2017-12-13

#1588: Deník Anne Frankové - 70 %


Deník Anne Frankové (The Graphic Diary of Anne Frank)
Vydalo nakladatelství Triáda v pevné vazbě v roce 2017. Původně vyšlo v roce 2017 jako "The Graphic Diary of Anne Frank". České vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 388 Kč.

Scénář: Ari Folman
Kresba: David Polonsky

Na trhu už máme celkem druhou komiksovou knihu, která se věnuje Anne Frank a jejímu "Deníku". Prvním komiksem byla "Anne Franková: Komiksový životopis", která vyšla v roce 2013 u nakladatelství Paseka, které tenkrát vydávalo komiks skutečně jen ojediněle, ale v současné době se s ním skvěle rozšouplo. Ale kniha "Deník Anne Frankové" vychází u nakladatelství Triáda. To pravda také není moc komiksové, ale je dobře, že se komiksu věnují různí vydavatelé, alespoň je ho u nás více, i když by se jistě dalo často polemizovat o tom, proč byl daný titul vybrán, proč byl česky přeložen. U "Deníku Anne Frankové" je to celkem jasné. Tohle je příběh, který stojí za to, aby byl vydáván, je to příběh silný, a to hlavně díky svému pozadí. Ale musí se nechat, že Anne psát uměla.

Tam, kde se komiks "Anne Franková: Komiksový životopis" zaměřoval skutečně především na Anne jako osobu, tam se komiks "Deník Anne Frankové" zaměřuje skutečně jen na "Deník" samotný. Jedná se o komiksovou adaptaci tohoto stěžejního díla, stěžejního ve smyslu vyrovnávání se s tím, co všechno druhá světová válka přinesla za hrůzy. Ari Folman byl požádán Fondem Anne Frank, aby natočil animovaný film podle jejího "Deníku" a aby také "Deník" zpracoval do komiksové podoby. Je to zkušený autor, který za sebou má kritikou poměrně oceňovaný "Valčík s Bašírem". Bylo jasné, že to je autor, který se chopí takového díla se ctí. A myslím, že se to podařilo, i když tady je to i v souvislosti s kreslířem, kterého si vybral. Tím je David Polonsky, s kterým Ari Folman spolupracoval právě na komiksu "Valčík s Bašírem". Oba dva tak známe česky jen díky této jejich spolupráci.

Nutno říct, že jejich spolupráce zafungovala a je na nich vidět, že si umělecky rozumí a dokáží přidat do díla, které je známé a které je mnohdy spíše niterné než popisné, prvky, které ho dovedou vizuálně oživit, což je jednoznačně přidaná hodnota tohoto komiksu. Folman a Polonsky dávají myšlenkám Anne Frank podobu velkých panelů, malých panelů, ale dovedou použít vlastní fantazii a přidat něco naprosto nového, co Anne nepopisovala, ale je to to, jak oni chápou její vnímání světa, jak chtějí její ideje podtrhnout a prezentovat o něco intenzivněji. A myslím, že se jim to podařilo. Ale přesto se ukazuje, že "Deník Anne Frank" je silný především proto, že je silný už ve své původní podobě. To se odhaluje i v tom, že Folman s Polonskym raději použili přímo úryvky z "Deníku", která mnohdy mají několik odstavců a kresba je v některých pasážích spíše jen ilustruje, než aby se jednalo o skutečný komiks.

Svědčí to o síle původního díla, ale také se tím trochu narušuje smysluplnost komiksového provedení. Ale je jasné, že komiksová podoba může být pro někoho stravitelnější než původní textová forma, v jaké byl "Deník" psán a nakonec i vydán. Komiks "Deník Anne Frankové" je holdem původní knize, předáním jejích myšlenek další formou. A jako takový je třeba ho brát. A jako takový také funguje. Tohle je dobré čtení a neurazí vás to a díky snovým výjevům, které jsou více než výřečné a také poměrně temné, se vám dostane čtení, které dovede zapůsobit. I tak bych ale pak doporučoval si přečíst předlohu od mladé holky, která měla obyčejné sny, ale našli se lidé, kteří jí znemožnili jejich realizaci.

Komiks "Deník Anne Frankové" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Triáda.

Žádné komentáře:

Okomentovat