2019-03-18

#1936: Hetalie: Mocnosti Osy 2 - 40 %


Hetalie: Mocnosti Osy 2 (Hetalia 2)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Hetalia 2" v roce 2008. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 150 Kč.

Scénář: Himaruja Hidekaz
Kresba: Himaruja Hidekaz

Po přečtení komiksu "Hetalie: Mocnosti Osy 1" jsem si říkal, že tohle není série, která by mě mohla nějak více zaujmout. ale samozřejmě, že jsem dal komiksu ještě šanci, protože když už jsem si dal tu práci, abych si všechny díly sehnal, tak je přece nenechám jen tak ležet na polici, ale přečtu si všechny díly, i kdyby jen proto, abych na ně napsal recenze. Jasně, skoro se nabízí otázka, jaký to má smysl, když už nejsou všechny díly k dostání, ale je to asi nějaká moje úchylka. Když komiks přečtu, tak sem nahodím recenzi. A tak jsem byl zvědavý na to, jestli se s knihou "Hetalie: Mocnosti Osy 2" něco změnilo. Jak se ukázalo, z mého pohledu zase tolik změn nepřišlo.

Podle reakcí, na něž jsem narazil na comicsDB.cz, jsem si říkal, že by druhý díl mohl být lepší, že by mohl být ucelenější, kompaktnější nebo třeba vtipnější, klidně všechno dohromady, ale nemůžu se zbavit dojmu, že nic z toho se tam pořádně nepodařilo propašovat. Popravdě po dočtení knihy nechápu, proč se vlastně celá série jmenuje "Hetalie: Mocnosti Osy". Jasně, jsou tam Itálie, Japonsko a Německo, ale nemají hlavní roli, a když už jsme u toho, yonkomy se neodehrávají v období druhé světové války, ale v podstatě kdykoli, kdy zrovna autora napadlo, že by mohl něco zmínit. On to zmiňuje i v dovětku – některé příběhy vznikaly prostě tak, že mu jeho zahraniční přátelé daly nějaké nápady.

Na knize "Hetalie: Mocnosti Osy 2" je jednoduše strašně moc vidět, jak je roztříštěná a jak jednotlivé sekvence nemají žádnou spojitost. Pár stránek se věnuje jednomu tématu nebo třeba jedné historické události, a pak se najednou skočí naprosto jinam, k jiným postavám. Jasně, na tom trochu nezáleží, pokud se tak nějak určí, kde se dění odehrává a proč tam jsou aktéři, kteří tam jsou, i když i v tomhle směru i myslím, že budete trochu tápat. Když se přes tohle přenesete, pořád by zde ještě měl být obsah, který bude vtipný, zábavný, poučný. A ony to v sobě yonkomy v knize "Hetalie: Mocnosti Osy 2" mají, jen je to ve skutečně malých dávkách.

Myslím si, že Himaruja Hidekaz měl skvělý nápad, a myslím si, že tohle mohlo Japoncům připadat skutečně celkem zábavné, protože zase tak velké povědomí o Evropanech a Američanech třeba nemají, i když v dnešní době to bude také jinak, ale nemůžu si pomoct, mám pocit, že ten potenciál, který se mu dostal do rukou, využil jen na takové banální historky, v kterých jen sem tam probleskne něco, co je vtipné nebo se skutečně dobře strefuje do jednotlivých národností. jako celek to z mého pohledu ale prostě nefunguje a já se u čtení ani jedné z knih opravdu nebavil. Zachránil to třetí díl? Trochu o tom pochybuji...

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Hetalie: Mocnosti Osy 1"

Žádné komentáře:

Okomentovat