2018-12-28

#1880: Alisik 2: Zima - 70 %


Alisik 2: Zima (Alisik 2: Hiver)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Alisik 2: Hiver" v roce 2014. České vydání má 92 stran a prodává se v plné ceně za 279 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Hubertus Rufledt, Helge Vogt
Kresba: Helge Vogt

Kniha "Alisik 1: Podzim" přinesla na náš trh celkem zajímavý evropský - konkrétně německý - komiks, který se přece jen trochu vymyká, a to především grafickým zpracováním. Na první pohled je to trochu emo, ale na druhý pohled v tom cítíte, jako kdyby to bylo něco trochu víc než jen komiks, jako kdyby se to snažilo přecházet mezi komiksem a klasickou knihou, ale vlastně i výtvarným uměním jako takovým. Samozřejmostí je pak ještě použití užité grafiky, jako jsou třeba výstřižky z novin. A to všechno v příběhu, který někam směřuje a chce nám vyprávět něco zajímavého. Jako kdyby to ani jinak nešlo, když tu máme holku, co ztratila paměť, která je navíc mrtvá a jejími jedinými přáteli jsou další mrtví, kteří se ještě neodebrali nebo nebyli schopni odebrat na druhou stranu, ať už je ta druhá strana jakákoli.

Ale abychom Alisik nekřivdili, tak má přece jen ještě jednoho přítele, který je docela živý, i když také má určitou formu postižení. Tím je slepota. Chlapec se jmenuje Ruben a podle všeho přišel o zrak celkem nedávno, a to vlivem jedné dopravní nehody, kterou zavinil bohatý podnikatel. Ruben ale podle všeho nebyl jedinou obětí této nehody. Tou fatální se stala dcera samotného podnikatele. Ta s ním jela ve voze a podle všeho jí náraz auta katapultoval ven. Alespoň to jsou základní informace, jež mám a s nimiž můžeme pracovat. Nabalují se na ně další, i když celkem pozvolna. Rufledt a Vogt si jedou svým tempem, ví přesně, jak příběh bude dlouhý, a tak nechtějí prozradit všechno, kdy jsme teprve v polovině. Ještě nás čekají knihy "Alisik 3: Jaro" a "Alisik 4: Smrt".

To tempo mi ale vyhovuje, protože díky němu se můžeme něco málo dovědět o tom, co se Alisik skutečně stalo, stejně jako se můžeme dovědět o tom, kde se to vlastně ocitla a jaké jsou příběhy ostatních postav, s nimiž sdílí ten zvláštní stav mezi smrtí. Tvůrci si pak dali záležet, aby ty příběhy nebyly nezajímavé, což je prezentováno hned v úvodu, anebo i později, kdy zjišťujeme, jak se to vlastně mělo v cirkuse Corona. Jsou to vedlejší příběhy, nejsou zas až tak zásadní pro to, co se stalo Alisik, ale přesto jsou dobré. A nevadí, že na chvilku odvedou vaši pozornost. Zaprvé proto, že komiks není nijak rozsáhlý, a za druhé proto, že mě nesmírně baví, jak je to celé graficky zpracované. Každé stránce bylo dopřáno dostatek péče. A je to znát. Navíc je z toho trochu cítit inspirace Timem Burtonem, což rozhodně není na škodu.

Kniha "Alisik 2: Zima" je velmi dobrým pokračováním prvního dílu. Kvalita je v podstatě na stejné úrovni, nedochází k tomu, že by šla dolů, ale není ani nikam významně posouvána. Nevadí to, protože autoři si jedou to své. A to stačí. Je to dobré. Nejen, že vás bude zajímat, kdo jsou všechny ty postavičky, které se zde objevují a hřbitově, ale primárně vás strhne Alisik a její osud. I když budete mít pocit, že zde bylo všechno řečeno, stále zde zůstává ještě dost velká nejistota z toho, co se hlavní hrdince stalo. A to je dobře. Příběh je tak sice pohádkově fantasy, ale zároveň příjemně temně bizarní. Má to svou specifickou atmosféru, která se mi velmi líbí. Není to vyloženě temně hororové, ale nakročeno je k tomu velmi dobře. Za mě trochu nenápadný komiks, tolik se o něm nemluví, ale velmi povedený.

Komiks "Alisik 2: Zima" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Alisik 1: Podzim"

Žádné komentáře:

Okomentovat