2015-12-29

#1068: Ocelová křídla - 40 %

Ocelová křídla (Aripi de oțel)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo jako "Aripi de oțel" v Rumunsku v roce 2014. Kniha má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu můžete zakoupit na stránkách Minotaur.

Scénář: Jiří Šitler
Kresba: Adrian Barbu

Nejsem ten typ, co by nějak k životu potřeboval válečné příběhy. Nezajímají mě tolik jako jiné, i když mám pocit, že je válka nevyhnutelnou součástí lidské podstaty. Nežijeme proto, abychom žili, ale proto, abychom válčili. A chápu, že někteří čtenáři/diváci válečné příběhy milují. Zvláště v případě, že jsou pravdivé. Mohly se urodit příběhy, které jsou nesmírně zajímavé, objevují se osobnosti, které vyčnívají nad ostatní. Nikdo si nebude pamatovat pátého vojína zprava, který skončil na pláži Omaha při vylodění v Normandii, ale budete si pamatovat toho, kdo měl hodně sestřelů, kdo zabil nejvíce nepřátel, kdo se prokázal statečností a činy, které jsou nad rámec toho, co se od vojáka očekává. A právě o tomhle chce vyprávět kniha "Ocelová křídla". Anebo se tak alespoň na první pohled tváří.

Poměrně útlá kniha v pevných deskách se zaměřuje zejména na život Josefa Balejky. Jsem si jistý, že většině čtenářů to jméno nic neřekne. Alespoň těm čtenářům, kteří se o válku nikdy nezajímali a hlouběji nepronikli do toho, kdo byli čeští piloti ve službách RAF a dalších perutí jiných národů, které se postavily na stranu Spojenců proti hrozbě nacistického Německa a jeho přívrženců. Přesto patřil Josef Balejka k důležitým osobnostem českého letectví. A očividně nebyl sám. Nemyslím teď, že zde nebyli další piloti, ale myslím to, že zrovna Balejka se stal členem tzv. Čtyřlístku.

Čtyřlístek v tomhle případě netvořili Pinďa, Fifinka, Myšpulín a Bobík, ale Josef Balejka, Vilém Košař, Josef František a Matěj Pavlovič. Byli to čtyři muži, kteří si prožili pořádné peripetie, aby se vůbec mohli stát letci ve druhé světové válce a pomáhat při osvobozování Evropy a při porážce Třetí říše. Bohužel nic moc z toho se nepodařilo přenést do komiksu, což je nesmírná škoda. Nemyslím si, že by chyba byla v kresbě, která je například při leteckých scénách velmi dobrá, až se mi chce říct skvělá, ale spíše je to dáno scénářem, anebo v tomto případně nezvládnutím zpracování námětu. Ten rozhodně není nezajímavý, protože letci museli cestovat ze země do země, rozdělovat se, zase se shledávat, bojovat za různé země a utíkat z nich, ale nic z toho se nepodařilo nějak emotivně a silně do komiksu vměstnat.

Jako kdybyste četli strojově nudné pojednání o tom, co se tenkrát dělo. Kniha je rozdělena do celkem deseti kapitol, kdy ale ani v jedné nenajdete nějakou pořádnou gradaci. Styl vyprávění je neskutečně plochý a chvílemi máte pocit, že autoři ani nevědí, jak tomu dát šťávu. Přitom by si člověk myslel, že to má šťávu samo o sobě, protože se to všechno stalo. Je to škoda, ale takové komiksy rozhodně nějak moc k historii nepřitáhnou, alespoň ne k tomu, aby se o ni čtenáři zajímali prostřednictvím komiksu. Je hezké, že projekt vznikl v rámci mezinárodní česko-rumunské spolupráce. Zároveň je však vidět, že to není výsledek snahy přinést skutečně strhující dílo, ale jednoduše historickou vsuvku, která má dle mého názoru zajímavou kresbu. Jinak ale nemá komiks jak nadchnout.

Komiks "Ocelová křídla" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat