2023-04-10

#DP203: Zaklínač: Rónin

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Rafał Jaki 

Kresba: Hataya


Zaklínač je fenomén poslední doby a zájem o něj stále neopadá. Po úspěšné knižní předloze od Andrzeje Sapkowského následovala veleúspěšná herní trilogie od herního studia CD Projekt Red a rozporuplně přijatá seriálová adaptace od Netflixu. Samozřejmě nesmím opomenout ani komiksové příběhy, jež příjemně doplňovaly zaklínačskou mytologii. Tentokrát se vydavatelství Dark Horse, pod nímž veškeré komiksové série vycházejí, vytasilo s poněkud netradičním experimentem - grafickým románem Zaklínač: Rónin. Stojí za pozornost? 


Zaklínač: Rónin je unikátní hned z několika důvodů. Jednak jde o dílo fungující zcela nezávisle na dosavadních komiksových příbězích, jednak o zcela jedinečný projekt, který svět Zaklínače uchopil z trochu jiného úhlu pohledu. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by vypadal Geralt jako osamělý rónin překonávající překážky na své strastiplné cestě? Nebo jak by vypadal souboj zaklínače s děsivou japonskou potvorou? Pak jste na správné adrese. Rónin totiž na všechny vaše otázky dokonale odpovídá.  

Hned na rovinu je nutné zdůraznit, že komiks nepřináší kdovíjak převratnou zápletku. V podstatě jde jen o přímočaré vyprávění směřující k jasnému cíli. Geralt dostane úkol, načež navštěvuje různá místa a kosí jedno monstrum za druhým. Nic převratného. Nicméně i tak jde v jádru o čtivý, svižně odsýpající příběh, který nešetří pěknými akčními sekvencemi, ani příšerami, jež vás svými děsivými designy přímo ohromí.

Akční sekvence mají šmrnc a jsou dostatečně dynamické na to, aby vás uchvátily. Zápletka si udržuje příměřené tempo, díky čemuž se nebudete při četbě nudit. A pokud je řeč o vizuální stránce, dle mého názoru se k atmosféře celého komiksu perfektně hodila. Objektivně však musím uznat, že stylizace ani zdaleka nemusí sednout každému. 

Zaklínač: Rónin je povedeným zaklínačským komiksem, který potěší jak fanoušky japonské mytologie, tak hrdé fanoušky Geralta z Rivie. Netradiční zpracování, umocněné zábavnou a svižně odsýpající zápletkou, mě skutečně zaujalo a jsem zvědavý, kdy se dočkáme pokračování. Otevřený konec mě totiž navnadil na další dobrodružství nebojácného rónina. Snad se jej dočkáme co nejdříve!  

Žádné komentáře:

Okomentovat