2018-04-04

#1666: Artur a zlaté lano - 50 %


Artur a zlaté lano (Arthur and the Golden Rope)
Vydalo nakladatelství Paseka v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Arthur and the Golden Rope" v roce 2016. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 289 Kč.

Scénář: Joe Todd-Stanton
Kresba: Joe Todd-Stanton

Kniha "Artur a zlaté lano" je prezentována jako něco, co by mělo navazovat na skvělý komiks "Hilda". Pokud budete mít taková očekávání, budete nutně zklamáni. Kniha "Artur a zlaté lano" je příběh, který je odlišný, nemá tak krásnou poetiku, a to i přesto, že určité společné prvky by bylo možné najít. Například to, že Joe Todd-Stanton také vychází z mytologie, kde jsou bohové a obři a krajina je jiná, lidé žijí dobrodružně. Ale tam kde je "Hilda" vskutku kouzelná, tam je komiks "Artur a zlaté lano" takový spíše dětinský, tam, kde si Luke Pearson vystačí se svou bohatou fantazií, tam Joe Todd-Stanton používá existující mytologii jako berličku. A to je velká škoda, protože od otevření knihy, vlastně od vnitřní strany obálek na mě dýchlo něco, od čeho jsem si docela dost sliboval.

Kniha "Artur a zlaté lano" není klasický komiks, spíše se jedná o knihu ilustrovanou, i když zde najdete i nějaké bubliny. Anebo knihu ilustrovanou, možná by bylo lepší říct, že se jedná o obrázkovou knihu, která je otextována. Kresba je rozhodně důležitější než text samotný, ten doplňuje hlavně jména, případně upřesňuje to, co se děje, protože bez textu by se to dělo hodně ve zkratce, což text vyloženě nezmění, ale aspoň některé mezery lehce doplní. V tomhle je dle mého první kámen úrazu, kdy text a kresba dostatečně nesouzní. Kresba sama vypadá hezky, ale jakmile se k ní přidá text, máte pocit, že to stejně vede všechno k tomu, aby se příběh rychle odvyprávěl. Čtěte knihu "Artur a zlaté lano" tak, že budete více prohlížet kresbu, rozhodně budete mít větší zážitek než jen ze čtení.

Co se týká příběhu samotného, přišel mi jako velkou slabinou. Na vnitřní straně desek je krásná kresba Islandu a Severských zemí, kde se jednoznačně odkazuje na severskou mytologie, jsou zde vyobrazení někteří základní bohové Valhaly, ale není k nim nic poznamenáno, někteří ani nemají v následujícím příběhu žádnou roli. A pokud, tak je jen okrajová. Hlavním hrdinou je malý kluk Artur, který má být zakladatelem dlouhé linie dobrodruhů. A tohle je jeho příběh o tom, jak se vydal na první skutečně pořádnou výpravu, kde mu šlo o život. Samotný děj je v podstatě mytologický, protože Artur má k dispozici bohy a kouzelné předměty, ale samotnou severskou mytologii využívá hodně povšechně a nejde ani trochu do hloubky. Celá kniha je pak vlastně jen upoutání vlka Fenrira. I to je ale tak nějak skokově odvyprávěno, že jsem si na konci řekl jen hm.
Joe Todd-Stanton

Kdyby byla kniha "Artur a zlaté lano" první kapitolou něčeho, co bude mít alespoň dvě stě stran, bylo by to super. Když ale kniha má jen necelých padesát stran a celý příběh je pojat jako něco co má začít rozsáhlou ságu, máte pocit, že si spíše čtete jen něco jakou upoutávku a ne zrovna plnohodnotný příběh. Navíc zakončení v takovém alibistickém duchu, že možná ještě bude pokračování, mě také moc nenadchlo. Myslím, že Joe Todd-Stanton měl v Arturovi postavu s potenciálem, který nedokázal využít. Severskou mytologii si vzal jako východisko jen proto, že bylo jednodušší použít něco existujícího než vymýšlet něco nového, a nedal tomu nic navíc. Komiks "Artur a zlaté lano" bohužel zachraňuje jenom kresba, která je dobrá a kterou si budete možná se svou ratolestí sem tam rádi prohlížet. Hlavně velké stránkové a celostránkové kresby stojí za to, abyste se u nich zastavili.

Komiks "Artur a zlaté lano" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat