2018-12-14

#1870: Labyrint světa a ráj srdce - 50 %


Labyrint světa a ráj srdce
Vydalo nakladatelství Edika v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 1 290 Kč.

Scénář: Zdeněk Ležák
Kresba: Milan Víšek

"Labyrint světa a ráj srdce" je jedno z vrcholných děl nemyslím jen české, ale celkově světové barokní literatury, kniha, kterou Jan Amos Komenský napsal v českém jazyce a dal jasně na srozuměnou, jaká je jeho filosofie, jak svět vnímá a jaký spatřuje význam náboženství, respektive křesťanství v jeho čisté podobě, která není zkalena církví, jež dovede i z dobré myšlenky udělat fanatismus, jenž vyhovuje hlavně hodnostářům, kteří si dělají, co chtějí. Kniha je zamyšlením nad světem, jeho podobami a jeho fungování v době, kdy Jan Amos Komenský žil a tvořil, tedy v první polovině 17. století. Kniha "Labyrint světa a ráj srdce" pak byla poprvé vydán za třicetileté války, v roce 1631, tedy již v době, kdy byl Komenský v exilu mimo české země. Nabízí se otázka: Má smysl tak zásadní filosofické dílo vydávat jako komiks?

Není to vlastně správná otázka, protože smysl by to mít mohlo, především v tom ohledu, že to je skutečně důležité dílo, na němž je zásadně vidět, jak se společnost nezměnila, jak stále narážíme na stejné problémy, které Jan Amos Komenský kritizuje. V podstatě se tak dovídáme, že společnost se za těch necelých 400 let ani moc nezměnila, že pořád jsou zde rozdíly, že nás pořád trápí stejné aspekty lidského života, jako trápily samotného Učitele národů. Do jisté fáze nejde dílu samotnému mnoho vytknout, ale jakmile se Komenský zabývá tím, že jedině v Ježíši a jeho učení je možné najít spásu, že křesťanství, pokud není kaleno církví, je jedinou správnou cestou, už to pro mě má formu díla, které by opět mohlo vést k fanatismu, i když do jisté míry nechtěnému. Ale to už je pak na samotných čtenářích, jak se s vírou ztotožňují a jaké její formě dávají přednost. Mě osobně každá masová víra přijde jako fanatismus, i když obrácení se do nitra beru jako správnou cestu. Jen ne ve jménu Ježíše, Alláha nebo kohokoli jiného.

Nemá smysl se tedy pídit po tom, jestli má smysl adaptovat "Labyrint světa a ráj srdce" do komiksové podoby. Ten smysl zde rozhodně je. Dílo není zrovna jednoduché na čtení, je potřeba ho trochu přiblížit mladým lidem, kteří nebudou chtít číst knihu v archaické podobě, ale spíše v modernějším jazyce. A to komiksové zpracování "Labyrint světa a ráj srdce" nabízí. Jenže je zde jedno velké ale. Když se podíváte na cenu komiksu "Labyrint světa a ráj srdce", není to cena, která by příslušela dílu, jež by mělo tak zásadní dílo přiblížit většině. Naopak, jako kdyby z toho vydavatel chtěl udělat sbírkový předmět. Otázkou je, jestli takový komiks skutečně dokáže zaujmout širší veřejnost. Co jsem mohl vysledovat, rozhodně tím nenadchl komiksovou komunitu. Jako kdyby se strhla neskutečná potřeba po tom mít sbírkové komiksy, jak nás tak trochu učí Comics Centrum, ale v tomhle případě je to cenově skutečně mimo.

Dostanete knihu, která je skutečně velkoformátová - moc větších nebudete v knihovně mít, a to jak v komiksu, tak prostě celkově. To je na jednu stranu hezké. Vazba je příjemná, kožená, jednoduchá obálka se zlatým písmem funguje. Navíc v knize nedostáváte jen komiks, ale rovnou i celé přetištěné původní komiksové dílo. To není špatné, vlastně dostáváte adaptaci i originál, tedy samozřejmě nikoli v nějakém přeskenovaném původním vydání, ale přepsaném do sloupců celkem malým písmem. To vše vede k tomu, že má kniha pouze 72 stran. Ta cena a počet stran může někoho pořádně namíchnout. A každého nemusí nadchnout ani zpracování, i když si myslím, že je dobré, a to jak scenáristicky, tak kresebně. Sedí to dílu i době. Kdyby to bylo v přístupném vydání, které bude stát tak do 400 Kč, bylo by to super. Takhle je to krok vedle a kniha dle mého vůbec neplní účel. A nejsem si jistý ani tím, že bude fungovat jako sběratelský artikl. A to je škoda. Komenského myšlenky jsou pořád nadčasové.

Komiks "Labyrint světa a ráj srdce" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

1 komentář:

  1. Anonymní9/5/19 23:37

    Moc pekne zpracovana kniha, bohuzel uz nakladatelum nezbylo na korektora. Na prvni otevreni nalezena chyba i/y. Chtela jsem koupit jako darek, odchazela jsem zklamana bez ni. Treba dalsi vydani uz bude opravene.

    OdpovědětVymazat