2017-12-18

#1591: Sága 6 - 80 %


Sága 6 (Saga 6)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako čísla 31 až 36 série "Saga". Souborné vydání vyšlo u Image Comics v roce 2016. České vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Brian K. Vaughan
Kresba: Fiona Staples

Se šestým dílem se nám dění trochu skokově posunulo dál. Hazel už nám trochu vyrostla a dostala se do pořádných problémů, tedy především v tom smyslu, že je zavřená na místě, kam pro ni matka s otcem nemohou. Ale není to jen on, kdo se ocitá v problémech, je to i její babička Klara, která je na Pevnině uvězněná s ní. V podstatě se ocitly v koncentračním táboře, což je v tomhle případě jen vězení, kde není s chovankami zacházeno moc špatně, děti jsou dokonce vyučovány, jen prostě nesmějí nikam ven. A nikdo nesmí za nimi. Pevnina je chce využít ve válce s Měsíčňany pro získání vlastních rukojmí. A tak mají vlastně ženy s rohy štěstí, že mají rohy, protože hned nemusí zemřít. Jenže co kdyby někdo zjistil, že malá Hazel má i křídla.

A k tomu překvapivě dojde, dokonce sama Hazel odhalí, kým ve skutečnosti je, i když tedy jen svojí učitelce. Překvapivě právě od tohoto odhalení se její život začíná hodně měnit. Ale to se rozjíždí dění i na dalších frontách, protože Brian K. Vaughan nebojuje s Fionou Staples pouze na jedné frontě, ale vždy se zaměřují na více postav najednou. Takže samozřejmě musíme a chceme vědět, co se děje s Markem a Alanou, kteří se přece jen po tom všem zase spojili, protože láska k jejich dceři a touha ji zachránit je tak silná, že prostě museli najít společnou cestu. A skoro to vypadá, že jsou na dobré cestě, jen to bude chtít ještě pomoc jejich starého známého Prince Robota IV, který v současnosti žije v ústraní, protože byl ze svého rodu vykázán a navíc po něm jdou.

Jsou to ale i další postavy, které se dostávají do centra dění, postavy, na které jsme možná už trochu pozapomněli, ale nikoli tak Brian K. Vaughan, který má linie dobře rozvržené a ví, kdy je správná chvíle se k některým postavám a linkám vrátit. Tak se stalo, že se do děje vrací Upsher a Doff, reportér a fotograf, kteří spolu jen tak mimochodem mají i poměr. Tohle se mi na sérii mimochodem také líbí. Jasně, řeší se zde problémy jako homofobie, rasismus, ale také ukazuje, jak je soužití různých ras nebo stejných párů naprosto přirozené. Nejde o to, že se jedná o meziplanetární příběh, i když je na něm možné problémy ještě trochu zveličit, jde primárně o to, že se jedná o příběh, kde jsou i naše problémy, které řešíme, a jsou podány způsobem, který vás dokáže ohromit, mnohdy jen svou prostotou zobrazení.

Přijde mi, že kniha "Sága 6" podnikla trochu moc velký dějový skok a zase se lehce v čase zastavila, ale to je prostě jenom tím, že bylo nutné se posunout a zabývat se tím, co je důležité. Jsem ale přece jen trochu zvědavější na to, co bude dál. A už nejsme od amerického vydávání vůbec daleko. V originále vyšlo teprve sedmé sebrané vydání a venku je sešit číslo 48, takže osmé souborné vydání asi bude brzy následovat. Snad nás toho ale ještě hodně čeká, protože tahle série je prostě zajímavá, a i v knize "Sága 6" najdete zvraty, které jsou minimálně nečekané, pokud už zde není tolik fantazie, ale spíše už se hraje s kartami, které byly rozdány v předcházejícím dění. I když i ona paní učitelka je docela zajímavá a nová.

Komiks "Sága 6" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Sága 1"
"Sága 2"
"Sága 3"
"Sága 4"
"Sága 5"

Žádné komentáře:

Okomentovat