2016-12-07

#1323: Tisíc masek - 65 %

Tisíc masek
Vydalo nakladatelství Kobuta v brožované vazbě v roce 2016. Kniha má 112 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Scénář: Antonín Tesař
Kresba: Jiří Tesař


Jsem rád, že bratři Tesařové mají pořád nápady a pořád mají chuť vydávat, protože rozhodně dovedou zaujmout. Je celkem málo českých komiksových autorů, kteří se zaměřují na horor, ale právě oni mezi ně patří a my už jsme si mohli přečíst jejich knihy "Gymnázium příšer" a "Versus". V roce 2016 pro nás přichystali další novinku, u níž je už z obálky možné tušit, že se bude jednat také o knihu, která bude spíše z hororového ranku. Skutečně tomu tak je. A pokud autoři něco zvládají naprosto skvěle, je to temná, hororová atmosféra, kdy máte pocit, že z ní prostě není úniku. "Tisíc masek" vám tohle předvede už na prvních několika stránkách, kdy v popisované vesnici nechcete být, stejně jako se z ní nedostanete.

Do jedné vesnice, která by se zdála jako klasický buranov se svými podivnými postavičkami, přichází cizinec, který má na tváři masku. Co skrývá pod dřevěnou maskou? Nevíme a možná ani zjistit nechceme. Nemá ale jen jednu masku, má jich více a rozdává je. Odkud je bere? K čemu masky slouží? Tak tohle jsou jen některé otázky, které na vás v úvodu vyskočí. Mnohem zásadnější je ale otázka, čím je vybraná vesnice tak zvláštní a proč se do ní cizinec vypravil. Záhy zjistíme, že obyvatelé jsou uctívači černé kozy, což je určitým způsobem vylučuje. Je to zvláštní kult, který vzývá tajemné stvoření, jež přichází v mlze. A tajemný cizinec je zde od toho, aby dal do chodu události, které touhle vesnicí zahýbají.

Vesnice, kde se děj odehrává, má ještě jeden problém. Smrdí to v ní rybinou. Ani ne tak proto, že by se místní vyžívali v rybolovu, ale jednoduše proto, že se v nedalekém rybníce usídlilo něco, čemu místní říkají "ryby" a co je podle všeho hodně nebezpečné, dokonce snad i vražedné. A tak jen čekáte na to, co z tohohle vyleze a kdo vlastně ryby jsou, jakou mají spojitost s cizincem, co jsou ty masky, a proč cizinec chodí a rozdává zuby. Kniha se vyznačuje dobrým scénářem, který postupně temní s tím, i jak nám odhaluje některé skutečnosti, kdy ty nejočekávanější jsou sděleny kresbou. Ano, tohle je lovecraftovský horor a vy chcete vidět, jak ten děs vypadá. A Jirka Tesař v tomhle ohledu ani trochu nezklamal a předvedl úchvatné zosobnění představ, které máte s Lovecraftem spojené a které jsou především ilustrací toho, jak si děsy představuje autorská dvojice. Přesto se zde objeví panely, u nichž máte pocit, že byly kresleny hlavně z povinnosti a třeba postavy nejsou tak dobře vyvedené. 

Komiksu se dá vytknout, že jeho konec je hodně zběsilý a na to, co říká, je ta zběsilost skoro až zbytečná a možná moc natahovaná. Dovedu si představit, že to, co je nám řečeno, by se dalo prezentovat i na menším počtu stran, ale zásadně to nevadí, svůj efekt to má. Lepší je ale celkově atmosféra předcházejících částí, kdy v podstatě nevíte, co máte od vesničanů čekat, stejně jako nevíte, kam se děj vyvine. To je dobře. Bohužel s koncem mi přijde, že byla rozkreslena kratší povídka, která je v podstatě úvodem k něčemu většímu. Doufám, že bratři na tuhle knihu naváží, protože by byla škoda ten svět dál nevyužít, ale uvidíme. Takhle samostatně je to jednoduše useknuté a zůstává mnoho nezodpovězeného, což by mohlo svědčit o tom, že ten scénář nakonec na sebe jen nabalil hodně prvků, které měly pouze vyvolat efekt, nic víc. I tak se ale daří vytvářet atmosféru, která mnohým hororovým kouskům chybí.

Žádné komentáře:

Okomentovat