2021-05-28

#DP169: Batman/Fortnite: Bod nula #3

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Christos Gage
Kresba: Reilly Brown


Hned na úvod se musím přiznat k jedné věci. Sešit “Batman/Fortnite: Bod nula #3” mě opravdu uchvátil. Abychom se pochopili, stále se nejedná o převratné dílo, které by v rámci současného mainstreamu vyčnívalo, ale nutno podotknout, že ze všech dosavadně vydaných čísel je právě tohle nejlepší. Možná je to dáno tím, že v zásadě šlo o jeden velkolepý akční spektákl, možná má na výsledné kvalitě nepřímou zásluhu hostování Snake Eyese. 

Pro ty neznalé, Snake Eyes je postava pocházející z univerza G. I. Joe. Původně jde o komiksovou sérii, která je velmi populární v Americe, což je dáno hlavně úspěchem stejnojmenného animovaného seriálu z 80. let, ve kterém se jednotka G. I. Joe musela postavit zlé organizaci Cobra pod vedením samotného Cobra Commandera. Právě Snake Eyes kope za dobrou stranu. Jde o hbitého, mlčenlivého a tajemného bojovníka, který precizně ovládá bojová umění a… nikdo o něm nic pořádně neví. Jeho minulost je zahalena tajemstvím a jeho skutečnou identitu zná málokdo. Je typický pro svůj výrazný ninjovský oblek, černou masku a samurajský meč, jenž používá v každé bitvě, na kterou dojde.  

Osobně si na začlenění Snake Eyese do děje vůbec nestěžuji, právě naopak, ale když jsem poprvé uviděl obálku recenzovaného čísla, říkal jsem si: „Cože?! On se má vážně objevit v příštím čísle?! To není možné!!!“ Přece jenom, původně byla minisérie prezentována pouze jako crossover Fortnitu s DCčkem, tudíž jsem neočekával žádné hostování z jiných fiktivních světů. O to více mě začlenění postavy podobného rázu tak moc zaskočilo. Vážně si nedovedu vysvětlit, co tvůrce k tomuto kroku vedlo, ovšem mou teorií je, že za to může premiéra plánovaného filmu “Snake Eyes” G. I. Joe Origins”. Tímto krokem jednak bude upozorněno na titulní postavu samotného snímku, která není mezi širším publikem moc známá, jednak budou mít diváci větší motivaci se o něm dozvědět více, a to nejen skrze původní seriál, ale také komiksové série, ať už starší (je nutné vypíchnout hlavně řadu od Larryho Hamy) či novější. 


Zda je na mé skromné hypotéze nějaký kus pravdy, se dá těžko odhadnout. Každopádně, hrdina byl do děje začleněn perfektně. V rámci scénáře nepůsobila jeho účast nuceně, a navíc měl dostatek prostoru na to, aby se mohl co nejvíce projevit v úžasných akčních sekvencích, v nichž kvůli jistým okolnostem bojuje se samotným Batmanem. 

Tímto krásným oslím můstkem se přesouváme k akci, asi nejdůležitější složce celého komiksu. Jak jsem již psal výše, třetí číslo je bombastická jízda od začátku až do samotného konce. Souboje mezi Batmanem a Snake Eyesem jsou skvěle zpracované, nechybí jim dynamika, a některé jsou dokonce zapamatovatelné a utkví vám v hlavě ještě několik dní po dočtení. Osobně například musím vyzdvihnout úžasnou dvojstránku s auty, ovšem kromě ní se můžete těšit i na řadu dalších. 


Nesmím však zapomenout ani na kresbu, protože tentokrát se Reilly Brown mohl vážně vyřádit. V rámci minisérie "Batman/Fortnite: Bod nula" předvedl zatím svůj nejlepší výkon. Snad v nastoleném trendu bude pokračovat i nadále, jelikož jsem byl s výsledkem velmi spokojený. A co se týče scénáře Christose Gage, ten si zatím udržuje slušnou kvalitu.

Sešit "Batman/Fortnite: Bod nula #3" pro mě byl velkým překvapením. Čtenářský zážitek byl nadmíru úžasný, vyústění souboje dvou odlišných hrdinů bylo vskutku pěkné a finální zvrat mě navnadil na další část. Co více si přát? Těším se na čtvrtý sešit a doufám, že bude podobně kvalitní. Laťka totiž byla nastavena hodně vysoko.


Na Comics Blogu také najdete recenzi na:

Batman/Fortnite: Bod nula #1

Batman/Fortnite: Bod nula #2

Žádné komentáře:

Okomentovat