2018-12-05

#1863: Tomb Raider Archivy S.4 - 50 %


Tomb Raider Archivy S.4 (Tomb Raider Archives Volume 4)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Vyšlo původně jako "Tomb Raider 0", "Tomb Raider 1/2", čísla 1 až 12 série "Tomb Raider Journeys", "Tomb Raider: Origins", "Tomb Raider: Epiphany", "Tomb Raider: Takeover", "Tomb Raider: Arabian Nights" a "Tomb Raider: The Greatest Treasure of All" v letech 2000 až 2005. Souborně vyšlo v roce 2018. České vydání má 528 stran a prodává se v plné ceně za 1 300 Kč.

Scénář: Fiona Avery, James Bonny, Dan Jurgens
Kresba: Různí

Asi už sem se prostě smířil s tím, že komiksové série s Larou Croft není scenáristicky vyloženě skvělá, protože při čtení knihy "Tomb Raider Archivy S.4" mi to nevadilo. Snažil jsem se více soustředit na kresbu než na vyprávění, a ta stojí za to. Někdy je taková celkem tradiční, ale jsou zde dva tvůrci, kteří vynikají. Oba se objevují až na konci. Prvním je Billy Tan, jehož obraz jsou spíše malbou, protože byly vybarvovány vodovými barvami. Tím druhým je autor předmluvy Joe Jusko, který zase vsadil na fotorealističnost, která Laře rozhodně sluší. A ten lev je zde prostě božský. Až jsem si chvílemi říkal, jestli nejsou některé stránky jen upravenými fotografiemi, aby to všechno do toho stylu sedělo. Tohle je něco, co vás na knize "Tomb Raider Archivy S.4" skutečně zaujme a díky čemuž si čtení užijete, i když vás třeba příběhy neohromí.

Hlavní komiksová série už se nám dojela v předchozích knihách, tady jsou vlastně sebrané další příběhy, které se točily kolem Lary. Většinu prostoru pak zabírají sešity "Cesty za dobrodružstvím" - celkem dvanáct sešitů, jež v sobě mají vlastně jeden kompaktní příběh. Jednotlivé díly na sebe navazují, jsou zde postavy, které se objevují častěji, je zde nějaká základní linie. Netvrdím, že je skvělá, má svoje mouchy, ale nějak se to snaží držet pohromadě. Tohle je docela fajn. Bohužel se pak ukazují prvky, které jsou překvapivé. Třeba součástí příběhu "Cesty za dobrodružstvím" je i skutečnost, že Lara slíbila, že nikoho nikdy nezabije. Hned v dalším příběhu mimo tuto sérii ale říká, že jí zabíjení nebaví, ale někdy se nedá nic dělat. Je strašná škoda, že si redaktoři originálního vydání trochu více nepohlídali konzistenci jednotlivých příběhů.

Tohle by se dalo říct i o tom, kdo všechno Laru ovlivňoval. Přijde mi, že v téhle knize už se objevilo až trochu moc těch, kdo byli jejími mentory. Nebo že by Elektřin komplex, který si Lara kompenzuje tím, že byla a je ráda ve společnosti starších mužů, kdežto ty stejně staré od sebe spíše odhání? Asi, trochu by to souviselo i s tím, že v sobě má postava hodně erotického, i když v sexuálních scénách ji vlastně nevidíme. Její vztahy jsou spíše platonické, což u takové hrdinky překvapuje. Ale aspoň se mluví o tom, že měla nějaké partnery. Asi se tím jen posiluje její pozice samostatné, sebevědomé hrdinky, která nikoho nepotřebuje, a už vůbec ne chlapa. I takový Chase Carver je zde jen jako lichotník a přicmrndávač, který se samotným hledáním pokladů moc nepomůže. Ale však je to komiks o Laře a nikoli o jiných postavách, ty jsou prostě jen kulisami.

Sbírka "Tomb Raider Archivy S.4" obsahuje příběhy, které lze považovat za bonusové, ale přece jen je zde jedna celá samostatná série, která vytváří pocit, že to všechno, co se zde objevuje, je kompaktnější. Osobně se mi moc nelíbí, že příběhy s Larou Croft nemají v rámci celku větší návaznost, že je v podstatě většinou jedno, kdy se odehrávají, který následuje po kterém, ale i tohle k Laře patří. Buď si jí oblíbíte i s tímhle, anebo nikoli. Lara je prostě svá, a to i v komiksové podobě. Líbilo by se mi, kdyby se tu vytvořil kompaktní svět, kde nebudou jen přibývat postavy za postavou, aby stejně rychle mizely. Ale takový komiks prostě není. Za mě bohužel, někomu jinému ale tohle vadit nebude. V první řadě s knihou "Tomb Raider Archivy S.4" dostáváte Laru Croft, což je to hlavní, proč vlastně její komiksy budete číst. Na tu ženskou se chcete dívat. A v knize "Tomb Raider Archivy S.4" je kresba, v níž Laru skutečně chcete vidět.

Knihu "Tomb Raider Archivy S.4" zakoupíte na stránkách nakladatelství Comics Centrum se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Tomb Raider Archivy S.1"
"Tomb Raider Archivy S.2"
"Tomb Raider Archivy S.3"

Žádné komentáře:

Okomentovat