2017-01-05

#1344: On the Coast of Dreams - 65 %

On the Coast of Dreams
Vydalo Artblock Studios v brožované vazbě v roce 2016. Vydání (jazykem je angličtina) má 112 stran a prodává se v plné ceně za 399 Kč.
Knihu zakoupíte na stránkách projektu.

Scénář: Viktor Šauer
Kresba: Michael Petrus

Je to už docela dlouho, co jsem podpořil kampaň na Kickstarteru, která byla prezentována jako první komiks českých autorů, který by mohl být financovaný prostřednictvím tohoto crowdfundingového serveru. Skutečně se stal úspěšným projektem, který byl zafinancován, a to již v roce 2014. Pokud se nepletu, konkrétně to bylo v červnu 2014. Kniha se k přispěvatelům a případně i dalším, dostala až na konci roku 2016. Myslím, že to je aspekt, který mohl některým backerům hodně vadit, ale ti, co vydrželi, nakonec nezískali jen to, co podpořili, ale ještě něco navíc. Za to tvůrcům děkuji, protože si uvědomili, že mohli své fanoušky trochu - některé možná i více - zklamat. Jejich refundace se mi ale líbí.

Pojďme ale k samotnému komiksu. Když se na něj podíváte, tak je to v první řadě kresba Michaela Petruse, která vás dovede zaujmout. A není se moc čemu divit. Michael je dobrý a je na něm strašně moc vidět, jak se za poslední roky vyvinul, a to v pozitivním směru. Navíc dostal příběh, který mu dal možnost se skutečně ukázat. "On the Coast of Dreams" je komiksem fantastickým, komiksem, kde se vstupuje do snových světů, a tak si Michael mohl hrát s kresbou, mohl si hrát s barvami, s rozvržením scén, atd. I to je důvod, proč to tak trvalo. Ale z hlediska kresby výsledek stojí za to. Například strana se soškou slůněte mě svým rozvržením i poselstvím naprosto dostala. I když je to strana, kde je snad nejvíce textu, krásně by fungovala i bez něj.

Příběh dává skutečně hodně prostoru pro fantazii. Najdete zde scény, které jsou skoro steampunkové, další které jsou civilní, pak se přejde do hororu, skutečně temného, nechybí ani městské fantasy, přidá se k tomu klasické fantasy, trochu se projeví i sci-fi. Tohle je prostě svět, kde záleží na tom, jak ho kreslíř pojme. Scénář dává strašně moc prostoru pro fantazii, což je dobře. Je to dobře hlavně proto, že samotné vedení děje není až tak zajímavé a příběh mě spíše zklamal, než aby mě nadchnul podobně, jako mě nadchla kresba. Děj by se dal v podstatě shrnout tak, že se jedná o příběh otce, který chce za každou cenu zachránit svou dceru. Musí se kvůli tomu vydat do snové roviny světa a podniknout tak výpravu. Příběh se snaží o metafyzické poselství, kdy finální rozhovor skoro připomíná finále "Matrixu", ale naštěstí to není tak přeplácané.

Přesto je příběh spíš zklamáním. Je lehce depresivní, ale ne zase tolik. Jeho směřování je přímé. Není zde v podstatě žádná odbočka, jen jde o to pokračovat kupředu a skákat z jednoho prostředí do druhého. Ano, jsou zde dobré scény, vyhrocené scény, ale pokud si na ně vzpomenu, bude to díky kresbě, která je definovala. Já jsem většinou z těch, kteří čtou komiks proto, že chtějí dobrý příběh. Ten se zde úplně nedostavil, naštěstí kresba přejala jeho roli a dovede čtenáře doslova okouzlit. Jsou zde záběry, které si chcete prohlížet déle, protože jsou prostě krásné, protože jsou zajímavé, protože jsou nové, protože jsou barevně překvapivé. Jako kdybyste šli galerií a sledovali jeden obraz za druhým a ani pro vás nebylo tak důležité, jestli je něco, kromě jejich autora, spojuje, protože jen jejich sledování vás dovede uspokojit.

Myslím, že se čekání na komiks "On the Coast of Dreams" vyplatilo, ale především v tom, že měl Michael dost času na to, aby komiks nakreslil tak, jak si představoval, anebo alespoň částečně, jak si představoval. Kniha je venku a rozhodně není zlá. Nechce se mi používat to známé "v Česku je spousta nadaných kreslířů, ale chybí dobré scénáře", ale i tady to trochu platí. Ten scénář není vyloženě špatný, přesto kresba vyniká natolik, že scénář je upozaděn. Svědčí to o tom, že obě složky nejsou dostatečně vyrovnané. Kdyby byl scénář o něco lepší, neváhám jít s hodnocením skutečně vysoko, ale ze scénáře jsem prostě takový požitek neměl. Díky kresbě se však ke komiksu rád vrátím.

Žádné komentáře:

Okomentovat