2023-04-07

#2144: Crossed

Opět se vracíme zpátky do minulosti! Přináším druhý Martinův článek, tentokrát recenzi na minisérii Crossed od scenáristy Gartha Ennise. Přeji hezkou četbu! 

- Dan


Scénář: Garth Ennis

Kresba: Jacen Burrows

Nedávno jsem se zmínil o tom, že Garth Ennis v poslední době již rozhodně nechrlí podobné pecky jako dříve. Pryč jsou časy komiksů „Preacher“, „Punisher“ či „Hitman“. Ale musím sám uznat svou chybu. Mýlil jsem se. Garth má pořád co říct a hlavně má pořád skvělé nápady. Sice už to nejsou hláškující superhrdinové, kteří se sem tam staví na obě strany zákona, ale i jeho nejnovější příspěvek k zombie hororu je hodně zajímavý a rozhodně stojí za pozornost.

„Crossed“ není klasický zombie horor, protože zde klasické zombie nejsou. Garth je modifikoval pro svoji vizi, která ale rozhodně není o nic přátelštější než horory George A. Romera nebo třeba série „Živí mrtví“ Roberta Kirkmana. V některých ohledech je svět „Crossed“ mnohem šílenější a bizarnější než svět „The Walking Dead“, protože zombie, které jsou zde přítomny, nejdou po mozcích, ale po tělech.

Asi bych to měl trochu uvést na pravou míru. Samotný název „Crossed“ odkazuje na to, čím se infikovaní odlišují od ostatních. Každý „zombie“ má na obličeji kříž, krvavý projev neznámé infekce, s kterou se navíc váže ztráta základních morálních hodnot. Dopředu se prosazují primitivní pudy, které jsou neskutečně zvrácené. Vraždit, to je pouze jeden z nich, hlavní se pak zdá chtíč, touha uspokojit potřeby, a to jakýmkoli způsobem. Krvavé sexuální orgie tedy nejsou ničím neobvyklým. Právě v tomto směru je komiks velmi explicitní a také velmi šokující.

Garth Ennis si pro svůj komiks nemohl vybrat lepšího kreslíře než je Jacen Burrows. Ten už při spolupráci s Warrenem Ellisem na komiksu „Scars“ ukázal, že explicitnost pro něj není problém a zobrazovat násilí je vlastně maličkost. To, co předvádí v komiksu „Crossed“, je neskutečné. Brutální znásilňování žen i mužů, zabíjení dětí, trhání na kusy. Je to síla, na druhou stranu to do podobného světa naprosto dokonale zapadá. Čtenář tak nabývá pocit, že tohle místo je skutečně neutěšené, že zde není možné přežít, nezbývá skoro žádná naděje. Přesto jsou lidé, kterým se v takovém prostředí přežít daří. Je to síla vůle člověka, která se dokáže prosadit i v nejhorších podmínkách.

Garth Ennis vytvořil zajímavý svět, drsný a nemilosrdný. I když nápad mají i jiné jeho komiksy, například „Stitched“, pořád si myslím, že „Crossed“ je nejlepším kouskem, který v posledních letech vydal. I díky tomu se minisérie rozrostla o další pokračování „Crossed: Family Values“ a „Crossed: Psychopat“, ale ani na jedno z nich nedělal Garth Ennis. Ten se k příběhu vrátil až sérií „Crossed: Badlands“. Mezitím začal na stránkách http://www.crossedcomic.com/ vycházet internetový seriál „Crossed: Wish You Were Here“, který je volně dostupný. Není tak drsný, ale příběhy jsou zde zajímavé.

Žádné komentáře:

Okomentovat