2019-03-28

#1944: Pupíky 8: Ex, drogy a rock'n'roll - 90 %


Pupíky 8: Ex, drogy a rock'n'roll (Les Nombrils 8: Vachement copines)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2019. V tomto vydání vyšlo jako " Les Nombrils 8: Ex, drague et rock'n'roll!" v roce 2017. České vydání má 52 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Dubuc
Kresba: Delaf


Na trhu je osmá kniha ze série "Pupíky", což je jedna ze sérií, které se staly mou srdcovou záležitost. Tohle je prost něco, co bych rád četl každý rok - a to se do jisté míry aktuálně i daří - protože autoři jsou prostě dobří a vy víte, že od nich dostanete něco, co vás zase dostane. No dobře, když se na trh dostala kniha "Pupíky 8: Ex, drogy a rock'n'roll", byl jsem trochu skeptický, protože jsem si říkal, že už to po osmé asi nebude ono, že už asi nemají moc čím překvapit, že není moc kam posunout příběh. Trochu jsem si říkal, že už autorskou dvojici ani tolik hlavní linie nebaví, protože jim v mezičase vyšel i sešit "Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva", kde se věnují událostem před aktuálním děním, spíše takové oddechovější čtení, kde si holky z Karin ještě dělají srandu. Ale Delaf a Dubuc se vrátili i k hlavními příběhu a po několika stránkách mě zase přesvědčily, že na to pořád mají a že dovedou překvapit vývojem.

Na knize "Pupíky 8: Ex, drogy a rock'n'roll" už je trochu vidět, že mají autoři určitou kostru, podle které jedou. Na začátku jsou trochu úsměvnější témata, je to takové odlehčenější, ale jakmile se sešit blíží ke svému finále, najednou jsou zde zvraty, které byste nečekali. Ale právě s těmi zvraty postavy neskutečně rostou a vy máte chuť sešit roztrhat, protože jste naštvaní z toho, že je konec a vy budete muset čekat aspoň ten rok na další díl. A to může být k nesnesení. Ano, i sešit "Pupíky 8: Ex, drogy a rock'n'roll" je na konci takový, jaký chcete číst. Prostě nesmírně dobrý, kdy se skvěle zamíchá kartami a vy jen budete netrpělivě otáčet stránku za stránkou. A přitom "Pupíky 8: Ex, drogy a rock'n'roll" pořád funguje jako stripová kniha, kdy každá stránka má svou pointu. Tohle je z hlediska autorského obdivuhodné.

Co se děje v osmém díle série "Pupíky"? Karin je se svou kapelou, respektive s albínovou kapelou a snaží se nahrát desku, aby prorazili, dokud se o nich ještě mluví, i když hlavně v souvislosti s bývalým členem, který se ukázal vrahem. Vicky a Jenny jsou stále na škole, ale už nejsou středem pozornosti, Karin je předčila, což se jim ani trochu nelíbí. Každá má ale svoje vlastní problémy, hlavně proto, že spolu musejí nuceně žít, a ne zrovna v luxusu, což Jenny tak nevadí ale viky to nese docela těžce. Jenny je zamilovaná do losera, což těžko snáší, ale snaží se mu svým zvláštním způsobem nadbíhat. Vicky se snaží žít postaru, ale nějak to nefunguje. Něco vzadu v hlavě hlodá. Jasně, zní to jako teen romantická telenovela, ale na rozdíl od nich je tohle vtipné a má to fakt super zvraty, kdy ta gradace ve finále je až skoro neskutečná. Vážně jako když někdo zamíchá kartami a rozdá vám úplně jiné.

Takže i když se to zdá skoro neskutečné, kniha "Pupíky 8: Ex, drogy a rock'n'roll" je pořád velmi dobrý a e fajn, že ji máme na trochu velmi brzo. Co už tolik fajn není, to je skutečnost, že se v textu dá najít docela dost chyb, kdy chybí písmeno nebo je tam překlep. Zase tolik textu v komiksu není, aby se tohle nedalo vychytat. Je to škoda, když tam zůstanou. Jinak ale nemám komiksu "Pupíky 8: Ex, drogy a rock'n'roll" moc co vytknout. Tyhle holky mě zase dokázaly strhnout, zase jsem se smál, ale trochu mě u jejich osudů i mrazilo. A je to skutečně umění, aby tvůrci tohle zvládli na tak malém prostoru u komiksu, který by měl být primárně zábavný. Ale on je především kvalitní, to se mu musí nechat. Nezbývá než se těšit na to, že Delaf a Dubuc budou dál vydávat v tempu snesitelném a my se budeme moct těšit na to, co si pro nás přichystají. Bude to určitě zase dobré.

Komiks "Pupíky 8: Ex, drogy a rock'n'roll" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená?"
"Pupíky 2: Nad ošklivkami zataženo"
"Pupíky 3: Pouta přátelství"
"Pupíky 4: Souboj krásek"
"Pupíky 5: Ďábelský pár"
"Pupíky 6: Léto na zabití"
"Pupíky 7: Téměř dokonalé štěstí"
"Pupíky - Krávovinky 1: Kámošky jak kráva"

Žádné komentáře:

Okomentovat