2020-07-10

#2129: Papež ukrutný


Papež ukrutný (Le pape terrible)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako sešity "Le pape terrible 1: Della Rovere" (2009), "Le pape terrible 2: Jules II" (2011), "Le pape terrible 3: La pernicieuse vertu" (2013) a "Le pape terrible 4: L'Amour est aveugle" (2019). České vydání má 240 stran a prodává se v plné ceně za 748 Kč (základní) nebo 798 Kč (limitovaná edice).

Scénář: Alejandro Jodorowsky
Kresba: Theo Caneschi

Alejandro Jodorowsky je autor, pro kterého mám slabost. Dokáže přicházet s příběhy, které jsou plné fantazie, jsou plné filosofických otázek, ale přitom dokážou zabřednout i do braku, jsou úchylné a jsou drsné. A přesně to je i případ komiksu "Papež ukrutný", který u nás vychází pod nakladatelstvím Argo ve svém kompletním vydání, což znamená čtyři sešity v jedné knize, takže skoro 240 stran komiksu z pera Alejandra Jodorowského, jehož ilustrátorem se tentokrát stal Theo, italský autor, který má na českém trhu svou premiéru, ač se rozhodně nejedná o umělce, který by v komiksu zatím netvořil. Jen se zatím nedostal na český trh. Zaměřuje se spíše na série a jeho tempo je relativně pomalé, a tak nepatří k autorům, kteří by toho chrlili přespříliš. Prozatím se tedy budeme muset spokojit s tím, že ho poznáme pouze prostřednictvím komiksu "Papež ukrutný". A rozhodně to je seznámení velmi... intenzivní. Ano, to bude asi to správné slovo.

I když má Theo krásnou kresbu, která je na jednu stranu skoro fotorealistická, ale na druhou stranu máte pocit, jako kdyby odkazovala na renesanci, kdy se děj komiksu "Papež ukrutný" odehrává, v mém případě byl stejně hlavním důvodem ke koupi komiksu "Papež ukrutný" jeho scenárista, tedy Alejandro Jodorowsky. A dovedu si celkem představit, že pro některé čtenáře může být tento komiks zklamáním, protože na rozdíl od jiných, které světoznámý autor napsal, je tenhle - minimálně na první pohled - méně filosofický a více úchylný. Buď jsou ty filosofické otázky skryty hlouběji - a já myslím, že jsou - anebo se prostě jen potřeboval vyřádit. I kdyby platila ta druhá varianta, proč ne, vlastně mi to vůbec nevadí, protože je tu přesně to, co mám na příbězích rád - i to, co normálně tvůrci ukazovat nechtějí, to Jodorowsky a Theo ukážou bez problémů. Jsou zde nahé tlusté ženy, je zde sex dvou mužů, jsou zde nazí staří muži, je to prostě takové pěkně úchylné. A přitom to není vyloženě oslava úchylnosti, i když prudérním to tak připadat bude. Jen to ale ukazuje na to, že v církvi prostě určité problémy byly a ona fungovala - a funguje - jako jejich omluva.

Příběh komiksu "Papež ukrutný" vypráví o papeži, který se jmenoval Julius II., ale ne jako odkaz na Julia I., ale jako odkaz na Julia Caesara. Julius II. se narodil jako Giuliano della Rovere v Albisole v Janovské republice a na papežský stolec usedl v roce 1503, kdy mu bylo šedesát let. Zápis o něm na Wikipedii je celkem zajímavý: "Nejvíce proslul svojí bojovnou politikou proti četným nepřátelům. Byl však také znám jako mecenáš umění a podporoval velké stavební projekty, například přestavbu baziliky sv. Petra a výzdobu Sixtinské kaple. Dále v roce 1506 vytvořil Švýcarskou gardu jako elitní jednotku pro svoji ochranu." Tohle jsou základní fakta, která Alejandro Jodorowsky do komiksu dal, přidal další známá historická fakta, k tomu ale dávku lásky k mladším mužům a hromadu intrik, za něž by se nestyděl ani George R. R. Martin. Zajímavé je, že i ve svém věku se papež nebál táhnout s armádou do boje. Očividně to byl hodně nebezpečný chlapík. Alejandro Jodorowsky ukázal zajímavou rovinu tohoto člověka - šílenec, ale zároveň jedinec, který se dokáže zamilovat, válečník, ale přitom člověk, který nechal vytvořit mnoho jedinečných uměleckých děl.

Komiks "Papež ukrutný" má za hlavní postavu - o hrdinovi se zde skutečně nedá mluvit - člověka, který vám bude nejspíš odporný, ale stejně budete přemýšlet o tom, jestli byl opravdu takový šílenec, jestli byl opravdu až tak špatný protože očividně dokázal milovat, a to velmi, i když to tedy nebyly ženy, ale muži. Alejandro Jodorowsky dokázal napsat postavu, která je na většinu pohledu odporná, není to člověk, kterého byste chtěli mít doma, pokud tedy nejste mladík s andělskou tváří, který má slabost pro starší mocné pány. Ale na druhou strnu, to, jak je ho postava končí... Jako kdyby vám Alejandro sděloval, že je v tom něco trochu víc, že každá mince má dvě strany, a to i v případě, kdy je člověk na první pohled jen špatný. Komiks "Papež ukrutný" představuje osobitý pohled na historii, ale říkám si, jak moc se to lišilo od toho, co se skutečně dělo.

Žádné komentáře:

Okomentovat