2017-08-31

#1514: Gaza: Poznámky pod čarou dějin - 100 %

Gaza: Poznámky pod čarou dějin (Footnotes in Gaza)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2010. Původně v této podobě vyšlo jako "Footnotes in Gaza" v roce 2009. České vydání má 432 stran a prodává se v plné ceně za 590 Kč.
Knihu koupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Joe Sacco
Kresba: Joe Sacco

Joe Sacco je jedním z těch autorů, kteří se snaží zachytit historii a současnost v takových barvách - respektive v takové černé a bílé - které jsou živé a které se nebojí jít k meritu věci, jenž je někdy honě nepěkný. Jednoduše se nebojí říct to, co někteří nechtějí slyšet a co někteří budou označovat za lži. Zachycení toho, co je vlastně pravda, to je mimo jiné také smyslem komiksu "Gaza: Poznámky pod čarou dějin". Joe Sacco ukazuje to, jak je pravda relativní a jak z pohled vzpomínek, které se postupem času, ale i prožitým zážitkem pozměňují, ale také proto, že oficiální záznamy o některých událostech jsou jednoduše nepravdivé, zamlžované a popisované různými zdroji jinak.

Izraelsko-palestinský konflikt je dějinnou událostí, kterou není možné vměstnat ani do knihy, která má více jak 400 stran. V komiksu to není možné vůbec. Proto se Joe Sacco ani nesnaží o to, aby se zaměřil na celý konflikt, ale soustředí se především na události, ke kterým došlo v listopadu roku 1956. Proč se zabývat tak starými událostmi, když i aktuální dění je docela tragické? Jednoduše proto, že je velmi snadné zapomenout. Co se stalo v roce 1956? Většina lidí si to nebude pamatovat. Nejen mimo pásmo Gaza, ale i přímo v něm. Současná generace už nemusí nic vědět o událostech v uprchlických táborech Chánu Junisu a v Rafahu. Co se tenkrát vlastně stalo?

Těch verzí je několik a Joe Sacco se nám snaží prezentovat jak tu oficiální, tak i tu neoficiální. Oficiální je samozřejmě ta, kterou prezentovali Izraelci. V té došlo k tomu, že se v oblasti, která je pod dohledem izraelských jednotek, vzbouřilo obyvatelstvo, protože si při pomalém střídání stráží myslelo, že se Izraelci z oblasti stahují. Palestinci se dali na pochod a začali rabovat, a to především proto, že mezi nimi byly v podstatě stovky egyptských agentů, kteří je ponoukali k tomu, aby vytáhli do zbraně. Izraelci tohle museli potlačit střelbou, což vedlo ke smrti několika civilistů - izraelské, oficiální záznamy se v počtu mrtvých na straně Arabů neshodují. Počet mrtvých na straně Izraelců je daný - žádný nezemřel.

A pak je tu neoficiální verze, palestinská. Podle té jednoduše došlo k tomu, že Izraelci začali shromažďovat všechny muže určitého věku na jedno místo, kde je třídili a hledali mezi nimi agenty. Sem tam někoho zabili, někoho se snažili ubít. Ano, možná skutečně bylo jejich cílem hlelat agenty, ale spíše to vypadalo, že si prostě chtějí zchladit žáhu a ukázat, že mají v rukou moc, která jim dává sílu postavit se mnohonásobné přesile, která sice nemá zbraně, ale pořád to jsou Arabové. Když si Izraelci zastříleli, tak většinu - podle všeho nevinných lidí - pustili a odvezli si několik desítek, spíše stovek lidí. Buď to byli agenti anebo prostě jenom exemplární případy. Palestinci tvrdí, že se nebránili, Izraelci tvrdí, že jejich střelba následovala až poté, co přišla střelba ze strany Palestinců. Obě verze se ale shodnou na jednom - ani jeden izraelský voják nebyl zabit.
Joe Sacco u jednoho ze zbouraných domů

Kde je pravda? Joe Sacco se vám nesnaží vnutit jednu verzi pravdy, ale dívá se na ni ze všech možných stran a ze všech možných zdrojů, které byly dostupné. Je to obrázek, který ukazuje to, jak je válka nesmyslná, hlavně ve chvíli, kdy už vlastně nejde o válku, ale o něco jiného. Na jedné straně je malá skupina teroristů, na druhé straně organizovaná strana Izraelců. A mezi tím někde nevinní lidé, které prostě není možné brát jako nevinné, protože je to údajně až moc velká hrozba. Kdo ve dvou verzích lže? Palestinci, kteří nemají co ztratit, anebo Izraelci, kteří naopak mají hodně co ztratit? Je na každém, aby si udělal obrázek. Joe Sacco především opět dokázal, že komiks může být médiem pro dokument, a to dokument komplexní, který se dovede na pravdu dívat ze všech pohledů, i když je jasné, komu Sacco trochu nadržuje. Ale je to dobře, podobné poznámky pod čarou si musíme pamatovat.

Komiks "Gaza: Poznámky pod čarou dějin" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Bezpečná zóna Goražde"
"Palestina"
"Šíbr"

Žádné komentáře:

Okomentovat