2016-07-27

#1223: Batman: Země jedna - 60 %

Batman: Země jedna (Batman: Earth One)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Batman: Earth One" u nakladatelství DC Comics v roce 2012. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Geoff Johns
Kresba: Gary Frank

S knihou "Batman: Země jedna" mám bohužel automaticky problém. Je to jednoduše kniha o tom, co už někde někdo popisoval, co už někde bylo jiným způsobem vyprávěno. Já vím, že je to trend, ale podobně jako nedávno recenzovaný "Superman: Země jedna", je i tohle akorát jiný pohled na to, jak to vlastně mohlo být na začátku Batmanovy kariéry. Jsou zde všechny základní ingredience, které by tenhle příběh měl mít, což znamená, že tu je i mnoho prvků, které jsou s tímhle příběhem vyprávěny, ať už v nějaké původní verzi, v odvozeninách, anebo i ve verzi filmové. V konečném součtu se pak jedná třeba o příběh dobrý, ale ve skutečnosti to není příběh nový, ale prostě jenom recyklace.

V první scéně sledujeme jednu z prvních Batmanových akcí. Ještě to není nic moc, ještě to nemá všechno vychytané. Bum, přesouváme se do minulosti, do jednoho osudného večera, kdy si Martha Wayne vzala korále. Jsou zde pozměněné detaily, jako třeba když jste zvyklí na divadlo, tak v tomhle případě šli Waynovi do kina, ale jinak je základ stejný. Bruce Wayne jako ještě celkem malý kluk přišel o rodiče, aby pak po nějaké době spadnul do jeskyně, kde narazil na netopýry. Něco podobného jste mohli vidět i v nedávno uvedeném filmu "Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti". Tentokrát je zaměřeno na dvě linie, tedy na tuhle v minulosti a následně na tu, kdy se Bruce má stát Batmanem.

Oblek Batmana na sebe Bruce v tomhle případně vzal vlastně proto, aby se vypořádal se svou minulostí, aby konečně zjistil, co se stalo jeho rodičům, respektive kdo je vlastně zabil. Je na stopě, ale musí si postupně uvědomit, že tohle, co tu vzniká, co zakládá, je větší než on sám a že to není jen proto, aby se vypořádal se svou minulostí, ale aby z Gothamu udělal o něco lepší město, než jakým je a jakým by kdy bez něj mohl být. Batman je posedlost a sám Bruce tohle teprve musí zjistit. Geoff Johns k tomu napsal celkem dobrý scénář, který má podobu relativně moderního akčního thrilleru, kde jsou potlačeny nějaké fantastické prvky a jede se spíše na onu temnotu a také na emoce a vztahy.

Největší změnou proti tomu, co je dobře známo, je asi postava Alfreda, který získal novou podstatu, vlastně je i jinak navržený, je mladší a má více z toho, co Michael Caine ve filmové trilogii jen naznačoval. Tady máte skutečně ostříleného válečného veterána, který se teprve má vžít do role komorníka, kterým by se měl stát. Je to jiná postava, je drsnější, ale bohužel stejně nedostává tolik prostoru, kolik by mohla, a nepředvede se tolik, jak by čtenář chtěl. Ale finální scéna mezi ním a Brucem je povedená. Neredefinuje se zde pouze postava Alfreda, ale třeba i postava starosty Cobblepota. Jsou zde tedy jednoznačně prvky, které jsou zajímavé, a to právě proto, že je budete znát trochu jinak.

"Batman: Země jedna" je v konečném důsledku v podstatě jen tím, čím se tváří. Je to trochu jinak vyprávěný příběh Batmanova zrodu, což je prostě něco, co jste nejspíš již četli nebo viděli několikrát a pokaždé v jen trochu obměněném, ale jinak celkem stejném provedení. "Batman: Země jedna" není v tomhle ohledu až tak jiným dílem. Jsou zde prvky, které vás dovedou překvapit, je zde kresba, která je skvělá, ale celkově to prostě není něco ohromujícího, co by pro Temného rytíře mělo znamenat nějaký zásadní zlom. To ani nebylo záměrem. Oproti komiksu "Superman: Země jedna" dávám o 5 % navíc hlavně proto, že tohle je Batman a toho mám raději.

Komiks "Batman: Země jedna" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

3 komentáře:

  1. Ahoj mě se tento styl jinak vypraveneho příběhu libi ale tak trochu souhlasím s hodnocením i když bych dal o 10 procent víc..podle mě by si takový styl převyprávění zasloužil komiks kde se z Red hooda stal joker ten příběh je už docela starý a zasloužil by si nový komiks..máš dobre recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Mně popravdě podobné komiksy přijdou zbytečné, hlavně když jich je na jedno téma několik, ale ono se o Batmanovi pořád dobře čte

      Vymazat
    2. Nejvíc se mi zalíbil oblek ala INC.

      Vymazat