2016-11-02

#1298: Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm - 40 %

Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm (Assassin's Creed: Trial by Fire)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Assassin's Creed: Trial by Fire" v roce 2016. České vydání má 132 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Anthony del Col a Conor McCreery
Kresba: Neil Edwards

Asi se hodí hned na začátku přiznat, že jsem hru nehrál, i když jsem si první i druhý díl zakoupil na Steamu. Nějak jsem se na ně nakonec nedostal a popravdě ani nemám chuť to prozatím měnit. Prostě budu mít na paměti, že je tam pořád mám a je možné se k nim někdy vrátit, vlastně je někdy začít. Přece jen se ale do kin chystá i film s mým oblíbeným Michaelem Fassbenderem, a tak jsem si říkal, že by bylo fajn se se světem seznámit alespoň prostřednictvím komiksu. Myslet si tohle byla chyba, protože komiks je samozřejmě určen primárně - a skoro se mi chce říct, že jen a pouze - fanouškům herní série, kteří už nějak od začátku budou tušit, o co tady vlastně jde.

Sledujeme mladou ženu, která si ráda užívá virtuální realitu, kde je vražedkyní, bojovnicí, která plní různé mise. Mise, co sledujeme, se odehrává na divokém západě, a mě skoro zamrzelo, že se tam neodehrával celý příběh. Ale to ze mě mluví jen moje posedlost westernem. Sledujeme pak naši hrdinku, Charlotte, i ve skutečném světě, kde má problém získat práci, kterou by chtěla něco něčím změnit. Je mladá, chce spravit svět, ale ani humanitární organizace jí v tom moc nepomohou, protože jim jde o korporátní zisk. Charlotte má štěstí. Hra, kterou hrála, ona virtuální realita, byla vlastně testováním jejích schopností, díky kterým by se mohla stát členem speciálního bratrstva, což by znamenalo, že by byla schopná se podívat do minulosti a sledovat události, které se děly na její linii předků.

Co si budeme namlouvat, bez znalosti hry máte akorát pocit, že jste se ocitli ve světě, kde je nějaká dobrá organizace a zlá organizace, které stojí proti sobě. Bratrstvo jsou fajn týpci, kteří makají v garáži, případně jiných nuzných podmínkách, což je ale v pohodě, protože Templáři jsou jim v patách a Bratrstvo potřebuje zůstat mobilní, tak proč se zatěžovat tím, aby se vytvářelo něco velkolepějšího. Až na to, že to v konečném důsledku vypadá tak, že celý svět Bratrstva je docela nepromyšlený, a vzhledem k tomu, co dokáže, se spíše jeví jako skupina dětí, která si hraje na pískovišti hru, která je sice sakra promakaná, ale jinak docela neškodná. A to ani nemluvím o tom, že příběh vám nedává šanci pochopit motivace postav. Jaké jsou sakra motivace Charlotte? V tomhle případě hlavní postava prostě nefunguje, je klišovitá, nudná a každé její jednání je očekávané a prvoplánové.

Komiks zachraňuje skutečnost, že se dění odehrává v době salemských čarodějnických procesů. A zachraňuje ho vlastně jen proto, že v závěru je textový popis toho, jak procesy probíhaly, jak vznikly a další informace. Není to podrobné, ale je to podáno dostatečně dobře. Tenhle historický exkurz mi v hlavě zůstal více než komiks samotný. "Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm" je komiks, který má svoje silné stránky. Je to například dobrá kresba, povedené akční sekvence, snaha nenudit. Ale stejně tak je to na první pohled produkt, kterému k dokonalosti chybí hodně. "Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm" chce přiživit marketing videohry a snad se to i podaří. Mezi fanoušky hry si jistě najde hodně příznivců, ale mimo fanoušky nemá moc šancí oslnit.

Komiks "Assassin's Creed 1: Zkouška ohněm" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat