2016-01-05

#1072: Komiksový rok 2015 v negativech

Pozitivní bilancování máme za sebou, a tak je na čase se podívat i na to, co považuji za negativnější na českém trhu. Co si budeme namlouvat, je toho málo, protože primárně je skvělé, že komiksy vycházejí a že je jich tolik. Takže teď to, co se mi podařilo vyhrábnout slabšího pro rok 2015, nejprve k nějakým těm komiksům a následně zase k obecnějším prvkům komiksového trhu v České republice.
Tohle jsou přesně takové knihy, které nemusím. Řecké báje pojaté tak, aby to bylo vtipné. Navíc je tu hodně špatný formát, kdy prostě ta kniha nebude fungovat, když každý příběh dostane stejně prostoru. Na to nejsou stavěny. Tímhle způsobem by se řecké báje k dětem rozhodně dostávat neměly. Raději tu klasickou prozaickou formu.
Obecně se ukázalo, že "Ultimátní komiksový komplet" je projekt, který už nebude fungovat tak jako první řada. Bude zde hodně slabých komiksů a od druhé řady je jich více. Tohle je jeden z nich. Ukázka toho, že staré komiksy mohou mít skvělou kresbu, ale bohužel to nezabrání tomu, aby ty příběhy samy o sobě byly docela hloupé.
Tenhle komiks zde zmiňuji především proto, že se jedná o jeden ze zásadních příběhů, dokonce takový, že se na něm vystavěl i celý druhý "Avengers" film. Jenže když se do komiksu začtete, zjistíte, že ono to až tak skvělé není a že to je docela obyčejný příběh. Marvel měl štěstí, že to tenkrát lidi bavilo a že se později sérií a postav chopili ještě schopnější tvůrci.
Ultimátní komiksový komplet a Nejmocnější hrdinové Marvelu
Kromě toho, že se na trh dostala druhá řada "Ultimátního komiksového kompletu", tak nakladatelství Hachette zkoušelo ještě testovat další, v podstatě již třetí řadu, která je nazvána "Nejmocnější hrdinové Marvelu". Vůbec si nejsem jistý, jestli je třetí edice ještě potřeba, hlavně proto, že by se cílilo jen na představování postav. Nejsem si jistý hlavně proto, zda se vyberou ještě komiksy, které mohou skutečně zaujmout. Vůbec jsem zvědavý, jestli se podaří edici rozjet. Není to negativum, ale nemyslím si, že je správná chvíle přijít s další podobnou řadou.

Propagace nutná, ale ze strany autorů
Tohle jsem si ověřil hned z několika zdrojů a týká se to především českých sérií a sborníků, které vycházejí. Pokud si autor nebude sám propagovat svoje dílo, ať už je autorem nebo editorem nebo obojím, tak jednoduše bude propagace slabá. Některá nakladatelství nechávají propagaci primárně na autorech samotných. Neříkám, že to je případ každého nakladatelství, ale skutečně se s takovým jednáním setkáte. Je to škoda, protože pokud budeme autory zahlcovat propagací, nebudou mít tolik čas na samotnou tvorbu. Ale naštěstí některým jde i ta propagace.

Přesycenost trhu?
Že je komiksů už docela dost, to je celkem jasné, ale v tom bych neviděl negativum. Spíše mě překvapuje, že se ty komiksy tolik neprodávají na sekundárním trhu, tedy na trhu s "ojetinami". Všiml jsem si, že hodně kvalitních komiksů zůstává na bazaru i přesto, že cena je celkem přijatelná. Možná to bude tím, že jsou zde chytráci, kteří prodávají výrazně nad cenou, ale tak tohle je trh a o tom to je. Někdy ale opravdu zírám nad tím, co všechno se neprodá.

Kája Saudek
On by Kája Saudek už asi mnoho nevytvořil a do jisté míry se jednalo o vykoupení, ale rok 2015 už bude navždy rokem, kdy největší osobnost českého komiksu odešla. Snad se na trhu budeme moct více setkávat alespoň s jeho tvorbou.

Nutno ale jinak říct, že skutečných komiksových průserů skutečně mnoho nebylo a ukazuje se, že se komiks na český trh pořád vybírá docela dobře a že je mnohem více toho kvalitního než toho špatného. Doufám, že to tak bude i v roce 2016 a přeji všem nakladatelstvím šťastnou ruku při výběru titulů.

7 komentářů:

  1. Moc díky za takovýhle přehled, je to mnohem lepší, než se plácat po ramenou a číst, jak u nás vychází samé dobré věci. Dovolím si ovšem lehce nesouhlasit. Přepálené ceny na aukru a bazarech, to není "věc trhu", to je normální sprostá šmelina. Proto sám beru věci na amazonu, protože tam jsou ty ceny v 99% adekvátní. Jinak souhlasím skoro se vším, až na Zrození Ultrona. To se mi hodně líbilo. Bylo to nablblé, ale mělo to parádní spád a libovou kresbu. Mezi negativa bych možná přidal postupnou komercionalizaci Petra Kopla. Fandím mu a chápu, že z něčeho žít musí. Jen si přeju, aby byl můj dojem z vývoje jeho tvorby mylný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi máte pravdu, komercializuje se, ale na druhou stranu, takové lidi potřebujeme, aby nám ukázali, že je možné se komiksem za určitých podmínek uživit... Tvořit tak, aby člověk vydělal, to je základ amerického mainstreamu a my to pro vlastní trh nejspíš potřebujeme také...

      Vymazat
    2. To je pravda. Jen mě jeho starší "nezávislé" kousky bavily víc než ty, které teď dělá na kšeft. Na druhou stranu - od dob Káji Saudka tady taková hvězda, jako je on, nebyla. Další díl Zázraku má vyjít v pondělí... schválně, jestli odolám :D

      Vymazat
    3. To souhlasím, Zázrak se zatím tolik nepovedl, ale uvidíme, kresba tam přece jen měla slabiny, o tom žádná, ale stejně si myslím, že kdyby si Petr psal sám scénář, dopadne to lépe.

      Vymazat
    4. Taky myslím. Petr se zatím vždy projevil jako někdo, kdo stoprocentně ví, co dělá. Nezbývá než věřit, že si i přes určitá klopýtnutí najde dobrou cestu.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, osobně bych tu rád měl čtivý český superhrdinský komiks

      Vymazat