2019-04-08

#1951: Dveře chaosu 2 - 35 %


Dveře chaosu 2 (グレンツェン・テューア)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2008. Původně vyšlo jako "グレンツェン・テューア" v roce 2008. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 150 Kč.

Scénář: Ryoko Mitsuki
Kresba: Ryoko Mitsuki

Příběh nám pokračuje a dveře chaosu se pořád otevírají anebo se je někdo snaží zavřít. Anebo je to vlastně jedno, protože v tomhle dílu pořádně ani není určeno, jestli k nějaké otevření/zavření dveří dojde, jedná se spíše o psychologickou mangu o tom, jak se mladá hrdinka trápí a jak je zmítána událostmi ve fantasy světě, který autorka pro potřeby tohoto příběhu vytvořila. Bohužel při čtení jsem si tak nějak říkal, že to všechno bylo proto, aby mohla autorka kreslit hezké oblečky. A sexy oblečky, to se jí musí nechat. Místy je tu i nahota, kterou byste v komiksu podobného ražení možná ani nečekali.

V anotaci ke knize se píše tohle: "Po tragédii v Altzardu míří Mizeria a Zelfa na sever, do plovoucího města Zazaatzu, aby pronásledovali Rikhtera a jeho zajatkyni Clarissu. Ve městě právě probíhá velkolepý karneval masek, který naše hrdiny láká, aby zapomněli na své starosti. Ale v davu se skrývá nebezpečí…" Při pohledu na anotaci mě napadla jedna věc - umí Ryoko vymýšlet jména? Anebo to je dáno překladem? Ne, je to autorkou, která některá jména vymýšlela skutečně asi ve zvláštním, stavu. Ale fajn, Christopher Paolini tak jména neumí a jaký měl s "Eragonem" úspěch. "Dveře chaosu" se také snaží být epické, ale moc se jim to nedaří.

"Dveře chaosu 2" jsou komiksem, který skutečně hraje hlavně na kresbu, což se projevuje jak v kostýmech, tak i v lokalitách, kdy nové město, kam se postavy dostanou, vypadá jednoduše jako Benátky, i když se jmenuje tak divně jako Zazaatz. Kresba Ryoko jde a opravdu se na ni dá dobře koukat, ale se zápletkou má už trochu větší problémy. Chce toho říct moc, chce představit postavy ze všech stran, chce být emotivní, chce být intenzivní, chce zde mít scény, které vás dovedou překvapit, ale nakonec to vyznívá tak, jako kdybyste se dívali na puzzle, kde jsou jednotlivé dílky špatně poskládány a výsledný obraz tak postrádá smysl. Vidíte, o co se asi mělo jednat, ale ten výsledek prostě není správný.

"Dveře chaosu 2" toho chtějí odkrýt hodně, autorka je očividně natěšená na pokračování, ale vzhledem k tomu, že už následuje jenom jedna kniha, asi se toho moc už nestane, i když dění naznačuje něco jiného. Myslím, že i fanoušci poznali, že tahle manga není vyloženě něco skvělého, že to je jen takové pěkné pozlátko, které sice místy vypadá sexy, ale tak nějak se z něj vytratilo něco víc, co by to mohlo nabídnout. Ani z hlediska romantického to není zrovna něco, co by mohlo bavit masy.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Dveře chaosu 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat