2016-09-07

#1253: Dívka jménem Patience - 90 %


Dívka jménem Patience (Patience)
Vydalo nakladatelství Trystero v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Patience" v roce 2016. České vydání má 180 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.

Scénář: Daniel Clowes
Kresba: Daniel Clowes

Myslím, že je docela škoda, že jsme museli na další knihu Daniela Clowese v češtině čekat tak dlouho. Ne, že bych byl jeho velký obdivovatel, naopak, kniha "Jako sametová rukavice odlitá ze železa" mi moc nesedla, ale přesto je na ní poznat, že se jedná o jedinečného autora, který má specifický kresebný styl, jenž je rozpoznatelný, ale co je ještě důležitější, má specifický styl vyprávění, který vám nemusí vyhovovat. A mně v případě komiksu "Jako sametová rukavice odlitá ze železa" prostě nesedl. Komiks se mi nelíbil, i když mě bavil Clowesův styl. Byl jsem přesto zvědavý na to, jak to dopadne s knihou "Dívka jménem Patience", mimo jiné i proto, že se mi na první pohled zamlouvala obálka.

Když už jsme u vydání, tak nakladatelství Trystero se podařilo úspěšně spolufinancovat vydání knihy prostřednictvím crowdfundingové kampaně na serveru Hithit. Díky tomuto spolufinancování mohlo dojít k tomu, že "Dívka jménem Patience" vyšla ve velmi kvalitní pevné vazbě na silném křídovém papíře, na němž se velmi dobře čte. Když knihu otáčíte, můžete mít chvílemi pocit, že otáčíte dvě stránky najednou. Musí se nakladatelství nechat, že skvěle zvládlo grafickou stránku, ale stejně tak bych docela rád ocenil kvalitu jazykového zpracování, protože nespisovná čeština je zdě výborná, nemluvě o tom, že jsem nenarazil ani na jednu jedinou chybu v textu. Takhle to má vypadat, když se vydává komiks - anebo vlastně jakákoli kniha - a mně je velmi sympatické, jak se nakladatelství Trystero snaží.

Trystero zaujalo už svou první knihou "autobus" a knihou "Dívka jménem Patience" pokračuje v nastolené kvalitě. Jak se mi nelíbil komiks "Jako sametová rukavice odlitá ze železa", tak mě "Dívka jménem Patience" nadchla. Ano, na první pohled je to rozhodně kresbou a barvami, kdy některé stránky jsou úchvatně imaginativní. Kdybych chtěl kreslíře k tomu, aby mi nakreslil trip na LSD, přizvu si rozhodně Clowese, samozřejmě, kdybych měl dostatek peněz, protože proč by se mnou jinak spolupracoval? Jenže on není skvělý jen v bizarních scénách. Hned od začátku vás dovede přesvědčit o tom, že z celkem banálního a relativně neoriginálního příběhu dovede vykřesat něco jedinečného. A právě díky tomu považuji komiks "Dívka jménem Patience" za jeden z nejoriginálnějších, které se na českém trhu v roce 2016 objevily.

Příběh knihy "Dívka jménem Patience" je vlastně o tom, jak se jeden chlap rozhodne, že chce zjistit, kdo zabil jeho milovanou. Banální? Tak poslouchejte dál. Je to také komiks o tom, jak jeden chlap zjišťuje, že je vlastně nýmand, ale stejně jde pořád dál. On to o sobě ví dlouho, že je k ničemu. Ale i ten nýmand něco dokáže. Je to kniha o cestování v čase. Cože? Ale ano. I o tom je kniha "Dívka jménem Patience". Tady jsem si řekl, že Clowes přestřelil, jenže ono to funguje. Jako kdyby si sám byl vědom toho, že cestování v čase je nadužívané a díky němu mají sci-fi příběhy velmi často díry. Tohle ale Daniel využívá jako silnou stránku pro svůj děj, který se odvíjí až překvapivě plynule. Překvapivě hlavně proto, že v podstatě co dvě stránky máte pocit, že jste skočili trochu dál, než kam by skočil jiný autor. Někdy jsem si dokonce říkal, jestli to opravdu navazuje. Ale ono to navazuje, a to celkem bez problémů. Nestane se vám, že byste děj vyloženě nechápali, I přes skoky v čase je všechno tak nějak pěkně chronologické.
Daniel Clowes

"Dívka jménem Patience" je pro mě velmi milým překvapením. Je to bizarní dílko, které je ale ve skutečnosti příjemně přízemní a zabývá se tím, co nás vlastně vždycky zajímá - vztahy. Jsou podány způsobem, který je originální a jedinečný. Něco podobného si jinde těžko přečtete. Ale přesto je to dílo, které podle mě dovede zaujmout širší publikum. Právě tím, že téma není bizarní a láska je blízká každému z nás. Hlavní postava chce jen to, co ztratila, a moc se na to upíná. A díky tomu se dostane do situací, které jsou krásně ujeté. Ale přesto pořád fungují. Až si koupím větší polici, protože do té mojí už se všechny komiksy vejdou jen stěží, tak "Dívka jménem Patience" zde rozhodně bude mít čestné místo. A třeba dám ještě někdy šanci i knize "Jako sametová rukavice odlitá ze železa". Daniel Clowes mě přesvědčil, že bych na něj rozhodně neměl zanevřít a doufám, že ani Trystero na něj nezanevře.

Komiks "Dívka jménem Patience" můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat