2017-09-26

#1532: Pomsta nemrtvých mnichů - 20 %

Pomsta nemrtvých mnichů (Revenge of the Zombie Monks)
Vydalo nakladatelství Computer Press v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako "Revenge of the Zombie Monks" v roce 2016. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Cara J. Stevens
Kresba: David Norgren a Elias Norgren

Pokud máte rádi hru "Minecraft", na které osobně pořád nevidím nic skvělého, ale rozumím tomu, že jiné může bavit, tak se dá předpokládat, že vás kniha "Pomsta nemrtvých mnichů" zaujme - ve smyslu, že si ji třeba koupíte. Jedná se o pokračování komiksu "Zlaté jablko", který stál v podstatě na jednom jediném - vzaly se screenshoty ze hry, které byly vytvořeny v Minecraft emulátoru, a ty screeny se spojily do příběhu, který dával hlavu a patu. To byla asi ta nejzajímavější skutečnost celého komiksu. Příběh, který byl vyprávěn, byl sice hloupoučký, rádoby fantasy, ale i když to bylo celkem trapné, dávalo to smysl a vyprávěný příběh byl takový jednoduchý quest.

Problém s knihou "Pomsta nemrtvých mnichů" je v první řadě v tom, že se jedná o velmi podobný příběh. Jasně, jsou zde stejné postavy, ale problém je spíše v tom, že se více méně opakují scény, jen jsou v trochu jiném prostředí, které ukazuje, že v "Minecraft" hře je i přes specifickou grafiku možné nasimulovat jak travní nebo lesní, tak i písečné, zimní či kamenné prostředí. Ale na tom není nic až tak objevného, to je dáno hrou samotnou a tím, že tohle v ní funguje. Problém je, že se v tom tvůrci snaží vyprávět stále jeden a ten samý banální příběh, který ale nemá hloubku a který, pokud se snaží být zajímavý, začne být průhledný po několika málo stránkách. A další stránky vás jenom utvrdí v tom, že jste se nemýlili a že tvůrci neměli co přinést.

Cara J. Stevens je očividně pařanka, která chtěla předvést, že má i dar pro vyprávění příběhů. Jak se ale ukázalo, zas tak dobrou vypravěčkou není, a postavy, které nám prezentuje, jsou primitivní, nejsou ani karikaturami, jsou prostě jen tak strašně ploché, snad v souladu s tím, jakou grafickou formou jsou ve hře provedeny. Bohužel grafická stránka vede i k určitým omezením, kdy na některých panelech mnohdy nebudete vědět, co se vlastně děje. Nejsmutnější na tom je, že vám to nejspíš bude jedno a prostě je přeskočíte, protože stejně nepřijdete o nic zajímavého, co by vám v takovou chvíli uniklo. Neunikne vám nic a vy si řeknete, že tohle je vlastně příběh pro děti, které nemají velkou fantazii, anebo autorka si myslí, že fantazii nemají. Ani zombie to nezachrání, spíš tam vypadají ještě nevhodně.

Komiks "Pomsta nemrtvých mnichů" pak opravdu zaujme jen ty, kteří mají rádi hru "Minecraft", ale popravdě ani u nich nevím, co by je mělo tak chytnout. Nemyslím si, že by se zde jakkoli pomáhal budovat svět "Minecraftu", spíš se jenom hraje na to, že je to oblíbené, a tak ani nebude vadit, jak hloupé a nezajímavé příběhy v tomhle světě vzniknou. Třeba si to někdo koupí, a to i přesto, že je zde jasně uvedeno, že se jedná o neoficiální megakomiks. Zajímalo by mě, jak dlouho asi trvalo vymyslet tenhle jednoduchý příběh a vytvořit všechny screenshoty, které jsou v knize obsaženy. Je jich dost, ale mám pocit, že tolik času to celkově zase nezabralo. Tvůrci si zahráli a prostě jen natočili video, které pak rozstříhali na jednotlivé obrázky.

Komiks "Pomsta nemrtvých mnichů" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Na Comics Blogu najdete recenzi na komiks:
"Zlaté jablko"

Žádné komentáře:

Okomentovat