2017-04-14

#1415: Šprýmovné komiksy - 80 %

Šprýmovné komiksy
Vydalo nakladatelství Plus v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 899 Kč.

Scénář: Josef Lada
Kresba: Josef Lada

Je dobře, že se nám Josef Lada vrací a že se ukazuje i to, že nedělal jen knihy pro děti, ale tvořil i komiksy, případně rovnou v seriálovém provedení, což je ukázáno právě v knize "Šprýmové komiksy", kde je vidět - a je to nakonec i dobře popsáno v závěru - že tyto příběhy vycházely na pokračování, i když většinou velmi nepravidelně. Ne každý je schopný dodržovat uzávěrky a Josef Lada s tím měl očividně trochu problém. Ale to nám nijak nevadí, protože nám se příběhy dostávají v celé své podobě a jak jen to bylo možné, jsou skutečně otištěny tak, jak byly původně vydány ve svých periodikách v nakladatelství Melantrich.

V nedávné době - konkrétně v roce 2014 - vyšly pod nakladatelstvím Plus Ladovy "Humory", což byly spíše takové anekdoty, které měly čtenáře pobavit. Sekvenční zpracování přišlo až později, jak ukazuje kniha "Šprýmovné komiksy". Tady Lada ukazuje, že se celkem odhodlaně pustil do různých vyprávění, zkoušel variabilní rozložení panelů, někdy i formou jednoho velkého panelu na díl, a doprovázel panely mnohdy skutečně bohatým textem. Tady je patrné, že mu mnohem více sedělo otextování pod jednotlivými obrázky, nikoli přímo v bublinách. S tím zápasil na začátku série "Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše", ale nakonec to v podstatě vzdal a bubliny používal jen ojediněle.

Editor knihy - Tomáš Prokůpek - se maximálně snažil o to, aby kniha obsahovala skutečně původní vydání komiksů. To je mimochodem skvěle shrnuto v dovětku a je vidět, že to nebyla vždy práce jednoduchá. Týká se to do jisté míry i kresby, protože originály se nedochovaly, ale mnohem patrnější je to u textu, který se postupem času vyvíjel, a pokud vycházela souborná vydání jednotlivých sérií, byla opatřována novým textem pod panely, kdy tento text byl většinou veršovaný, o což se Lada příliš nepokoušel. V knize "Šprýmovné komiksy" je jediná výjimka, a tou je "Nové dobrodružství Frantíka Vovíska a kozla Bobeše", kde ale veršovaný text podle všeho není Ladův, ale byl napsán anonymním autorem. Pro srovnání textů je pak možné použít knihu "Dobrodružství Tondy Čutala", která vyšla v roce 2013 a která obsahuje jiné texty, než jsou uvedeny v knize "Šprýmovné komiksy", kde je série s Tondou Čutálem také obsažena.

Kniha "Šprýmovné komiksy" pak obsahuje konkrétně následující série a příběhy, které jsou vydány v původním černobílém provedení, případně barvě, jak je tomu v závěru knihy:
  • Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše
  • Nové dobrodružství Frantíka Vovíska a kozla Bobeše
  • Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše II
  • Kocour Mikeš a jezevčík Šmejk
  • Dobrodružství Tondy Čutála
  • Žertovné kousky Frantíka Klinděry
  • Velkofilm o králíčkovi
  • Zprávy z Habeše slovem a obrazem
  • Dobrodružství psa Kuldíka
  • Dobrodružství Tondy Vyskoče
  • Jak se dělají noviny
  • Ladova reportáž Slovíčka o velkém zápase XI. Slovíčkářů - XI. Pilníků 2-2 (1-0)

Na příbězích je patrné, jak se Lada vyvíjel a jak se měnila jeho kresba, až dostala ony hranaté linie, jak jsme u něj zvyklí. Vidíme ale i to, že měl oblíbené prvky a témata, která používal po celou dobu. Třeba u jmen chlapců a mužů si vystačil většinou s Tondou a Frantíkem. Rád kreslil zvířata, čemuž jsou některé příběhy uzpůsobeny (například "Dobrodružství Tondy Čutála" nebo "Žertovné kousky Frantíka Klinděry") anebo jsou zde rovnou příběhy, kde mají zvířátka hlavní roli a lidé zde vlastně nevystupují (viz "Kocour Mikeš a jezevčík Šmejk" anebo "Velkofilm o králíčkovi"). "Velkofilm o králíčkovi" je mimochodem zajímavý i formou, kdy se Ladovi podařil skutečně pravidelný seriál, který se snažil pojmout jako film.
Josef Lada (1887-1957)

Na některých sériích - a platí to i o zmiňovaném komiksu "Velkofilm o králíčkovi" - je však patrné, že Lada neměl sekvenční umění dokonale zvládnuté a že mezi řádky říkal - nebo chtěl říct - víc, než se mu podařilo do kresby nebo do textu skutečně dostat. A tak máte místy pocit, že se nesmírně skáče, že to trochu ztrácí hlavu a patu a že tam něco chybí. Ale ono tam nic nechybí, jen je to dáno určitou autorskou neobratností. Kniha "Šprýmovné komiksy" pak ale ukazuje, že Lada zkoušel kreslit komiksy a fungovalo to. Místy je to i vtipné, i když zarazí, jak drsné některé ty "šprýmovné" kousky jsou. Ale lidem se to očividně líbilo. Kniha má pak pro současníky možná více historickou hodnotu v tom smyslu, že vidíme, jakou tradici u nás komiks má a že se mu věnoval i takový velikán. Navíc souborné vydání je v tomhle ohledu paráda, ač se vám třeba jednotlivé příběhy nemusí líbit a nemusí vás v současnosti pobavit tak jako naše předky.

Komiks "Šprýmovné komiksy" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat