2016-02-19

#1105: Deadpool: Drákulova výzva - 75 %

Deadpool: Drákulova výzva (Deadpool: Dracula's Gauntlet)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Komiks původně vyšlo jako "Deadpool: Dracula's Gauntlet" v roce 2014. České vydání má 200 stran a prodává se v plné ceně za 439 Kč.

Scénář: Gerry Duggan a Brian Posehn
Kresba: Reilly Brown, Scott Koblish, Khary Randolph, Nelson Decastro a Terry Pallot

Konečně máme i v češtině Deadpoola. Respektive, konečně má Deadpool v češtině svou vlastní knihu, kde se s nikým o nic nemusí dělit, je tu hlavní hvězdou a krade si všechnu pozornost pro sebe, což si dle mého názoru rozhodně zaslouží, protože je to prostě jiný superhrdina, než jak jste zvyklí. Zarytí fanoušci už dávno vědí, filmoví nadšenci už také vědí - tak moc, že jsem na poslední chvíli nesehnal lístky, jak bylo multikino v každý čas promítání narvané - a teď budou vědět i ostatní. Jestli chcete poznat Deadpoola ve skutečně skvělé formě, navíc v příběhu, který je tak ujetý, že vás musí bavit, tak "Deadpool: Drákulova výzva" je přesně ta kniha, kterou potřebujete a kterou neodložíte, dokud nebudete na konci.

Kniha "Deadpool: Drákulova výzva" není z těch, které vás seznámí s tím, jak se Deadpool objevil na světě. Ne, "Deadpool: Drákulova výzva" je kniha, která vás rovnou hodí do akce, a vy prostě naskočíte Deadpoolovi na záda a jedete s ním tuhle neskutečně podivnou cestu. Hned ten začátek je takový zvláštní - nemyslím, že byste netušili, co se děje, ale je to takové ujeté. Příjemně ujeté. Deadpool se setkává s upírem, kdy toto setkání vede k tomu, že Deadpool stane tváří v tvář samotnému Draculovi. Tohle není setkání, které si normální smrtelník přeje, ale jelikož je Deadpool vlastně nesmrtelník, tak je celkem v pohodě. A Dracula překvapivě nechce jeho krev, ale má pro Deadpoola práci.

A tak se náš hrdina ocitá na cestě, která jej má přivést až k té, již si Dracula vyvolil. Ano, Deadpoolovým úkolem je, aby Draculovi přivedl nevěstu. Je jasné, že tohle nebude tak jednoduchý úkol, jak na první pohled vypadá. Ale to nemáte ani tušení, čím si postavy vlastně projdou. Tohle je neskutečná jízda, kde se podíváte do krizí zmítaného Řecka, pod vodní hladinu, do New Yorku, ale i pod něj. Děje se toho tolik a vy máte pocit, že je to nezastavitelné, že je to neskutečná jízda, která se ani zastavit nemůže. Ano, nakonec se zastaví, protože tenhle příběh je příjemně uzavřený, čímž se dokonale hodí pro to naše české prostředí.

A proč je vlastně Deadpool tak skvělý a zaslouží si vysoké hodnocení a od jiných čtenářů a recenzentů ještě určitě hodnocení vyšší? Odpověď je jednoduchá - je to parádní zábava. Deadpool je něco jako Spider-Man tedy hrdina, který prostě nezavře hubu. Ale tam, kde je Spidey limitován tím, že on musí být čestný hrdina, tam Deadpool limitován není, a tak může pronášet hlášky jako správné hovado. Ale přitom není hloupý, naopak je pořád zábavný má spoustu popkulturních narážek a sem tam překvapí, co z něj vyleze. Ty vtipy jsou někdy docela sofistikované a máte co dělat, abyste je pochopili. Některé jsou tak úderné, že prostě budete jen zírat, jak je to napadlo, zatímco se budete smát. Ano, tohle je rozhodně komiks, který jsme potřebovali.

Pokud už má být mainstream zábava, tak s Deadpoolem se zjistilo, že ta zábava nemusí být jen akční, ale může být i vtipná. Tvůrci knihy "Deadpool: Drákulova výzva" dokázali to, co se například autorům knihy "Harley Quinn 1: Šílená odměna" v takové míře nepovedlo. Dovedli udržet vaši pozornost celou dobu a dařilo se jim udržet úroveň vtipů na velmi dobré úrovni. Jasně, jsou zde hlášky, které jdou dost mimo a prostě je jen přelétnete, ale celkově to vyznívá velmi dobře. A jak jsem říkal, i když jsem musel knihu sem tam odložit, zase jsem se k ní rychle vrátil. Ani ne tak proto, že jsem chtěl vědět, jak to dopadne, ale čistě proto, že mě to bavilo. Třeba se tou knihou a oblibou filmu otevře cesta pro nějaké další pokračování v češtině.

Komiks "Deadpool: Drákulova výzva" zakoupíte na stránkách Crew.

2 komentáře:

  1. Ja som čítal Deadpool vs. Thanos, čo je vec, ktorú kopec ľudí vychvaľuje do nebies a myslím, že zaslúžene. Film sa mi tiež celkom páčil.

    OdpovědětVymazat