2016-11-15

#1307: Maaičin deníček - 70 %

Maaičin deníček
Vydalo nakladatelství Meander v brožované vazbě v roce 2016. V holandském originále vyšlo v roce 2009. Vydání má 96 stran a prodává se v plné ceně za 268 Kč.
Scénář: Maaike Hartjes
Kresba: Maaike Hartjes

Strip je přece jen trochu omezená komiksová forma, i když se ukazuje, že toto omezení je dáno jen prostorem, který je možné využít. Původní strip, onen jednoduchý proužek, je ještě více omezující než strip, jak je chápán v současné době, kdy je možné v novinách komiksu věnovat větší prostor. Předpokládejme tedy pro zjednodušení, že strip je až jednostránkový komiks, tedy nikoli jen kreslený vtip s jedním panelem. Právě tuhle formu si pro svou tvorbu zvolila Maaike Hartjes, jejíž komiksy, ale i další věci a informace o ní samotné, najdete na stránkách http://www.maaikehartjes.nl/, které jsou v době psaní článku bohužel zatím jen v holandštině. Maaike se narodila v roce 1972 a z její tvorby snadno poznáte, co ji inspiruje.

Na první pohled je jasné, že tou hlavní inspirací pro její komiks, je sám život, její život, kdy samu sebe prezentuje jako jednu z postaviček ve stripech, a je vám ze čtení tak nějak jasné, že tohle jsou příhody, které se autorce skutečně mohly stát. Stejně jako by se mohly stát vám. Ono to na první pohled vypadá, že Maaike píše o něčem všedním. A na druhý pohled je celkem zřejmé, že je to pravda. Příhody, které se zde odehrávají, jsou skutečně takové banální, ale nejde o to, že jsou banální, jde o to, jak jsou podány a že vás přimějí se zamyslet nad tím, co denně děláme a co si možná ani neuvědomuje. Maaike má navíc dar dávat banality do jiného úhlu pohledu a donutit nás přemýšlet o tom, jak jsme někdy povrchní.

Maaike Hartjes je ve svém komiksu určitě kritická, ale je to taková laskavá kritika, není krutá. Snad i proto, že je autorka poměrně sebekritická a dělá si srandu i ze sebe, respektive vidí na sobě ty špatné stránky, které většinou tak snadno nevidíme nebo nepřiznáme. Ale jak říkám a ještě raději zdůrazním, v těch stripech je vždy laskavost a nic na vás nekřičí, o ničem se vás nesnaží přesvědčit. Tedy snad kromě toho, že vám říkají, jak dobrou autorkou Maaike je, a to i přesto, že si pro svou knihu zvolila skutečně specifickou formu, kdy kresba je to, co dovede na první pohled zaujmout, ať už v tom špatném, anebo v tom dobré smyslu slova. Ano, nebudu popírat, že se vám snadno může stát, že vás kresba v komiksu "Maaičin deníček" odradí.

Je to dáno tím, že postavičky jsou zjednodušené skutečně na minimum. Tedy kulatá hlava, tělo v podstatě lichoběžník a k tomu několik sirek, které nahrazují ruce a nohy. Až po několika stripech jsem si uvědomil, že se zde postavy vlastně opakují a že se pořád vypráví o těch samých lidech. Tedy většinou, sem tam se nějaká nová postava objeví, to zase ne že ne. Tohle mi na kresbě trochu vadilo, ale právě její jednoduchost a struktura, která není pravidelná, která ani chvílemi nevyužívá celou stránku, anebo ji využívá jen minimálně, se mi velmi zamlouvala. To je Maaičina silná stránka. Autorka sem tam využívá i vystřihávané fotografie, což je další prvek, který lehce narušuje strukturu, respektive vytváří její jedinečnost. Maaike Hartjes říká jednoduché věci, ale říká je způsobem, který vás dovedou zasáhnout a přimějí vás o sobě přemýšlet.

Žádné komentáře:

Okomentovat