arrowem není špatné, bohužel je vidět, že scénáristé se sem tam opakují, nebo kopírují. První dvě kapitoly knihy "Green Lantern: Pomsta Green Lanternů" je příběh velmi podobný příběhu "Pro muže, který má všechno", který napsal Alan Moore a který se objevil v knize "Superman: Co se stalo s Mužem zítřka?". Ten příběh je skutečně podobný až moc, jen zápletka je v tomhle případě o něco jednodušší. Jedná se o uzavřený příběh, který předchází samostatnému jednodílnému příběhu "Označkováno", kde si Hal Jordan střihne týmovku s Batmanem.
Příběh "Označkováno" je dle mého názoru tím nejlepším, co tato kniha může nabídnout. I když jsou zde odkazy na nějaké starší události, není to tak důležité. Pro pochopení je hlavní, že Batman potřebuje pomoc Green Lanterna, ne skutečně, ale prostě sem tam nestíhá. Vydávají se za padouchem, jehož tetování dokážou ožít. A že těch tetování má. Scenáristicky zajímavý nápad, který je kresbou doveden do skutečně parádní podoby. O kresbu se postaral Ethan Van Sciver, jemuž superhrdinové sedí. Nejlépe je to poznat v závěru, kde se sám Batman mění v Green Lanterna. Myslím, že je to jedna z nejzajímavějších proměn, jakých můžeme být svědky. Batman jako zelený muž vypadá naprosto úchvatně. Geoff Johns zde ukazuje, že je silný hlavně v emocionálních scénách, ty mu jdou skutečně skvěle, v akčních sekvencích zase nijak zásadně nevyniká. V tom mu pomáhá hlavně kresba, kdy mnohdy nechává kreslíře dělat na stránkových nebo rovnou dvoustránkových panelech. Díky barvám světa Green Lanternů to vypadá skutečně dobře.
Po krátkém příběhu "Označkováno" přichází asi největší problém knihy. Příběh "Pomsta Green Lanternů". Tady už chybí základy, a i když je v komiksu dost řečeno, což je dobře, přesto se nestíháme orientovat. Hal Jordan byl někdy zlý? A proč? Proč tenhle příběh u nás nevyšel? Ten musel být určitě zajímavý. Myslím, že podobné otázky vyvstanou více čtenářům. BB/art se pokusil vysvětlit, co se vlastně děje, že došlo k události, která se nazývá "Nekonečná krize" ("Infinite Crisis"), ale jedná se jen o kusou informaci, ještě by to možná chtělo sdělit, co to byla událost nazvaná "Emerald Twilight" ("Smaragdový soumrak"). Bez znalosti těchto událostí jsme jednoduše namydlení. Nikdy si ke Green Lanternovi neuděláme takový vztah, jaký by si zasloužil. A že on si vztah skutečně zaslouží, protože to je postava, která je zajímavá, její mytologie je neskutečně rozsáhlá a vznikaly zde jedny z nejzajímavějších příběhů DC Universa.
Geoff Johns
Rozhodně nebudu tvrdit, že je kniha "Green Lantern: Pomsta Green Lanternů" špatným komiksem, to vůbec ne, ale prostě je škoda, že nevyjde nějaký omnibus, nebo nějaký skutečně základní příběh, na který je pak možné nabalovat tento a další. Jak jsem napsal v úvodu, během let (Green Lantern se poprvé v komiksu objevil již v roce 1940 v sešitu "All-Amercian Comics 16") došlo k již čtyřem restartům série. V současné době vychází pátá řada této série, kterou píše Geoff Johns, což je velmi úspěšný scénárista, ale bylo by třeba se se světem zeleného světlonoše seznámit víc. Nemluvě o tom, že jsou zde další série vedlejší jako "Green Lantern Corps." nebo "Green Lanter - New Guardians". Vychází toho strašně moc a bohužel je naše smůla, že tohle všechno nemůže v České republice vyjít. Mnoho z toho by nás ani nebavilo. To, co se k nám dostává je dobré, jen by to chtělo postavit komiks na lepších základech. Dobře ale chápu, že vybírat z těch skutečně dobrých je těžké, navíc nikdy nebude zajištěna návaznost, protože vydávat všechno od začátku a popořadě prostě není možné.

Komiks "Green Lantern: Pomsta Green Lanternů" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

2 komentáře:

  1. No, musím říct že tohle dílo rozlousknout je oříšek. Vážně, když už pominu to, jak blbě u nás Hal Jordan vychází, tak to opravdu nefunguje. A mám s tím osobní problém, že tahle kniha mi na něj docela i zkazila obrázek - nemám toho zrovna moc načteno, ale i tak prostě aby mi knížka takhle zkazila zážitek nebo pohled na supráka nebo postavu jsem fakt ještě nečetl... Jediná dobrá stránka je vážně prostřední příběh s Batmanem - Označkováno, kvůli záporákovi, batmonovi a celkově to vyznívá suprově - ale okraje jsou opravdu fuj. Začátek s Arrowem je dobrej, ale taky by to chtělo víc vysvětlení o záporákovi - nápad s kytkama byl boží, ale konec se mi zdál lehce nedořešen? No a závěr knížky opravdu nevím, co mám říct... Nejhorší je, že mě to mrzí, protože si nerad znepříjemňuju postavy, ale vážně si knížka zaslouží tak 5.5/10..Doufám, že Flash co na nás vyběhne za chvilku bude lepší!
    Ale jak ovždy super recenze! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, co dodat? Skoro si říkám, že to hodnocení je přece jen ještě přehnaný. Na Flashe se taky těším, mám s ním minimum zkušeností, ale třeba přinese trochu svěžího větru do DC universa.

    OdpovědětVymazat