2019-02-08

#1910: Punisher MAX 6: Barracuda - 60 %


Punisher MAX 6: Barracuda (Punisher MAX 6: Barracuda)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako díly 31 až 36 série "Punisher" u Marvelu v edici MAX. Souborně vyšlo jako "Punisher MAX 6: Barracuda" u Marvelu v edici MAX v roce 2006. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Goran Parlov

Knihy "Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá" a "Punisher MAX 5: Otrokáři" jsem chvíli, protože mi přišlo, že Garth Ennis přišel s dobrými příběhy. Na knihu "Punisher MAX 6: Barracuda" rozhodně nebudu nijak nadávat, ale tohle už je zase Ennisův standard. Drsný příběh, který v sobě má cool postavy a černý humor. "Punisher MAX 6: Barracuda" je jednoduše něco, co byste od Gartha Ennise čekali, zapadá to do jeho modu operandi a nijak moc to nevyčnívá, protože je to celkem zaměnitelné. Barracuda je prostě Rusák pro sérii "Punisher MAX". Barracuda by se vedle Rusáka vyjímal v podstatě jako jeho gansta bratr. Obrovský hromotluk, který skoro necítí bolest a snad ho ani není možné zabít.

O co jde? Jednoduše řečeno o to - Punisher nasral nesprávné lidi a ti na něj posílají pořádného zabijáka. A pokud je přímo nenasral, tak oni z něj mají strach. Punisher byl na jedné své klasické akci - najít drogové hnízdo a všechny na místě vystřílet. Jenže tentokrát toho na místě našel víc. Byl tam i jeden chlápek, kterého dealeři používali jako svoji holku. Punisher chlápka osvobodí a chce si jít po svých. Jenže to vypadá, že chlápek jen tak odejít nechce. Bojí se. Bojí se, že ho dostanou. A skoro to vypadá, že ani na policii nemůže být v bezpečí. A to si Punisher také nakonec uvědomí a chlápkovi pomůže. Právě tímhle si udělá nebezpečného nepřítele.

On ten nepřítel, který je vlastně hlava korporátní firmy, není až tak nebezpečný, i když si to o sobě chce myslet, ale má známé, kteří jsou skutečně hodně nebezpeční, minimálně v boji jeden na jednoho. A právě tenhle CEO zná Barracudu, má na něj číslo a rozhodne se, že je potřeba odstranit Punishera a právě Barracuda by mohl být tím správným žolíkem. A tak začíná souboj, který není jen jeden na jednoho, tady bude padat víc hlav, aby nakonec mohlo dojít i na skvělou scénu, jež je naznačena už v úvodu knihy, což mi nakonec přišlo trochu jako škoda, tohle si měli autoři nechat opravdu až na samotný konec. Tam by to pak vyznělo ještě o něco lépe než takhle, když je to více méně rozdělené na dvě části a tem moment překvapení už není takový.

S knihou "Punisher MAX 6: Barracuda" napsal Garth Ennis svůj celkem tradiční příběh, kde si na sérii "Punisher MAXL" dovolil celkem dost humoru, což v případě tohoto "Punishera" nebylo až tak standardní. Přece jen je tenhle příběh takový rozjařenější, a tak bylo dobré, že se vyměnil i kreslíř a místo Leandra Fernandeze se kresby chopil Goran Parlov, jehož Barracuda je opravdu pořádné hovado. I díky jeho kresbě je příběh přesně to, v co doufáte. Drsná a krvavá zábava, kde na prdel dostanou ti, kdo se Punisherovi postaví do cesty a zaslouží si umřít. A někdy pořádně děsivými způsoby.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Punisher MAX 1: Na začátku"
"Punisher MAX 2: Irská kuchyně"
"Punisher MAX 3: Matička Rus"
"Punisher MAX 4: Dole je nahoře, černá je bílá"
"Punisher MAX 5: Otrokáři"
"Punisher MAX 8: Vdovy"
"Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma"
"Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge"

Žádné komentáře:

Okomentovat