2016-04-15

#1145: Zátopek - 80 %

 

Zátopek
Vydalo nakladatelství Paseka ve spolupráci s nakladatelstvím Argo a Českým olympijským výborem v pevné vazbě v roce 2016. Vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 398 Kč.

Scénář: Jan Novák
Kresba: Jaromír 99


V první řadě bych chtěl poděkovat nakladatelství Paseka za velmi příjemný dárek, kdy jsem rozbalil recenzní výtisk komiksu "Hilda" a co nevidím. Nejen, že jsem dostal právě komiks "Hilda", ale k němu ještě komiks "Zátopek", o kterém jsem jen tak trochu něco zaslechl, ale ani jsem nevěděl, že už je venku - což oficiálně ještě nebyl - a ani jsem nevěděl, co od takového komiksu očekávat. Přitom on i ten název, nemluvě o obálce, a pak i sama skutečnost, že na komiksu spolupracoval i Český olympijský výbor, evokují celkem jasně, o co půjde. Ano, tohle je životopis Emila Zátopka. Není to životopis celý, jsou zde vybrány hlavní momenty jeho života, ale zaměřuje se v podstatě na celé období od dětství až po jeho triumfální jízdu, anebo spíše běh Helsinkami.

Kniha "Zátopek" je tedy skutečně knihou o Emilovi Zátopkovi, ale je také knihou o Daně, jeho budoucí manželce a velmi silně je také knihou, která akcentuje dobu, v níž Emil Zátopek žil, v které musel běhat a která byla zrovna v těch letech neskutečně proměnlivá. V jeho sedmnácti letech začala druhá světová válka, po ní bylo chvíli nejasné, co se bude dít, no a následně se k moci dostali komunisté, kteří měli určité představy o tom, co znamená reprezentovat, představy, které se dost lišily od toho, co by to skutečně znamenat mělo. Reprezentovat neznamená - alespoň dle mého - reprezentovat režim, ale reprezentovat zemi, její historii, její pospolitost. Ale režim měl holt velkou sílu.

Komiks "Zátopek" ale ukazuje i to, že jeden člověk se režimu dovede postavit a dovede vyhrát, i když jen malou bitvu. Především je to komiks o člověku, který byl neskutečným běžcem, ale ne pouze proto, že měl talent, ale proto, že na sobě neskutečně dřel a udělal všechno pro to, aby byl nejlepší. Udělal všechno, ale vždy jen to, co bylo v souladu s pravidly. Prostě se jen snažil o to, aby na sebe byl v tréninku co nejpřísnější, aby si dával co nejvíc do těla. Vždy trénoval nejen vytrvalost, ale především rychlost, což nakonec vedlo i k tomu, že mohl běžet maraton poprvé na olympijských hrách, což by si v současné době asi nikdo nelajzl. Tohle je komiks, který ukazuje člověka, jež se stal legendou, ukazuje ho jako člověka obyčejného, ale přitom je prezentován jako hrdina.

Ano, komiksu by se dalo určitě vytknout, že je zaujatý, nejsem si ani jistý, jak moc je fabulovaný, ale zrovna osobnost Emila Zátopka je jednou z těch, které si podobný komiks zaslouží. Je to osobnost, která si zaslouží obdiv, a tahle forma nám ho ukazuje jako silného, zásadového, jako člověka, který se nebál režimu a dokonce si s ním i tak trochu hrál. A navíc byl skutečně velmi schopný a svoje medaile a rekordy nezískával zato, že si něco píchal, ale za to, že trénoval, že chtěl vyhrávat, a za to, že v sebe věřil. Někdy moc, což ale ukazuje právě tu jeho lidskou stránku. Kresba Jaromíra 99 není z těch, které bych obdivoval, ale v tomhle komiksu, i díky své omezené a stylizované barevnosti, naprosto dokonale tématu sedla. Sportovec by měl mít sportovního ducha a já doufám, že Emil Zátopek bude inspirovat další, a to i prostřednictvím tohoto komiksu.

Komiks "Zátopek" vydalo nakladatelství Paseka, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

5 komentářů:

  1. "Ano, komiksu by se dalo určitě vytknout, že je zaujatý, nejsem si ani jistý, jak moc je fabulovaný..."

    Můžu se zeptat, co je tohle konkrétně za větu a co má přesně znamenat? Tedy krom toho, že je to stylistické peklo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji za informaci. Kdyz tak mi prosim osvetlete co v tomto pripade znamena stylisticke peklo. Jinak se nemame o cem bavit.

      Vymazat
    2. Znamená to, že tahle formulace vůbec nic neznamená. Není jasné, co tím autor chtěl říci. A děkovat za informaci, když čtenář položí otázku, to je další jasný důkaz o neschopnosti formulovat pár souvislých řádků...

      Vymazat
  2. Zároveň bych rád podotknul, že komiks vydala Paseka a Argo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkovat za informaci je jen moje slušnost, nic jiného. Beru to tak, že jste mě na něco upozornil a já mám tolik slušnosti vám na váš komentář reagovat.
      Co se týká nakladatelství, v úvodu je tato informace uvedena. Vzhledem k tomu, že recenzní výtisk byl poskytnut nakladatelstvím Paseka, uvádím na konci článku odkaz tohoto nakladatelství.

      Vymazat