2018-08-07

#1775: Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíci - 70 %


Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíci (Star Wars 1: Skywalker Strikes a Star Wars 2: Showdown on Smuggler's Moon)
Vydalo nakladatelství Egmont v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Star Wars 1: Skywalker Strikes" v roce 2015 a "Star Wars 2: Showdown on Smuggler's Moon" v roce 2016. České vydání má 256 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Scénář: Jason Aaron
Kresba: Simone Bianchi, John Cassaday, Stuart Immonen, Mike Mayhew

Kniha "Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíc" v sobě obsahuje rovnou dvě knihy sebraných sešitů ze světa "Star Wars", k nimž psal scénář nám dobře známý Jason Aaron. Když tohle zjistíte, budete si říkat, jak autor, který je známý tím, že má své komiksy celkem brutální, depresivní, zvládne něco, co by teoreticky mělo být určeno i mladším čtenářům protože "Star Wars" cílí i na mladší publikum, a to hlavně kvůli přístupnosti a merchandisingu. Ale Jason Aaron dělá i mainstream, a tak se dalo předpokládat, že ani "Star Wars" pro něj nebudou velkým oříškem. A tak šlo už jen o to, aby se dokázal správně propojit s tak bohatým světem, jakým svět "Star Wars" jednoznačně je. A nutno říct, že se mu to podařilo.

V komiksové sbírce "Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíc" najdete celkem 12 původních sešitů, které začaly vycházet od roku 2015. Příběhy vycházely i česky v rámci časopisu "Star Wars Magazín". Série už má v současnosti 45 sešitů, takže by se ještě nějaká ta kniha v češtině mohla objevit, i když aktuálně už ji Jason Aaron nepíše. Abychom se trochu orientovali, tak kniha "Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíc" se odehrává v době po dění snímku "Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje", což snadno zjistíme z úvodu, ale i z toho, jak se zde několikrát zopakuje, že došlo ke zničení Hvězdy smrti. Luke, Leia a Han jsou tedy aktuálně rebely, kteří se snaží Impériu zasazovat další, i když menší údery. Přece jenom, druhá Hvězda smrti ještě není vyloženě aktuální hrozbou.

Luke tápe, protože Ben Kenobi nedokázal dokončit jeho trénink a Jediho, a tak si není jistý, kým vlastně je, jestli by měl pokračovat v odkazu rytířů Jedi, případně jak. Han si zase není jistý, jak zapadá do plánů rebelů, anebo spíše jak rebelské plány zapadají do těch jeho. Jenže k princezně Leie ho prostě něco táhne. A tak společně, v trojici, zase podnikají nové a nové útoky. Tentokrát je to útok na Cymoon 1, což je měsíc, kde má Impérium svojí zbrojní základnu. Takový průmyslový komplex by stálo za to vyhodit do vzduchu. A tak se skupinka lstí dostává až k reaktoru, který chtějí přehrát, aby došlo k výbuchu a zničení všeho použitelného materiálu. Jenže to by se na měsíci nesměl objevit ten, který podléhá přímo Imperátorovi. Ano, Luke se brzy musí znovu setkat s mužem, který zabil Obi-Wana Kenobiho.

Tohle je první velký příběh, který v knize najdete, druhý je "Zúčtování na pašeráckém měsíci", kde se cesty Luka a princezny rozdělily. Luke hledá něco, co by mu pomohlo nastoupit na správnou cestu, princezna a Han zase řeší svoje problémy. Na knize "Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíc" je velmi dobré to, že je to nové, ale přitom to zapadá do již existujícího a má to tu správnou atmosféru, která sedne i dlouholetým fanouškům ságy. Aaron se chopil díla skvěle a přidává nové prvky tam, kde chyběly a kde nevadí, že něco navíc je. Díky tom si pak našel prostor pro skvělé scény - například ta, kdy se Darth Vader poprvé dozví, jaké je Lukovo příjmení. Kniha "Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíc" rozhodně fanoušky neodradí a mladé může bavit proto, že to nejsou jen epizodky, ale jsou to delší příběhy. Já jsem se do světa "Star Wars" rád vrátil i tímhle způsobem.

Komiks "Star Wars 1: Skywalker útočí / Zúčtování na pašeráckém měsíci" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat