2017-03-07

#1387: DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek - 55 %

DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek (Batman and Son)
Vydalo Eaglemoss Collections v pevné vazbě v roce 2017 jako pátou knihu ze série "DC komiksový komplet". Původně vyšlo jako čísla 1 až 6 minisérie "Superman: Secret Origin" a jako číslo 125 série "Superman" v nakladatelství DC Comics. České vydání se prodává v plné ceně za 229 Kč na stáncích. Předplatit je možné sérii na stránkách nakladatele.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Gary Frank a Jon Sibal

Kniha "Superman: Utajený počátek" je také jednou z těch, které již česky vyšly. Pěkně se nám v rámci "DC komiksového kompletu" nahromadily na začátku, tudíž se k nám nějakou dobu nedostane nic, co by bylo skutečně naprosto nové, ale aspoň to bude doplněno nějakým tím bonusem, především pak jedním sešitem z historie daného superhrdiny. Tentokrát je to sešit číslo 125 ze série "Superman". Superman není zrovna mou oblíbenou postavou, a tak se tato moje nechuť k němu může projevit i v hodnocení různých knih, které s ním u nás vycházejí, ale nemohu si pomoct, ono to prostě není ono. A to v mém případě platí i o komiksu "DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek". Tohle vydání hodnotím o 5 % lépe než první české vydání.

Rozdíl mezi vydáními je pak v podstatě jen v tom, že první české vydání, "Superman: Utajený počátek", má navíc obálkovou galerii, jinak se v ničem zásadním neliší. Především pak obsahují příběh o tom, jak Clark Kent dospíval a jak se zabydloval v Metropolis. Geoff Johns tak bere základní mytologii okolo Supermana a rozpracovává ji podle svého. Ukazuje tápajícího mladíka, který ví, že je jiný a který nedovede ve škole pořádně zapadnout. Ale místo toho, aby se Geoff Johns na tuhle celkem zajímavou psychologicky dramatickou rovinu zaměřil, snaží se budovat mytologii komplexně - takže do nás už rovnou pere i existenci Legie superhrdinů. Nemůžu si pomoct, ale v tomhle příběhu mi to přišlo jednoduše jako rušivý element.

Místo toho, aby Geoff Johns zůstal v tom kritickém mládí, přesouváme se s Clarkem do Metropolis, kde už je z něj velký chlap, který se musí utkat s celým městem. Tedy on v podobě Supermana, protože je zde nový. A ve městě je člověk, který bude zázračného muže nenávidět. Postava Lexe Luthora je rozhodně to nejlepší, co v této knize najdete, stejně tak jeho vztah k Supermanovi. Jsou zde zajímavé prvky, je to dobře rozjeto, objevuje se tu divný záporák, který to trochu brzdí, no a pak je zde finále, které to naprosto zabíjí. Tohle naivně hloupé finále je možná esence toho, co mi na Supermanovi vadí. Skutečnost, že ta hrdinskost je zde dána do takového pozlátka, že skoro není možné ani očekávat, že by se mohlo stát něco jiného, než co je nám ve finále prezentováno.

A tak nezbývá, než se těšit alespoň na ten pohled do minulosti se sešitem "Superman 125". Ten je pohledem na jedno období, které není v Supermanově životě většinou tak řešeno - je to období jeho studia na vysoké škole, kde se Clark Kent - alespoň v tomto příběhu - dostal do kontaktu s profesorem, který málem odhalil jeho totožnost. I když je příběh hodně naivní a místy i hloupoučký v tom, jak se snaží zakrýt Clarkovu druhou totožnost, dá se to brát jako komedie. Přesto je ale příběh důležitý z hlediska přerodu Superboye na Supermana. Podáno je to sice trochu křečovitě, ale ta pointa funguje. "DC komiksový komplet 5: Superman - Utajený počátek" rozhodně není nejlepším příběhem se Supermanem, ale na základní seznámení je to dobré. Na trochu větší jistotu pak série "DC komiksový komplet" hraje v následujících dvou knihách, kdy se nám znovu na českém trhu představí příběh "Batman: Dlouhý Halloween". Ano, toho Batmana budeme mít na začátku celého projektu opravdu dost.

Na blogu najdete také recenzi na knihy:
"DC komiksový komplet 1: Batman - Ticho, kniha první"
"DC komiksový komplet 2: Batman - Ticho, kniha druhá"
"DC komiksový komplet 3: Green Lantern - Tajemství původu"
"DC komiksový komplet 4: Batman a syn"

Žádné komentáře:

Okomentovat