2018-02-26

#1641: Lucifer 3: Flirtování se zatracenými - 75 %


Lucifer 3: Flirtování se zatracenými (Lucifer: A Dalliance with the Damned)
Vydalo nakladatelství Netopejr ve spolupráci s nakladatelstvím Crew v pevné vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako čísla 14 až 20 série "Lucifer". Souborné vydání poprvé vyšlo v roce 2002. České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Mike Carey
Kresba: Peter Gross, Ryan Kelly a Dean Ormston

Lucifer že by se nám pustil do flirtování se zatracenými? Ale ne, tentokrát to není on, kdo bude flirtovat se zatracenými. Vlastně to není ani on, kdo by tu byl hlavní postavou, protože podobě jako u série "Sandman" Neil Gaiman, tak i Mike Carey využívá Lucifera spíše jako postavu, která přichází v tu správnou chvíli, kdy má přijít, aby všechno narušila nebo zničila, nebo prostě vším tak nějak zatřásla. Na začátku knihy "Lucifer 3: Flirtování se zatracenými" ani nemáme titulní příběh, ale jedná se o příběh "Triptych", jenž se více než na Lucifera soustředí na Mazikeen a na Elaine Belloc, což jen dokazuje, že tohle jsou v sérii hodně důležité postavy a že rozhodně je potřeba s nimi v dalším dění počítat.

"Triptych" je příběh o tom, jak se Mazikeen snaží získat svou tvář, stejně jako je to příběh o tom, jak se Elaine Belloc snaží najít svou kamarádku Monu, která v knize "Lucifer 2: Děti a monstra" zmizela a není jisté, jestli to nebyl nenávratně, ale je to i příběh o tom, jak se Lucifer snaží ve svém novém světě zrodit život podobně, jako to za sedm dní udělal bůh. Ten název tomu sedí je to skutečně triptych, příběh rozdělený do tří částí, kdy na první pohled ani nemusí být zřejmé, jak jsou jednotlivé části provázány, ale přesto spolu souvisí. V první části je odkaz na druhou, ve druhé na třetí a třetí se zase spojuje s prvním i druhou částí. Je to zajímavě provázaný příběh, který navíc vytváří půdu pro následující tři původní sešity, které nesou právě onen titulní název "Flirtování se zatracenými", a to i přesto, že Elaine zde nemá v podstatě žádnou roli a i Lucifer s Mazikeen přicházejí na řadu až v závěru, i když jejich role je zde jednoznačně podstatná.

Příběh "Flirtování se zatracenými" se mi na jednu stranu líbí, ale na druhou jsem měl i pocit, že by se bez něj série celkem snadno obešla a že šlo hlavně o to, aby se prezentovalo, jak si peklo žije a jak vypadá dekadence podle démonů. Jak říkám, na jednu stranu je to fajn, na druhou je to spíše takové okázalé hraní si na něco většího. Ale je zde příběh, který je zajímavý a u kterého si nejste jistí, jak se rozvine a jak do něj Lucifer vlastně zasáhne. Jeho příchod je pak celkem velkolepý, ale otázkou zůstává, jestli je jeho role skutečně tak podstatná. Měl jsem skoro pocit, že by se bez něj příběh docela snadno obešel, což se tedy nakonec nestalo. Ale popravdě, nejlepší bylo "Flirtování se zatracenými" do jeho příchodu. Pak už to byla jen nutnost příběh uzavřít.

Tohle ale ještě není konec knihy "Lucifer 3: Flirtování se zatracenými", protože po ní ještě následuje jednosešitový příběh "Kázání hromu", jenž se soustředí jak na Lucifera, tak i na dvojici, která zabloudila v jeho novém Luxu, zabloudila, protože se do něj dostala nevítaná, nežádaná, ale přesto přivolaná podivným tajemným hlasem, který dívka slyšela i stovky mil daleko. Tohle je dobrý příběh na konec. Krátký, jasný, hodně depresivní a temný, a to i s tím, že zde jsou náznaky toho, jak se bude dění dál vyvíjet. Tohle je příběh, kde není Lucifer jen druhotnou postavou, která vstoupí do děje, když je potřeba, tohle je příběh, kde má svou roli, hlavní i vedlejší. Popravdě je to příběh, kde není na první pohled jasné, kdo je vlastně hlavní a kdo vedlejší postavou. Jako kdyby se i na malém prostoru dokázaly role skvěle střídat. Scenáristicky velmi dobře zvládnuté finále knihy "Lucifer 3: Flirtování se zatracenými", která je pro mě ale o trochu horší než předchozí "Lucifer 2: Děti a monstra". I tak je to ale skvělé čtení.

Komiks "Lucifer 3: Flirtování se zatracenými" zakoupíte s parádní slevou na stránkách nakladatelství Crew.

2 komentáře:

  1. Čau, prosím tě, nevíš jaký je rozdíl mezi prvním a druhým vydáním? A jestli se chystají druhá vydání pro další díly? Díky. Jinak recenze super, mě naopak přijde tato kniha lepší než obě předchozí :)

    OdpovědětVymazat