2018-05-23

#1703: Pochmurný kraj 1: Hejna běsů - 65 %


Pochmurný kraj 1: Hejna běsů (Harrow County 1: Countless Haints)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Harrow County 1: Countless Haints" v roce 2015. České vydání má 160 stran a prodává v plné ceně 599 Kč.

Scénář: Cullen Bunn
Kresba: Tyler Crook

Když nakladatelství Comics Centrum oznámilo, že vydává komiks "Pochmurný kraj 1: Hejna běsů", musel jsem být zvědavý. To prostě ani jinak nejde. Je to hororový komiks! A cokoli hororového prostě chci číst, pokud je to v komiksu, neboť na našem trochu toho sice je dost, ale proč by toho nemohlo být ještě víc? Hodně jsem se těšil na to, co dostanu, ale přiznám se, že tentokrát jsem příběhem uhranutý nebyl, a to i přesto, že hororový žánr mám skutečně rád, což by se dalo soudit i podle toho, že už sedm let píši články pro Horor Web. Kniha "Pochmurný kraj 1: Hejna běsů" není špatným hororem, ale není ani hororem skvělým. Je to především příběh, který mě nedokázal přesvědčit, a to vlastně jen proto, že se jedná v podstatě o intro, které jen ukáže, jak by to mohlo být dobré, jak by to mohlo být temné, ale pak najednou příběh končí a vy si říkáte, jestli to bude pokračovat. A doufáte, že ano, protože tohle je jen otevření příběhu.

Možná jsem namlsaný z komiksů jako "Zámek a klíč", kde se toho v jedné knize stalo skutečně moc. V takovém srovnání kniha "Pochmurný kraj 1: Hejna běsů" prostě neuspěje, protože se toho stane poměrně málo. Skoro se chce říct, že se nestane téměř nic, akorát se vám představí relativně zajímavý svět, v němž by se mohlo udát něco hodně dobrého, temného, nepříjemného... To se bohužel nestane a jen se otevřou dveře pro něco dalšího. Ale jaké bude to další? V knize "Pochmurný kraj 1: Hejna běsů" se nám představuje dívka Ema, která je obyčejnou mladou holkou, které zrovna táhne na osmnácté narozeniny. Žije jen se svým otcem kdesi na jihu Spojených států. Jsou to celkem standardní vidláci, starají se o farmu a zde žijí. Ema ani nechodí do školy, učí ji otec a učí ji z bible. Chodila sem paní, která ji něco učila, ale ta už pár let nechodí. A tak si zde spokojeně žijí a nic moc se neděje. Jenže...

Ema má osmnácté narozeniny, zrovna se narodila dvě telata, z nichž jedno umřelo, protože bylo dost špatné, a dívka v lese potkává kluka, který má takovou zvláštní zálibu... však vám obálka napoví. Tohle je prvek, který je sakra dobrý. A ono jich v knize najdete hodně. Běsi jsou celkově zajímavé postavy, ale mají jednu vadu - nějak nebudete chápat, proč zde vlastně jsou, jaký mají smysl. Na tohle kniha "Pochmurný kraj 1: Hejna běsů" neodpoví, jen všechno představí. A je to škoda, protože díky tomu si nejste jistí, jestli se vlastně máte bát, nebo ne. Trochu vám pomůže záběr knihy, kde jsou bonusové materiály a kde Cullen Bunn ukazuje, že příběh prvně vznikal jako beletrie. Tady myslím, že mohl vzniknout problém, protože to, co je v beletrii možné popsat poměrně bohatě, to je v komiksu odkázáno hlavně na vizuální stránku. Nic proti tomu, ale přijde, že převodem do komiksu, se ztratily některé motivace, některé důležité prvky. Některé dobré zase přibyly - například Berenika.

Když knihu "Pochmurný kraj 1: Hejna běsů" dočtete, budete mít pocit, že za sebou máte něco, co obsahovalo pár hodně povedených prvků, ale také skutečnost, že jste dočetli na konec, který vlastně vypadá hodně podobně jako začátek. Hlavní postava se o sobě dověděla spoustu věcí - celkem snadno ty nepřímo vyřčené odečtete z meziřádků, případně z bonusové části - ale budete si říkat, že vlastně nedošlo k ničemu až tak zásadnímu, jen se jedna holka pořádně vyděsila, objevila něco, co ji zhrozilo, ale vlastně se jinak nic strašného nestalo, jen se čeká na to, co se ještě pokazí. A asi se to pokazí a nejspíš to bude stát i za to, protože jinak by série neměla 8 knih. Osobně doufám, že se to pořádně rozjede a že to, co je tady naznačeno, dostane pořádné grády. Díky kresbě Tylera Crooka doufám, že Cullen Bunn scénář pořádně nakopl. Ta kresba si to zaslouží, protože hororová je.

Komiks "Pochmurný kraj 1: Hejna běsů" zakoupíte se slevou na stránkách Comics Centra.

Žádné komentáře:

Okomentovat