2019-09-17

#2036: Čtyřlístek: 4 záhadné příběhy Čtyřlístku


Čtyřlístek: 4 záhadné příběhy Čtyřlístku
Vydalo nakladatelství Čtyřlístek v brožované nebo v pevné vazbě v roce 2019. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 129 Kč (brožovaná vazba) a 270 Kč (pevná vazba).

Scénář: Radim Krajčovič, Hana Lamková, Jaroslav Němeček, Jiří Poborák
Kresba: Jaroslav Němeček

Kniha nebo sešit "Čtyřlístek: 4 záhadné příběhy Čtyřlístku" obsahuje - jak název napovídá - celkem čtyři příběhy. Jedná se o speciální řadu "Čtyřlístku", kdy jsou vždy představeny 4 příběhy této čtveřice, které jsou nějaký způsobem tematicky propojeny. Začalo to v roce 2009, a to knihou "Čtyřlístek: 4 tajemství Čtyřlístku" a pokračovalo to pak každý rok vždy jedním novým sešitem, i když abych byl přesný, v roce 2010 žádný speciál nevyšel, zato v roce 2011 vyšla rovnou dva: "Čtyřlístek: 4 pošťácké příběhy Čtyřlístku" a "Čtyřlístek: 4 čertovské příběhy". Pokračovalo se pak dalšími různorodými tématy: pirátské, vodnické, detektivní, strašidelné, cestovatelské, starodávné, vesmírné a nakonec záhadné příběhy. Poslední vydané jsou prvními a zatím jedinými, jež jsem si přečetl, a to vlastně jen proto, že jme je koupili dětem, aby měli co číst na dovolené. Ne že by to přečetli, ale aspoň jsem to přečetl já. Mimochodem, zajímavostí série je i skutečnost, že vychází vždy v měkké a pevné vazbě zároveň. Každý si tak může zvolit preferenci.

Každý příběh v knize "Čtyřlístek: 4 záhadné příběhy Čtyřlístku" napsal jiný autor, i když všechny samozřejmě kreslil Jaroslav Němeček. Komiks "Golemovo Tajemství" je takovou výjimkou, protože i scénář si k němu napsal Jaroslav Němeček. Je to takový hezky naivní příběh o tom, jak Čtyřlístek na návštěvě v Praze náhodou potká Golema. Chtějí mu pomoct, a tak udělají všechno, aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, protože Golem byl podle všeho spoustu let uvězněn svým pánem. A navíc chce najít svou milou. V příběhu "Starosti paní starostky", který napsala Hana Lamková, se čtveřice vydává do Chrudimi, kde navštíví muzeum loutkářských kultur, což jim docela pomůže v dalším dění, které má až česky mytologický charakter. Díky stínovému divadlu totiž zbaví města běsnění čerta a vodníka. Scénář je v tomhle případě celkem akční, napínavý a celkem chytrý. Navíc je hezké, že se trochu upozorňuje i na zajímavá místa po České republice.

Druhá část knihy "Čtyřlístek: 4 záhadné příběhy Čtyřlístku" už je trochu exotičtější, protože se postavy vydávají rovnou za hranice naší země. Komiks "Zázračný pramen" Radima Krajčoviče sice začíná na bleším trhu, ale díky koupi tajemného talíře se hrdinové rychle přesouvají do Asie, protože talíř, který na bleším trhu koupili, patří do speciální sady, kterou naleznou až v dalekém Japonsku. A spustí tím události, které mají spojitost - jak název napovídá - s nějakým tím speciálním pramenem. A na závěr příběh "Král Leguán" Jiřího Poboráka, který je takovou čtyřlístkovskou variací na příběhy Indiana Jonese. Ocitají se v Mexiku u pyramidy v Uxmalu, aby se nakonec díky Myšpulínově věhlasu stali pomocníky jisté expedice, jež zde chce najít dlouho ztracenou hrobku. Jasně, je to trochu zjednodušené, není tu tolik prostoru na rozvedení příběhu, ale děj je napínavý, zajímavý a ještě kořeněný legendou.

Kniha "Čtyřlístek: 4 záhadné příběhy Čtyřlístku" není čtení, které bych vnímal jako něco naprosto jedinečného. Je to příjemné čtení pro děti a lehké odpočinkové čten pro dospělého, který v tom asi nic moc víc hledat nebude. Líbí se mi skutečnost, že je kniha vydávána nejen v pevné vazbě, ale i v měkkých deskách, což komiksu dle mého sluší, hlavně pokud chceme, aby se dostat k dětem. Ten příběh nebude lepší v tvrdých deskách a paperback získá správnou patinu, když se čte. Komiksy v sešitu "Čtyřlístek: 4 záhadné příběhy Čtyřlístku" jsou celkem různorodé, možná bych uvítal, kdyby se tvůrci drželi více při zemi, než aby cestovali i za hranice. Je však jasné, že i to má v sobě svoje kouzlo. Kdo by se někdy nechtěl podívat do cizí země. A zrovna záhadné příběhy k tomu svádí.

1 komentář:

  1. Když jsem zadávala do googlu tajemné příběhy, myslela jsem, že narazím na něco typu http://www.tajemnota.cz/ ale tohle mě pobavilo. Koupím dětem, aby se také rozvinula jejich vášeň pro tajemno. :)

    OdpovědětVymazat