2017-12-14

#1589: Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý anděl - 70 %


Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý anděl (銃夢)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Původně v tomto vydání vyšlo v roce 2013. České vydání má 452 stran a prodává se v plné ceně za 489 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jukito Kiširo
Kresba: Jukito Kiširo

Nakladatelství Crew přišlo ke konci roku 2017 s novými zajímavými komiksy a mimo jiné i novými a zajímavými mangami. Úplně novou sérií na českém trhu byly mangy "Fullmetal Alchemist: Ocelový alchymista 1" a "Bojový anděl Alita", kterou bych rád zrecenzoval dnes, konkrétně se jedná o první knihu ze série s názvem "Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý anděl". Obálka knihy naznačuje, o jakou sérii půjde. Ano, tohle je sci-fi, které by se dalo označit za kyberpunk, a to kyberpunk celkem mainstreamového charakteru v tom smyslu, že se nejedná o nic vyloženě drsného, protože i když jsou zde krvavé scény, nejsou přece jen vyloženě gory. Dáno je to i skutečností, že mezi sebou většinou bojují kyborgové, a tak spíše létají části mechanických těl než vyloženě ty masité.

Jukito Kiširo nám na začátku představuje muže, který se jmenuje Daisuke Ido a je to kyberdoktor, což je chlápek, který je schopen dát dohromady porouchané kyborgy. A jedna možnost se mu naskytne, když najde sice hodně poničené, ale jinak docela pěkné tělo mrtvého kyborga, konkrétně kyborga ženského pohlaví, pokud se u kyborgů dá o pohlaví mluvit. Předpokládejme ale, že ano, protože pohlaví nemusí být nutně dáno orgány, ale tím, jak se člověk cítí uvnitř. A kyborgové mozek mají, takže proč by nemohl být kyborg žena, že ano? Dobře, tolik k mému vykecávání, a teď k příběhu samotnému. Ten nás totiž zavádí do docela zajímavého techno světa, který má prvky, jež ho tvoří velmi svébytným a také jedinečným.

Hlavní děj se odehrává na místě, jež je zvané Vrakoviště. To je místo pro spodinu, alespoň se tak velmi dobře tváří, protože nad ním se vznáší město Salem, které se jeví jako místem zaslíbeným, což je důležitý prvek příběhů. Právě na Vrakovišti, mezi bordelem, Ido nalezne kyborga, kterého pojmenuje Alita, protože ona si nic ze svého minulého života nepamatuje. On jí dá nové končetiny a zjistí, že ona musela být nějakým druhem bojového kyborga, což se docela hodí, protože on je lovec lidí, což je na Vrakovišti v podstatě to samé jako policie. A to hlavně proto, že zde žádná policie neexistuje. Lovci lidí se musí starat o pořádek. A i když Ido není zrovna pro, protože Alitu bere jako svoje dítě, ona se také stává lovcem lidí.

Kniha "Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý anděl" je akční a má docela dobře napsané postavy, i když třeba Ido mě na první pohled odrazoval, i když pak jsem si na něj zvykl. Akce je zde hodně, je zde hodně robotických těl, která jsou různorodá a dovedou tak akci proměnit ve skutečně zajímavou. A pak najednou dojde ke střihu a příběh je docela emotivní, ale přesto funguje. To se ukazuje hlavně v druhé půli knihy, kde se Alita jeví trochu jako naivní, ale slouží to tomu, aby se rozvíjela zajímavá, citlivá, i když drsná zápletka. A tím také kniha končí. Nepřesvědčila mě o tom, že se jedná o naprosto jedinečnou mangu, ale rozhodně to je čtení - i díky svému rozsahu - které vás dovede strhnout a chvíli nepustit. Pokud se v dalších dílech něco více o světě odhalí, mohla by to být i pecka.

Komiks "Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý andělzakoupíte na stránkách obchodu Crew.

2 komentáře:

  1. To jsi psal opravdu ty? Nebo tam chybí podpis externisty? Většinou si tvé recenze přečtu rád i na komiksy ktere jsem četl, ale tahle vubec stylem psaní nepasuje k ostatním a je neskutečně o ničem :(

    OdpovědětVymazat
  2. V tom případě bude vina čistě na mé straně. Recenze je moje

    OdpovědětVymazat