2016-06-09

#1184: Záhadné případy detektiva Foxe - 60 %


Záhadné případy detektiva Foxe
Vydalo nakladatelství CPress v sešívané vazbě v roce 2016. Vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 189 Kč.

Scénář: Pavla Šmikmátorová
Kresba: Adolf Dudek

V první řadě je třeba upozornit na to, že v případě knihy "Záhadné případy detektiva Foxe" se nejedná o klasický komiks, ale je to ve skutečnosti pracovní sešit, s kterým děti mohou blbnout, řešit různé hádanky, rébusy a podobně. Jak název napovídá, je celý sešit zaměřen na detektivní případy, které musí hlavní postava detektiva Foxe řešit. Možná by nevadilo, kdyby se detektiv jmenoval Lišák, i když zrovna mě anglická pojmenování příliš nevadí. Když už je to ale pro děti, ani bych se tomu českému názvu moc nebránil.

Sešit obsahuje celkem deset detektivních případů, kdy pro každý je vyhrazeno přesně šest stran i s titulní stránkou. Na první stránce případu je tedy titulka, následuje nějaká křížovka, osmisměrka, či něco podobného, kde se dozvíte zásadní informaci o případu. Pak je zde dvojstránka, kde se samotný případ řeší a kde musíte přijít na to, co se stalo a kdo byl pachatelem. Právě v téhle části je komiks používán nejvíce, i když primárně prostřednictvím panelů a bublin, samotné sekvence zde zase tolik nejsou, přece jen je všechno zjednodušeno pro potřeby možnosti řešit detektivní případy na menším počtu stran.

Na dvojstránce je i nejvíce úkolů a hádanek, které vás pak přivedou na předposlední stránku, kde už jde opravdu jen o zábavu, nějaké vybarvování nebo spojování. Poslední stránka každého případu je finálním testem, kde ještě vyřešíte tajenku, která je kódovým označením případu. Tenhle kód si napíšete do svého detektivního průkazu, jež si můžete vystřihnout na zadních deskách tohoto sešitu. Dítě dostává komplexní zábavu, kdy řeší - sice jednoduché, ale celkem nápadité - případy a nakonec jako odměnu získává i odznak toho, že je detektivem. Líbí se mi celkové provedení a snaha autorů dětské čtenáře pobavit.

Také se mi líbí skutečnost, že se autoři ani tolik neopakují a snaží se hádanky navrhovat vždy trochu jinak, nechtějí, aby malý detektiv musel neustále řešit stejný typ hádanek, může řešit pořád nové, zapojovat různé schopnosti a také svou představivost. Sešit "Záhadné případy detektiva Foxe" tak není příliš tlustý, nějakých 50 stran případů, ale přesto, pokud děti budou pátrat svědomitě, vyjdou "Záhadné případy detektiva Foxe" na několik hodin zábavy. Sešit dovede strhnout právě proto, že je zde určitý cíl, ke kterému je možné směřovat. Navíc pátrání je prostě zábava. Když si sešit otevře rodič s dítětem, budou se moct zabavit oba dva.

Komiks "Záhadné případy detektiva Foxe" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství Albatros.

Žádné komentáře:

Okomentovat