2016-06-14

#1189: Serpens Levis: Ve smyčkách hada - 55 %

Serpens Levis: Ve smyčkách hada
Vydalo nakladatelství Edika v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 104 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Text a scénář: Gutwirth
Kresba: Michal Kocián

Oceňuji, že se někdo u nás snaží vydávat něco, co by mohlo být mainstreamové, co se nesnaží jít nějakými speciálními uměleckými trendy, ale prostě jde tvůrcům hlavně o to, aby své čtenáře pobavili. Myslím si, že tohle byl i cíl Gutwirtha a Michala Kociána, když komiks "Serpens Levis" tvořili pro časopis "ABC", kde původně vycházel. Smyslem komiksu bylo zkusit napsat příběh, který bude steampunkový, bude určen pro širší publikum a bude ve vyprávění strhující, aby to čtenáře dostalo. Něco z toho se povedlo, ale bohužel nikoli ten poslední prvek, tedy vytvoření strhujícího příběhu. Důvodů je k tomu hned několik a jsou jak na straně scénáristy, tak i kreslíře.

Příběh se odehrává ve steampunkové Praze, což je rozhodně jeho plus, protože to prostředí je velmi povedené a dodává ději tu správnou atmosféru. Sledujeme hlavní hrdinku, kterou je Viola. Z obyčejné, i když hodně pěkné holky, se má stát akční hrdinkou. Tahle proměna je jen těžko uvěřitelná, ale dobře. Violiným cílem je zjistit, co se to děje s mrtvolami v Praze, protože záhadně mizí nebo jsou zaměňovány. K hlavnímu dění se Viola dostane čirou náhodou, což je také taková berlička, ale dá se kousnout. Následující děj je přímočarý, jednoznačný a nepříliš překvapivý, i když dle mého názoru nenudí. Je zde dostatek akce a Michal Kocián ukazuje, že dokáže nakreslit skutečně parádní město, stroje i postavy.

Osobně vidím hlavní problém u scénáře, ale přece jen nejprve pár poznámek ke kresbě. Kresbu Michala Kociána mám velmi rád. Ať už se hlavní hrdinka podobá Angelině Jolie, nebo ne, pro mě je neskutečně sexy a Michal se místy nebál jít tam, kde už to pro někoho může být přes míru. Ale tohle není erotický komiks, jsou zde jen náznaky, sexy křivky, vystupující bradavky. Mně se tohle prostě líbí a rozhodně mi to nevadí. S čím mám ale problém - a to je u Michala Kociána bohužel trvalejší - to je rozložení panelů. V některých případech se Michal rozhodne využít dvojstránku pro to, aby panely přesahovaly, ale tohle čtenář zjistí až ve chvíli, kdy mu nějak nesedí dialogy. Tyhle dvojstránky se čtou špatně a bylo by lepší zachovat spíše rozdělení panelů v rámci jedné stránky. Kazí to dojem.

Problematičtější je scénář. Nikoli tolik příběh samotný, který zase tak špatný není, ale scénář. Problém je v tom, že je příběh původně psaný na pokračování, a tak bylo potřeba, aby se do jednotlivých epizod vsunulo co nejvíce, ať už dějově, anebo myšlenkově. Přesto se ale nezbavíte dojmu, že některé epizody jsou o ničem, přeskakuje se mezi nimi zvláštními časovými skoky a v některých chvílích ani nevíte, proč na sebe jednotlivé epizody navazují a jaký je jejich význam v rámci celého příběhu. Začátek má docela pomalý rozjezd, ale pak jste najednou vrženi do akce bez toho, aby se postavy nějak vyvinuly. Jejich vývoj je dán v podstatě změnou oblečení.
Michal Kocián

V rámci scénáře mi pak nesedí ještě styl vyprávění, jenž je napěchován především do rámečků, které jsou přítomny na každé stránce. Samotné rámečky mi nevadí, ale spíše forma, která byla pojata. Jako kdyby Gutwirth brzdil tempo, protože prostě nedovede vyprávění ladně. Přeskakuje v kapitolkách, ve scénách, ale nikoli proto, že by měl tolik co vyprávět, ale proto, že natahuje scény, které natahovat nepotřebují. Příběh se tak zbytečně prodlužuje, i když by to mohlo být mnohem jednodušší a kratší. Přesto si myslím, že komiks jako "Serpens Levis: Ve smyčkách hada" je na českém trhu potřebný. I tohle je cesta, jak se snažit dostat komiks do širšího povědomí, protože je to lehčí zábava, která pro mě má kresbu, jež se mi velmi líbí. Doufám, že "ABC" bude dál dávat prostor tvůrcům a třeba se jednou najde scénárista, který přijde s něčím skutečně výjimečným.

Komiks "Serpens Levis: Ve smyčkách hada" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat