2016-07-26

#1222: Cesta meče 1: Zbytky dětství - 80 %


Cesta meče 1: Zbytky dětství (La voie du sabre 1: Les cendres de l'enfance)
Vydalo nakladatelství Zanir v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "La voie du sabre 1: Les cendres de l'enfance" v roce 2013. České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Mathieu Mariolle podle románu Thomase Daye
Kresba: Federico Ferniani, Mikaël Bourguoin a Yann Tisseron

Nakladatelství Zanir se prozatím zaměřovalo na manga komiksy, většinou takové, které jsou nezávislé nebo prezentovány jejich autory na internetu. Tentokrát ale nakladatelství sáhlo trochu jinam, a i když zde japonská tematika zůstala zachována, protože příběh se v Japonsku odehrává, tak se ve skutečnosti jedná o evropský komiks a ta evropská škola je na něm krásně vidět. Kresba je epická, krásně realistická, a to jak ve chvíli, kdy Ferniani vykresluje prostředí, tak i ve chvíli, kdy vykresluje postavy. Příběh má navíc ještě dva doprovodné kreslíře, kteří se postarali o změnu stylu, když jsou v rámci hlavního děje vyprávěny dvě legendy. Těmito kreslíři jsou Mikaël Bourguoin a Yann Tisseron.

Zanir se tedy rozhodl, že se pustí do něčeho trochu jiného, ale pomineme-li kresbu, i když ani to není tolik nutné, budete mít pocit, že tohle je skutečně komiks, který je nejblíže Japonsku ze všech komiksů, které má Zanir zatím ve svém portfoliu. Jedná se o klasické evropské album, které má 64 stran, ale bohužel je tu jeden problém. Není to ani to, že by byl komiks vydán v brožované vazbě - popravdě si myslím, že evropská alba by u nás měla být vydávána především v brožované vazbě, aby byla dostupnější - ale je to skutečnost, že pro české vydání došlo ke zmenšení formátu, a to je nesmírná škoda. Když se díváte na kresby, budete si říkat, že je chcete ve velkém formátu, na A4 anebo ještě lépe na formátu větším. Tohle je ale jediná výtka, kterou bych ke komiksu měl. Celkem zásadním, ale opravdu jsem toho více nenašel.

Díky této zmenšené variantě jsem nemohl jít na stoprocentní hodnocení, i když bych k němu nejspíš jinak neměl daleko. Pravda, určitý problém je i v tom, že v tom prvním sešitě se toho nakonec zase tolik neděje, ale čtenář toho stejně vidí tolik, že musí místy prostě žasnout. Jsme v Japonsku, údajně 17. století, ale vzhledem k tomu, že komiks je částečně fantastického žánru, není to časové určení až tak zásadní. Důležité je především proto, že to je období feudálního Japonska, období samurajů. A jeden takový zvláštní samuraj přichází do sídla jednoho z pánů, lorda Nakamury. Tím mužem je Mijamoto Musaši, samuraj, který vyzývá kohokoli, aby ho konečně porazil. Nikomu se to nepovede. A tak Mijamoto získává úkol přímo od lorda Nakamury - má si vzít do učení, na cestu meče, lordova syna Mikedžiho.

Právě Mikedži je vypravěčem celého příběhu, Mikedži je tím, kdo vstupuje na cestu meče a musí si uvědomit mnohé pravdy a mnohé skutečnosti, které by možná ani dvanáctiletý kluk vědět neměl. "Cesta meče 1: Zbytky dětství" je příběh o dospívání, příběh o zkoušce, o rodině a o tom, jak drsný může život být. Tohle ale zdaleka není všechno. Celý příběh se odehrává ve feudálním Japonsku, to je jedna věc. Druhá věc je skutečnost, že jsou zde úchvatné scenérie, které z reálných přecházejí až po fantaskní. A když dojde na mořské scény, je to skutečně nádhera a vy si to užijete, budete jen zírat a budete lapat po dechu. Nemluvě o tom, že k tomu je vymyšlena ještě skvělá mytologie, která vás sama o sobě dovede uchvátit.
Jedna z alternativních zahraničních obálek

Knihou "Cesta meče 1: Zbytky dětství" nakladatelství Zanir rozhodně nešláplo vedle, naopak rozšířilo svoje portfolio o velmi dobrý titul, který nám jen ukazuje, jak moc zajímavý evropský komiks je a že je strašná škoda, že se mu i další nakladatelství kromě Crew či Albatrosu nebo Egmontu (i když u posledních dvou je to hlavně dětský komiks) nevěnují více. "Cesta meče 1: Zbytky dětství" si tak rozhodně zaslouží pozornost, už jen proto, aby se nakladatelství více dařilo a příště mohlo vydat komiks v takovém formátu, který vás přímo nadchne a který vám nebude už ani trochu bránit v tom, abyste si jinak skvělý komiks naplno užili. Dobrý příběh se ale neztratí ani v menším formátu. A Mathieu Mariolle podle románu Thomase Daye napsal skvělý scénář, který vás strhne ještě více díky výtečné kresbě.

Komiks "Cesta meče 1: Zbytky dětství" můžete zakoupit na stránkách eshopu Zanir.

Žádné komentáře:

Okomentovat