2020-07-29

#DP83: Free Comic Book Day 2020: X-Men & Dark Ages

Autorem článku je Daniel Palička.

Scénář: Jonathan Hickman, Tini Howard, Tom Taylor
Kresba: Pepe Larraz, Iban Coello

Free Comic Book Day, zkráceně FCBD, je den pořádaný každý rok nejen pro všechny komiksové fanoušky, ale také pro lidi, kteří by chtěli začít se čtením komiksů. Podstata tohoto dne totiž tkví v tom, že čtenáři mohou během jednoho dne zadarmo získat speciální sešity od různých vydavatelství. Nejde ovšem o komiksy, jež už v minulosti kdysi dávno vyšly, nýbrž o nově vytvořené, které vás mají nalákat na konkrétní vycházející řady. Žánrová rozmanitost je napříč vydavateli opravdu veliká, takže každý si tam může najít to své. Co se však týče superhrdinského gigantu Marvelu, u něho je již delší dobu tradicí, že na FCBD vydává hned dva sešity, aby bylo z čeho vybírat. V dnešní recenzi se podíváme na první z nich, a to na ten, který se věnuje X-Menům a plánované temné události Dark Ages.

Sešit jako takový obsahuje dva oddělené příběhy. Každý z nich dělal jiný kreativní tým, což dává docela smysl, protože každý chce svou řadu prezentovat odlišně a chce na ni upozornit trochu jiným způsobem. Je nutné podotknout, že obě dvě části dělají ostřílení tvůrci. Tu první si vzal na starost Jonathan Hickman, aktuálně scénárista řady "X-Men", který si k sobě přizval mladou scénáristku Tini Howard - ta má na starosti sérii "Excalibur" - a kreslíře Pepeho Larraze. A co se týče druhé části, scénář k ní sepsal ostřílený Tom Taylor a o kresbu se postaral Iban Coello. Kreativní týmy zkrátka nejsou vůbec špatné. 

Nejprve se podíváme na první část. Ta, musím říct, je opravdu originální! Rád bych vám prozradil, proč je naprosto úžasná, jenomže to bych vám zkazil pocit překvapení, což v žádném případě nechci, a tak musím jenom dodat, že Hickman se s tím popasoval, jak nejlépe mohl. Takhle originální způsob upoutávky na chystané události jsem již dlouho neviděl. Dovolil bych si tvrdit, že celá první polovina je pravou ukázkou toho, jak se s komiksovým médiem dá krásně pohrát a jaké originální styly vyprávění můžete při psaní uplatnit. 

Po stránce kresby si vůbec nemám na co stěžovat. Larraz kreslí detailně, pohrává si s každičkým detailem a designy postav nemá vůbec špatné. Zároveň musím vychválit coloring, protože takhle krásné barvy se u kreslířů jen tak nevidí. Však posuďte sami z přiložených ukázek, nevypadá to krásně? Odpověď je snad jednoznačná! 

Druhá část se zaměřuje na plánovanou událost Dark Ages, jež by měla naplno odstartovat na podzim letošního roku. Zatím se o ní pořádně moc neví, ale co jsem tak zjišťoval na ověřených komiksových stránkách, mělo by se pravděpodobně jednat o velkou událost/alternativní realitu, která by měla řešit Y2K, tedy Problém roku 2000, ve světě Marvelu. Technologie, veškerý provoz a elektrárny rázem přestanou pracovat, což se dotkne všech hrdinů na světě. V pomyslném uvedení do děje nám to Taylor krásně ukázal na Iron Manovi, který si při poklidném letu nad městem musí projít krušnou kratochvíli. A mohu vám už předem zaručit, že čtení to bude zajímavé, a to jak po stránce scénáře, jenž vás ohromí svou vážností, tak po stránce kresby, která je výrazná, barvitá a hravá.

Kdybych měl shrnout své dojmy ze sešitu "Free Comic Book Day 2020: X-Men & Dark Ages", jsem nadmíru spokojený. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že oba dva příběhy překonaly má očekávání a parádně mě navnadily na chystané události. Za sebe dávám velký palec nahoru a vřele doporučuji všem fanouškům aktuálně vycházejících komiksů u Marvelu!

Žádné komentáře:

Okomentovat