2016-11-01

#1297: Cagaster 1 - 70 %

Cagaster 1 (Cagaster 1)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Cagaster 1" v roce 2014. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Kachou Hashimoto
Kresba: Kachou Hashimoto

Nakladatelství Zanir mile překvapilo tím, že vydalo další novinku, ač zatím nepokračuje v sériích, které byly započaty, i když jak to tak vypadá, právě na pokračování se v roce 2017 dostane. To je také moc dobře, protože přece jen bez pokračování by ty první knihy byly jen takové preview k něčemu, co se nikdy nedovíme, jak vlastně dopadne. Kniha "Cagaster 1" má docela zajímavou obálku, která ale přesně neřekne, co očekávat. Já se přiznám, že jsem očekával nějaké to fantasy. Ale v tomhle jsem se spletl. "Cagaster 1" není fantasy, ve skutečnosti je to sci-fi, a když se to tak vezme, je to sci-fi, které je docela hardcore. Tohle není manga, kde by netekla krev.

Hned na začátku je nám celkem jasně vysvětleno, kde se nacházíme, co je tenhle svět zač. Je to vlastně země budoucnosti, nějakých sto let a kousek dál, než kde jsme nyní. Na Zemi propukla nákaza, která se nazývá právě "Cagaster". Její projevy jsou poměrně drastické. Když se člověk nakazí, za nějakou, poměrně krátkou dobu se promění v hmyzí potvoru, která má jedinou touhu - jíst lidské maso. Je jasné, že tohle není pro populaci dobré. A tak když se lidstvo ocitlo před záhubou, uvědomilo si, že je potřeba bojovat. Jenže to už je Země zpustošena, lidé přežívají ve zničených městech a pořád žijí ve strachu z toho, že na ně nějaký cagaster zaútočí. Ten strach je v tomhle případě naprosto oprávněný. Naštěstí jsou mezi lidmi likvidátoři, kteří se specializují na to, aby cagastery zabíjeli. A vůbec jim nevadí, že cagasteři někdy žadoní svými lidskými hlasy o život.

V tomhle prostředí jako ze "Šíleného Maxe" zkříženého s "Hvězdnou pěchotou" se odehrává celkem klasický příběh muže, který rozhodně nemá touhu se starat o nějakou malou holku, ale přesně to se mu stane. Kidou je likvidátor a je podle všeho nejlepší. Při jedné misi ale ukáže svou lidštější tvář, když slíbí, že zachrání dceru umírajícího muže. Jenže on se o ni nechce starat, on jí chce jenom pomoct, aby neumřela v pustině. Odvede ji do města, ale okolnosti tomu chtějí, aby jí byl pořád za zadkem. Kromě toho musí plnit své úkoly a případně i další placené mise. Do toho je zde nějaké minulost, jsou zde emoce, je zde tajemství, očekávání toho, co se stane. "Cagaster 1" tak nějak obsahuje vše, co očekáváte od prvního dílu a co vás dovede navnadit k tomu, abyste si přečetli i díl druhý.

Při čtení komiksu "Cagaster 1" jsem si vzpomněl na nedávného "Tokijského ghúla". Obojí je manga, obojí má fantastické prvky, ale "Cagaster 1" mě svým prvním dílem zaujal o něco více. Asi se mi celkově líbilo, že se autorovi podařilo to zásadní shrnout hned na první stránce a zbytečně tak nenatahovat úvod, který tvoří v případě komiksu "Tokijský ghúl 1" vlastně celou knihu. V "Cagasteru 1" se seznamujeme rychle a rovnou jdeme do akce. Jasně, není to extra originální, ale figurky jsou na šachovnici nasazeny rychle a rovnou se hraje. Teď je jen otázka, jestli z toho bude dobrá partie, anebo jen dobrý začátek. Co ještě nemusí čtenáři sednout, to je kresba, která mi chvílemi přišla jen taková letmá, jako kdyby to byl skoro jen náčrt, ale v akčních scénách je to velmi funkční. Příští rok bychom se měli přesvědčit, jestli tahle série má jen dobrý úvod, nebo jestli v dobrém pokračuje.

Komiks "Cagaster 1" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Žádné komentáře:

Okomentovat