2017-07-27

#1489: Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge - 75 %

Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge (Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge)
Vydalo nakladatelství BB/art v brožované vazbě v roce 2017. Původně vyšlo jako díly 55 až 60 série "Punisher" u Marvelu v edici MAX. Souborně vyšlo jako "Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge" u Marvelu v edici MAX v roce 2008. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Garth Ennis
Kresba: Goran Parlov

Frank má problém. No, co si budeme povídat, on má problémy furt. Někdo po něm jde, po někom jde, je jich moc, dostane nakládačku, anebo se vrací někdo, kdo měl být dávno mrtvý a kdo má síly za deset lidí a i pro Franka je pořádnou hrozbou. Toho jsme byli svědky v komiksu "Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma", kdy se vrátil Barracuda, který měl být podle všeho po smrti. A byla to pořádná řežba, kde šlo i o život nevinného dítěte, které pravděpodobně bylo Frankovým. Objevuje se celkem zásadní otázka - jak se Barracuda dostal k informaci, že má Frank dceru, o které ani on sám pořádně nevěděl? Někdo tu informaci Barracudovi musel předat. Někdo touží po tom, aby Frank přestal existovat. Frank udělá všechno pro to, aby zjistil, kdo za tím stojí.

Garth Ennis je známý tím, že se vyžívá ve vietnamské válce, použil ji i v jiných komiksech než jen v Punisherovi, ale právě v něm měl asi největší prostor. Ten se rozhodl využít ještě o něco více právě v komiksu "Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge", který obsahuje útržky z knihy, jež pojednává o jedné události ve Vietnamu, kde byl důležitou postavou i Frank Castle. Samozřejmě, jedná se o útržky ze smyšlené knihy, ale docela Garthovi uvěříte, že to má všechno hodně dobře promyšlené. Je to i tím, že on má dobře promyšlený i příběh, kde se Frank vyskytuje celkem málo, i když se všechno točí kolem něj. Pointa vás ale dovede překvapit, hlavně proto, že díky vsouvanému textu možná zapomenete, že jste ji vlastně odhalili už na začátku.

Frank zjistí, kdo po něm jde. Ti, kdo po něm jdou, si uvědomí, že nasrali člověka, který jim to bude chtít vrátit. A tak přijdou s plánem, který by jim mohl pomoct jednou pro vždy se Punishera zbavit. Zbavit se takového člověka není jednoduché, ale je možné se mu dostat na kobylku, jenom to chce ten správný přístup. A osm mužů, kteří po něm jdou, mají podle všeho cestu, jak to udělat. Ten plán není vůbec špatný. Ale jak už to tak bývá, někdy se objeví aspekty, které nikdo nepředpokládá. A i když je vietnamské vyprávění, které zde Garth Ennis prezentuje, poměrně rozvláčné (pro pointu stačí v podstatě jen jeho část), i tak je ta vietnamská pasáž to, co vás bude bavit. Je to poměrně kritický pohled na válku - celkem logicky - který je založený na zajímavých osudech.

Kniha "Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge" jen ukazuje, jak Garth Ennis v rámci série dospěl a s ním dospěly i příběhy, které jsou mnohem drsnější, to za prvé, ale zadruhé mají v sobě větší hloubku. Tohle je kritika vietnamské války, která jde tak daleko, že se Ennis nebojí obvinit i nejvyšší představitele. I v současné době tu mohou být pro někoho nové informace, které jen poukážou na to, že válka jako taková, nemusí být zažehnuta proto, že je potřeba se bránit, ale prostě proto, že je to dobrý byznys. Vietnam byl dobrý byznys, i když jen pro pár vyvolených. A podobně tomu bude i s dalšími válkami, které neustále zuří. Je to děsivá představa, ale naneštěstí dává smysl. Skoro v ní ten Punisherův příběh zaniká, ale Ennis ví, kde byla síla této knihy. I proto je punisherovské finále poměrně rychlé. Ennis zanechal silnou stopu a rozloučil se se sérií dobrým, úderným a smysluplným příběhem.

Komiks "Punisher MAX 10: Valley Forge, Valley Forge" koupíte se slevou na stránkách BB/art.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Punisher MAX 8: Vdovy"
"Punisher MAX 9: Dlouhá chladná tma"

Žádné komentáře:

Okomentovat