2018-02-13

#1632: Tři králové - 70 %


Tři králové
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2017. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 398 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Zdeněk Ležák
Kresba: Michal Kocián

U komiksu "Tři králové" se sešlo několik prvků, dík kterým jsem se na komik těšil. Zaprvé je tu zajímavé téma, které skutečně nemusí být každému známé, pokud se více nezajímá o druhou světovou válku a o to, jak v Československu, respektive v Protektorátu Čechy a Morava probíhal odboj proto německým uchvatitelům. Zadruhé je to skutečnost, že komiks napsal Zdeněk Ležák, který dokáže pojmout historickou látku zajímavě, což dokázal například v komiksu "Kronika bolševismu", který ale měl přece jen převažující textovou část. Komiks "Tři králové" je opravdu primárně komiksem s krátkými medailonky poměrně velkého množství osobností, které nějak s odbojem souvisely. "Tři králové" jsou ale opravdu hlavně komiks. Třetím faktorem, který mě zajímal v souvislosti s knihou, je kresba Michala Kociána, kterého mám jako komiksového kreslíře velmi rád.

Všechny tři popsané prvky zde skutečně jsou, ale jsou to jen dva, které mi opravdu seděly i po to, co jsem komiks dočetl. Těmi dvěma jsou téma a kresba. Bohužel scenáristicky už komiks tak silný není. Trochu si to možná protiřečí, když říkám, že téma je dobré - a ono dobré je, protože opravdu nevíme o druhé světové válce tolik, určitě ne většina z nás - ale když není podáno úplně dobře, není to ono. Je vidět, že Zdeněk Ležák má blízký vztah k historii a na scénáři komiksu je to hodně vidět. Jako kdybyste nečetli příběh, ale komiksové zápisky. Toho dne se stalo to, toho dne se stalo to a toho dne zase to. Komiksu "Tři králové" chybí soudržnost. Samozřejmě, jsou zde postavy, které se prolínají celým dějem vracejí se, ale je to díky tomu, že jsou scény zkratkovité. Děj je velmi skokovitý. Na dvou stránkách se něco odehraje, na dalších dvou už jsme někde jinde.

Tohle je velká škoda, protože nemáme možnost se s jednotlivými postavami skutečně seznámit, nemáme možnost si k nim najít cestu. Postavy se tak stávají skutečně jen historickými postavami, nikoli tolik postavami vyprávěného příběhu. Zdeněk Ležák se zaměřil na důležité momenty, které se staly ve spojitosti se Třemi králi skoro až mytologické, i když je doloženo, že k nim skutečně došlo. A pokud o Třech králích (Josef Balabán, Josef Mašín a Václav Morávek) mnoho nevíte, budete se docela divit tomu, co všechno se jim za okupace nacisty povedlo. Operace Anthropoid rozhodně nebyla jediným skutečně pořádným zásahem do nacistických řad, i když se jednalo o zásah, který měl jedny z nejtragičtějších následků. I v komiksu "Tři králové" jsou prezentovány tragické následky postav, ale zkratkovitý scénář jim nedává možnost skutečně emotivně na čtenáře zapůsobit.

Kresba Michala Kociána mě nezklamala, a ač jsem vždycky rád, když v komiksu vidím jím nakreslenou ženu, v tomhle případě nevadí, že na ženy neměl tolik prostoru - a pokud, jednalo se o záběry, v nichž ženy vidět nechcete - mluvím o mučení. Michal Kocián se musel zaměřit hlavně na mužské postavy, kterých je zde přehršel, což dokazují i medailonky v závěru. Jsem si jistý, že se vám může stát, že některou postavu hned nepoznáte, ale nějak jsem neměl pocit, že bych se v tom zástupu postav vyloženě ztrácel. Trochu nepřehledný komiks je, ale bojím se, že to opět vychází z toho, že je scénář příliš skokovitý a nenechá nás asi pořádně na jednotlivé postavy zvyknout. Je to škoda. Kdyby se al scénáři čas a větší prostor, kniha by dopadla lépe, i tak si ale myslím, že to je komiks, který rozhodně je na trhu zapotřebí a že se díky němu dostupnou formou dozvíme o tom, že jsme po okupaci rozhodně nestáhli ocas mezi nohy a že zde byli tací, kteří si zaslouží, aby se o nich hovořilo co nejvíce. "Tři králové" jsou dobrý český komiks.

Žádné komentáře:

Okomentovat