2016-12-19

#1331: Indiana Jones Omnibus 2 - 60 %

Indiana Jones Omnibus 2 (Indiana Jones Omnibus 2)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2011. Obsahuje následující příběhy (v původním vydání):
  • Indiana Jones and the Golden Fleece
  • Indiana Jones and the Shrine of the Sea Devil
  • Indiana Jones and the Iron Phoenix
  • Indiana Jones and the Spear of Destiny
  • Indiana Jones and the Sargasso Pirates

Souborně jako "Indiana Jones Omnibus 2" vyšlo u nakladatelství Dark Horse v roce 2008. České vydání má 376 stran a prodává se v plné ceně za 890 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Na stránkách české komiksové databáze http://comicsdb.cz/ jsem si přečetl několik názorů na to, že je druhý omnibus lepší než omnibus "Indiana Jones Omnibus 1". Nemůžu si pomoct, ale já to v tom úplně nevidím. Nemyslím si, že jsou stejné ve všech ohledech, jak by moje shodné ohodnocení mohlo naznačovat, ale jsou zde prvky, které vedly k tomu, že jsem se nakonec rozhodl pro stejná procenta, ač pozitiva vidím trochu někde jinde. Tak v první řadě je to pořád Indy, to je dobře. Co se mi líbilo na první knize, to je skutečnost, že na mě více dýchla ta jonesovská atmosféra a já jsem si ve všech třech případech dovedl představit, že by to mohlo fungovat jako film. V případě komiksů v knize "Indiana Jones Omnibus 2" už tuhle představu nemám. Na druhou stranu je druhá kniha různorodější.

Začíná se příběhem "Indiana Jones a zlaté rouno", který nás přenáší k antickému pokladu, anebo bychom si to alespoň měli myslet. Celkově s antikou ale příběh mnoho společného nemá. Jde spíše o to, jestli Indiana poklad najde a jestli se mu podaří udržet při životě další ženu, která se mu připlete do cesty. Tentokrát těhotná. Hodně se zde zase skáče mezi zeměmi, a tak si čtenář vzpomene na předchozí knihu. Příběh "Indiana Jones a svatyně mořského ďábla" už je trochu jiný příběh, a jak název napovídá, přeneseme se na vodu. Tady jsem měl pocit, že to byla trochu znouzectnost, kdy se tvůrci snažili o to, aby to bylo jiné, aby to bylo nové. Indiana Jones mi ale na moře nějak nesedí, nevím proč. Jeden pořádný souboj, který stojí za přečtení, zde ale je. Stejně tak je docela fajn finále, i když budete mít pocit, že tohle je jen taková prima vložka.

"Indiana Jones a železný fénix" je pro mě nejlepší příběh ve druhé knize, kdy se Indiana Jones dostává k pokladu, který chce i nacistické Německo, stejně jako po něm jde i SSSR, i když každý s trochu jiným cílem. Indiana se dostává do konfrontace s nacisty, kteří do příběhu zapadnou, ale stejně tak i se Sověty, kteří jsou v příběhu ještě lepší, hlavně ve vztahu k Indianovi. Delší a povedený komiks, který mě bavil. A nejinak tomu bylo i v případě delšího komiksu "Indiana Jones a kopí osudu", kde se nejen vrací Indiana Jones, ale i jeho otec. Jejich cesta za grálem neskončila, ale pokračuje tím, že hledají další zásadní artefakt křesťanské náboženské mytologie. Hledat ho musí, protože i tentokrát by jinak padnul do rukou nacistům, což nikdo nechce. Dvojice za sebou nasázených příběhů rozhodně stála za to.

To už bohužel nemohu tolik říct o příběhu "Indiana Jones a piráti Sargasového moře", který opět vrací Indyho na moře a opět to není ono. Ze Severu Atlantského oceánu se Indy dostane až do Sargasového moře, kde má objevit piráty a přežít několikrát boj o vlastní život. Tvůrci se zde pokusili o vytvoření pořádného záporáka, ale ten mi přišel nějak moc tuctový a jeho vývoj až moc scenáristickou berličkou, hlavně ve chvíli, kdy se stal vůdcem pirátů. Tam už mi to přestalo sedět. A tak poslední příběh zanechal takovou lehkou pachuť, kterou jsem z knihy měl, ale na druhou stranu, když si takhle vybavuji i ostatní příběhy, zase tak špatné to nebylo. Kdyby se z toho vybraly ty příběhy na moři, tak tohle bude o něco lepší sbírka než kniha "Indiana Jones Omnibus 1". Takhle je kniha "Indiana Jones Omnibus 2" kvalitou také dobrá, ale nic víc.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Indiana Jones Omnibus 1".

Žádné komentáře:

Okomentovat