2016-04-18

#1146: Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů! - 60 %


Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Hodně jsem se na tenhle díl těšil. Možná až moc. Nebudu tvrdit, že jsem přímo zklamaný, na to je v tomhle sešitě docela dost dobrých prvků, ale přece jen to, co je na obálce předvedeno, není až tak zásadní pro celkové dění. Respektive, zásadní to je, ale není to využito tak, jak bych čekal. Ano, mám slabost pro nacistickou tématiku a strašně rád vidím nacisty jako padouchy. To byl ten hlavní důvod, proč jsem se na pátý díl komiksu "Dechberoucí Zázrak" tolik těšil. Tak nějak jsem si nedovedl představit, jak do příběhu budou nacisté zakomponováni, ale sama myšlenka mě nadchla. Jak říkám, přece jen jsem se nechal nadchnout trochu moc, protože těch nacistů zde moc není. Úvod příběhu ale dost vysvětluje a prezentuje jednu úchvatnou konspiraci, která se mi moc líbí. Takže pozor, tady se dozvíte, jak to opravdu bylo s jedním nacistickým pohlavárem!

Příběh se ale dál zaměřuje především na Zázraka, což je asi celkem logické, když už se po něm ta série jmenuje, že? Zázrak se ocitá v centru dění, které možná ani sám nechápe, ani sám neví, kam to vlastně až sahá a ke komu se dostane, když bude šlapat na kuří oka těm správným, respektive špatným osobám. V této knize dochází k jednomu pořádnému zátahu, ale co je důležitější, v tomhle dílu se také začíná formovat tým, který můžeme nazvat jako ochránce těch hodných, správných. Už to není jen Zázrak a Kelly, ale jsou zde i další lidé, kteří budou tvořit údernou jednotku, což prezentují hned v tomto díle, kdy se ukáže, že hackování je v dnešní době skutečně hračka. A také to, že někteří lidé si dávají do kalendáře až moc věcí.

Co se mi na tomhle dílu ale líbí nejvíce? To je skutečnost, že se zde trochu nabourávají nějaká ta paradigmata, anebo určité prvky, které mi v předchozím dění neseděly. Třeba Soví sněm, vlastně pardon, Tajný magistrát, ten mi přišel podobný právě se Sovím sněmem z Batmanova světa. Petr a Petr se ale rozhodli, že je nebudou maskovat dlouho a jednotlivé postavy, nebo alespoň jednu postavu demaskovali a ukázali nám, kdo je tady vůdcem a co sleduje. Stejně tak i skutečnost, že hrdina nesmí prozrazovat na potkání svou totožnost je zde nabourána, a to poměrně zásadním způsobem. Za tohle jsem moc rád, protože osobně si myslím, že je to jeden prvek, který může vést k zajímavým dějovým linkám, rozhodně zajímavějším, než jak vysvětlovat to, že toho maskované borce nedovede poznat ani vlastní matka.

Takže na jednu stranu jsem rád, že se pořád něco děje a že to není až tak nutně předvídatelné a nekopíruje to za každou cenu "Supermana", na druhou stranu je mi trochu líto, že ten nacismus nebyl v sešitě využit více. Ale třeba se na něj ještě dostane. Postavy rozhodně nenudí, jsou zábavné, i když chvílemi trochu klišovité, nebo možná až moc zjednodušené na karikatury - hlavně nový člen týmu. Dění nám ale bobtná a tenhle díl končí skvělým očekáváním, kdy může přijít v podstatě cokoli. Trochu mě mrzí, že se více neobjevují tajemné postavy z předchozího dění, ale ony se určitě zase ukážou. Čtvrtý díl pro mě zatím zůstává nejlepší, ale ani tenhle pátý není špatný. Série jede dál na dobré vlně.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"

Žádné komentáře:

Okomentovat