2019-11-13

#2065: Českobudějovické pověsti


Českobudějovické pověsti
Vydalo nakladatelství Kopp v brožované vazbě v roce 2017. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Michaela Trnková
Kresba: Hana Jinderlová

Když jsem zjistil, že existuje kniha "Českobudějovické pověsti", musel jsem si ji koupit. Trochu mě překvapilo, že mě kniha minula, i když je již na trhu dva roky, ale jsem rád, že se ke mně dostala. České Budějovice sice nejsou moje rodné město, ale přece jen se v něm poslední dobou nacházím docela často, je mi blízké, a tak jsem byl zvědavý na to, jaké pověsti jsou s ním spojené, protože - co si budeme povídat - nikdy jsem si tohle více nezjišťoval. Navíc v komiksovém provedení v kresbě, která se mi na první pohled zamlouvala. Nejsem si jistý, jestli se jednalo o uhel, ale i tak jsem byl nadšený z toho, jak dobře v něm postavy vypadají. Ale i tak jsem se víc těšil na informativní stránku komiksu, přece jen, když člověk nějaké místo zná, docela se těší na procházku po něm, která bude trochu jiná, než je zvyklý. A proč se nedovědět o tom, co znamená žába na Piaristickém náměstí, právě z komiksového provedení.

Kniha je formátu A4 a obsahuje celkem 7 pověstí, které se vešly na 64 stran. To je tedy v průměru nějakých osm devět stran na jednu pověst, i když zde není pravidelnost nutně zachována, což je jen dobře, každý příběh si žádá svůj vlastní prostor. Je zde úvod písaře Šimona Plachého z Třebnice, který je reálnou historickou postavou a zde ho autorky použily jako vypravěče. Vždyť kdo jiný by byl vhodnější než právě písař. Každou pověst uvádí Simon Plachý historickým kontextem, který je textový s ilustrací, následuje pak samotná pověst, která je již prezentována komiksem. Díky hnědé barvě má historický komiks ten správný nádech a Haně Jinderlové se daří dobu skvěle zachytit, a to i s tím, že máte pocit, že se díváte na budovy, které znáte, ale přitom jsou zasazeny do jiné doby, do dřívějšího prostředí. Funguje to velmi dobře a musí se nechat, že jsem měl z komiksu pocit, že zde byly dobře zvládnuty rešerše.

Komiksové zpracování se mi líbí, ať už zvolenou technikou nebo barevným provedením, kresba je místy trochu romantizovaná i když by mohla být drsnější, ale proč ne, ono to souzní s textem, který také není zbytečně explicitní. S kresbou samotnou bych tedy problém neměl, ale přece jen, je potřeba hodnotit celek, tedy dílo jako komiks, a tam bych nějakou tu výhradu přece jen měl. V první řadě je to nadbytek textu, a to i přesto, že jsou jednotlivé komiksy relativně krátké. Ale v rámečcích je prostě řečeno příliš, respektive to, co by mohla říct i kresba samotná, respektive kresba v souladu s bublinami. Další věc je pak samotný lettering. Ve zvoleném písmu problém není, problém je v tom, že v některých případech nevíte, kterou bublinu nebo rámeček máte číst první, což je škoda a troch to kazí požitek, protože najednou přeskočíte někam jinam a plynulost se trochu vytrácí. Je to škoda, ale je to něco, na čem se dá zapracovat a ještě se zdokonalit.

Na knihu, nebo vlastně sešit "Českobudějovické pověsti" jsem se docela těšil a musím říct, že jsem rozhodně nebyl zklamaný. Duo Trnková a Jinderlová odvedly dobrou práci, i když je skoro škoda, že je to tak krátké. I tak je ale skvělé, že se jim podařilo tento komiks vytvořit. Navázaly tak na spolupráci na komiksu "Karel IV. - Cesta na císařský trůn", u níž bych skoro přemýšlel, že bych si ji také sehnal, ale "Českobudějovické pověsti" mě přece jen zajímaly i proto, že to je o něčem, co je mi blízké. A v tomhle směru nepřišlo zklamání. Jasně, je pořád co zdokonalovat, ale i tak je to příjemná ukázka toho, jak předávat staré pověsti. Forma je zajímavá a čtení není nijak komplikované a bude čtenáře bavit. Jasně, je to čtení na chvíli, ale jsou zde historické a faktografické informace, od kterých je možné se případně odpíchnout, pokud by chtěl člověk vědět více.

Žádné komentáře:

Okomentovat