2016-09-13

#1257: Deadpool 1: Mrtví prezidenti - 70 %

Deadpool 1: Mrtví prezidenti (Deadpool: Dead Presidents)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Komiks původně vyšlo jako čísla 1 až 6 série "Deadpool". Souborné vydání vyšlo v roce 2013. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.

Scénář: Gerry Duggan a Brian Posehn
Kresba: Tony Moore

Deadpool je zpátky, je v komiksu a je to dobře. Je vtipný, je šílený a děj je nádherně ujetý. Nakladatelství Crew vsadilo na to, že Deadpool zabodoval ve filmu - a že zabodoval na plné čáře! - a rozhodlo se, že je třeba tohoto "superhrdiny" více i v komiksu. A je to jen dobře. Kniha "Deadpool: Drákulova výzva" nasadil docela dobrou laťku, ale byla to přece jen minisérie. Stejně tak komiks "Ultimátní komiksový komplet 67: Deadpool - Válka Wadea Wilsona", který mě osobně moc nesedl. Ale kniha "Deadpool 1: Mrtví prezidenti" už je součástí vlastní Deadpoolovy série, a to už je trochu jiná liga. Přece jenom tvůrci už musejí být dost dobří na to, aby udrželi pozornost a zájem diváků dlouhodobě. Asi se jim to i celkem povedlo, protože série měla nakonec 45 dílů, což není vůbec špatné. My jsme ale teprve na začátku.

Když se podíváte na obálku knihy "Deadpool 1: Mrtví prezidenti", řeknete si, že to skoro vypadá, jako kdyby ji kreslil. Geof Darrow. Když otevřete na první stránku, zjistíte, že obálky Geof Darrow skutečně kreslil. Ta jeho detailní kresba je prostě nezaměnitelná a vy si říkáte, jestli ho pořád baví vykreslovat každičkou linku. Jen se podívejte na tu hromadu nábojů a ty sliny z ještěří tlamy na obálce. To je prostě něco, co se jen tak nevidí a nad čím člověk žasne. Nemluvě o tom, že ono to prostě vypadá dobře. Ale tohle je jen takové parádní intro, které vás pak už zavádí k samotnému příběhu s Deadpoolem v hlavní roli.

Jak název "Deadpool 1: Mrtví prezidenti" napovídá, bude se děj točit kolem mrtvých prezidentů. Vzhledem k tomu, že se jedná o komiks americkým, budou to prezidenti, celkem logicky, právě američtí, a to i přesto, že hlavní postava je ve skutečnosti Kanaďan. Když se něco posere a nemrtví prezidenti začínají vstávat z hrobů, je jasné, že Captain America nebude první na ráně, kdo by se s nimi měl utkat. Respektive on první na ráně bude, ale neměl by být, protože muž, který na sobě nosí americké barvy, by neměl bojovat s muži, jako jsou George Washington a Abe Lincoln. Na to je potřeba trochu jiný cápek. Agentka Preston ze S.H.I.E.L.D.u dostává úkol se o tento problém postarat. A do oka jí nepadne nikdo jiný než Deadpool, který se právě prosekal břichem obrovského ještěra, aby záhy sejmul Franklina Delano Roosevelta na kolečkovém křesle.

S.H.I.E.L.D. musí být očividně dost zoufalý, když se snaží o naverbování právě Deadpoola, ale situace je taková, jaká je. A mrtví prezidenti, i když jsou to otcové zakladatelé, nejsou zrovna mírumilovnými tvory a jde jim o jedno jediné - chtějí vyhladit Zemi. Ne konkrétní stát, ale rovnou celou planetu, což vede k parádním scénám, třeba jako té, kdy se Ronald Reagan osobně rozhodne realizovat program Hvězdných válek. Ano, Deadpool se podívá i do kosmu. Gerry Duggan a Brian Posehn jsou zábavná dvojka a daří se jim udržet relativně vysokou laťku humoru, a to i přesto, že Deadpool nezavře hubu a sem tam se to jeho kecání jeví opravdu jen jako otravné. Dovedou ale využít danou situaci k tomu, aby na sebe vršili různé gagy, popkulturní odkazy i nějaké ty odkazy pro znalce historie. Deadpool je zábava a skutečně snad každý si v něm může najít něco vtipného.

Druhou stránkou komiksu "Deadpool 1: Mrtví prezidenti" je pak kresba Tonyho Moora, kterou budete znát z prvních "Živých mrtvých". Tady ho ale sledujeme v barvě a musí se mu nechat, že ani v barvě nic ze svého stylu neztrácí a dovede skvěle, i když do jisté míry zjednodušeně ztvárnit jednotlivé postavy. Když ale přijde na detaily, třeba Deadpoolův obličej, je to ještě o něco lepší. A musí se mu také nechat, že skvěle ztvárnil prezidenty, kdy většina z nich je rozeznatelná, a to i přesto, že si každého nepamatujete. S některými se určitě setkáte poprvé stejně jako Deadpool sám. Jestli bude série v tomhle skvělém tempu a s tímto humorem pokračovat, rozhodně se jedná o něco, co by mohlo čtenáře bavit.

Komiks "Deadpool 1: Mrtví prezidenti" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat