2017-07-26

#1488: Modrá Crew 4: Třetí zákon - 75 %

Modrá Crew 4: Třetí zákon
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2017. Vydání má 104 barevných stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Xavier Dorison
Kresba: Alex Alice

Ve čtvrtém čísle nové inkarnace "Modré Crwe" se konečně fanoušci dočkávají komiksu, který si sami vybrali. Pro první tři čísla ještě vybíralo samo nakladatelství, ale v hlasování pro čtvrtou "Modrou Crew" už se fanoušci rozhodli, že chtějí sérii "Třetí zákon", která má celkem čtyři čísla a její dokončení tedy bude následovat v páté "Modré Crwi". A jak to tak vypadá, ještě nějakou dobu se bude pokračovat v evropských komiksech, protože i "Třetí zákon" je komiksem evropským, což naznačuje i originální název "Le Troisiéme Testament". Ano, spojili se zde francouzští tvůrci, Xavier Dorison a Alex Alice, kteří se nám tímto na českém trhu představují vůbec poprvé. Xaviera Dorisona si ale ještě užijeme, protože dalším komiksem, který bude v "Modré Crwi" publikován, bude jeho "Dlouhý John Silver". Jeho kreslířem je Mathieu Laufray.

Osobně jsem rád, že "Třetí zákon" vyšel, protože to byl komiks, pro který jsem hlasoval. "Dlouhý John Silver" už nebyl mou volbou, ale pořád budu doufat, že se objeví i "Orbital", jenž měl mou preferenci. Po anotaci na "Dlouhého Johna Silvera" se ale i na tenhle příběh docela těším, protože se mi hezky nostalgicky připomněla doba, kdy jsem poprvé četl román od Roberta Louise Stevensona, který mi tenkrát učaroval. "Třetí zákon" je komiks, který není ze současnosti, což je skutečnost, která Dorisona očividně baví. Rád se vydává do minulosti. V "Třetím zákoně" jsme ve středověku přelomu 13. a 14. století, kde dochází k vraždám na církevní půdě. Skoro to ale vypadá, že to je sama církev, anebo její část, kdo vraždy objednává.

Hned na začátku máme jedno kacířské upálení, které ale nevyjde. Poté se přesouváme o dvacet let dál a jsme svědky toho, jak došlo k vypálení a vyvraždění kláštera. Až postupně se musíme probojovat k tomu, kdo jsou vlastně hlavní postavy. Těmi jsou Konrád z Marburku a jeho mladá společnice Elisabeth, adoptivní dcera Konrádova přítele, opata Charlese. Konrád a Elisabeth se musejí společně vydat za pravdou, zjistit, kdo se je snaží zabít a proč. První svazek je pak vlastně seznámením s postavami a tajemstvím. Je to akční, je zde hodně naznačeno, málo prozrazeno. V případě druhého svazku už se dovídáme více, ale děj se tak rozplizne a najednou zjistíme, že když jsme na konci, že se toho tolik nestalo. Přitom má druhá část vlastně jen dvě zásadní scény. Druhou ponechává otevřenou.

Xavier Dorison ale ví, jak budovat ve čtenáři napětí, i když chvílemi jsem měl pocit, že se trochu moc skáče, že toho otevřeného je na čtenáře až moc. U kresby jsem si zase sem tam říkal, že některé obličeje vypadají divně, ale pak je zde detail na oči a ten řekne všechno. Navíc Alex Alice dovede skvěle volit barvy, a to nikoli jen v rámci panelu, ale celých stránek, nebo rovnou scén kdy jsou i barvami vytvářeny komplexní celky. Středověk je vykreslen strhujícím způsobem, kdy to přirovnání k "Indiana Jonesovi" je docela na místě, minimálně v tom syslu, jaký to má drive. I když je druhá kniha trochu slabší, spíše oddaluje to, co musí přijít, tak je "Třetí zákon" další parádní ukázkou toho, jak vypadá evropský komiks. A vypadá dobře.

Komiks "Modrá Crew 4: Třetí zákon" zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Modrá Crew 1: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 2: Ekhö - Zrcadlový svět"
"Modrá Crew 3: Okko"

Žádné komentáře:

Okomentovat