2019-02-06

#1908: Vlad 3: Rudá zóna - 50 %


Vlad 3: Rudá zóna (Vlad: Zone rouge)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2003. Původně v této podobě vyšlo jako "Vlad: Zone rouge" v roce 2001. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Yves Swolfs
Kresba: Griffo


Musím říct, že mě třetí díl celkem zklamal. Ze začátku se zajímavě rozjíždí - nové prostředí, možná i nové tajemství - ale jak se blížíte ke konci, prostě jen zjistíte, že tohle není nic jiného než natahování série, kde se nic skutečně důležitého nestane. Prostě jen další sešit v sérii, který vůbec neřeší hlavní linku, ale zavedl nás do epizodky, která bude o moc delší, než by se nám líbilo. Samotná délka jednoho sešitu by byla trochu moc, ale ona se rozprostře i do čtvrtého dílu. Že by tam došlo k dílčímu ukončení? Nejsem si jistý, protože v češtině je čtvrtý díl sice poslední, ale v originále je dílů celkem sedm, a to přesto, že se čtvrtý díl jmenuje "Vlad 4: Poslední východisko". Asi je to jen poslední východisko pro nějakou situaci, ne pro celý příběh.

Vlad má nového společníka, kterého získal v závěru knihy "Vlad 2: Pán z Novijanky". Jedná se o Simona Elensteina, což je delegát Organizace evropských národů. Rozhodně to není bojovník, na první pohled je to spíše šprt, který to se zbraněmi moc neumí, i když jak to tak vypadá, doposud se o sebe uměl postarat. Společně utekli z Novijanky a společně se vydávají po stopě Igora, Vladova bratra, který je jedinou cestou k pořádnému dědictví, jež se před Vladem otevřelo smrtí jejich matky. Jenže se dostávají do oblasti, která je známá jako "Rudá zóna", do oblasti, do níž je sice možné se dostat, ale již nikdo nikdy nevyjde ven. Proč? To není úplně jasné, i když se nás autoři snaží přesvědčit o tom, že bezpečnostní opatření jsou skutečně skvělá. Až na to, že jsou ve druhé chvíli hned celkem snadno narušena.

Ve scénáři jsou trochu díry, jsou tam mezery a jsem tam i zbytečné natahování, které vede k tomu, že se třetí díl jeví jako prozatím nejslabší. Jasně, že v každém díle není potřeba odhalit hromadu tajemství, ale když je série založená na tom, že směřuje k jednomu jasně danému cíli, bylo by fajn, kdyby se v každé knize alespoň trochu posunulo odhalování toho, co je v pozadí, co se s postavami děje, co je motivuje, jaká jsou zde tajemství. V knize "Vlad 3: Rudá zóna" jsou jen lehké náznaky, které ale čtenáře nikam neposouvají, spíše plní stránky, aby to nakonec vydalo na ten klasický evropský rozměr, který je v tomhle případě 48 stran, samotného komiksu je pak 46 stran.

I když kniha "Vlad 3: Rudá zóna" především natahuje děj, musí se jí nechat, že zde přesto tvůrci mají celkem zajímavé nápady, a kdyby se jednalo o příběh, který se točí jen kolem Rud= zóny, má to něco do sebe a dovede to zaujmout. Jenže tady chci trochu víc. Navíc z hlediska scenáristického je začlenění Vlada a Simona do místních poměrů až příliš snadné a bez pořádného náboje. Budují se zde vtahy, ale všechno je jen ve zkratce, kde se očekává, že to zásadní si prostě čtenář domyslí, protože tvůrci na to prostě neměli dost prostoru. Přesto se jim nepodařilo příběh pořádně někam posunout. Kniha "Vlad 3: Rudá zóna" funguje jako thriller s nádechem sci-fi, kde je moc motivů, které nejsou dostatečně využity.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Vlad 1: Můj bratr Igor"
"Vlad 2: Pán z Novijanky"

Žádné komentáře:

Okomentovat